Serijal: Finansijske malverzacije Vuka Jeremića (1)
Aaje1

Photo: Mark Garten

Borba za Kosovo iz “Kraljevske sobe” od 3.000 dolara

Ima li Jeremića u avionu: Povratak u domovinuPod maskom borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i sprečavanja priznavanja kosovske nezavisnosti, Jeremić je na putovanja godišnje trošio više od bilo kog ministra spoljnih poslova u periodu posle 2000. godine. Za sedam i po meseci u prvoj godini svog mandata, Jeremić je na putu proveo 84 dana, što u proseku znači da je svaki treći dan bio na službenom putu. Sa istim trendom nastavio je i narednih godina: 2008. na službenom putu je proveo 195 dana, 2009. godine čak 206, tokom 2010. godine 186, 2011. godine ravno 200, dok je za šest meseci poslednje godine svog mandata u “borbi za Kosovo” proveo 88 dana.

Mada u aktuelnoj predsedničkoj kampanji sebe nastoji da predstavi kao čoveka iz naroda koji se ne libi da siđe među obične smrtnike, kad su u pitanju avionski letovi Jeremić nikad nije želeo da sedi među običnim pukom. Leteo je (a tu naviku je zadržao i nakon odlaska sa mesta ministra) ili privatnim avionima Prince Aviation ili biznis klasom preko firme “Aeroklub” (koja je prema pisanjima nekih medija bila u vlasništvu Jeremićevog šuraka). Prema internim listinzima MSP u kojima su tabelarno prikazani troškovi Jeremićevih putovanja, bivši ministar je za pet godina na avionske letove potrošio oko 3,5 miliona evra, dok su u istom periodu preko 220.000 evra plaćena njegova noćenja u najelitnijim svetskim hotelima: Waldorf Astoria, Plaza, Peninsula New York, Kempinski Geneva, Hilton, Royal Windsor, Hayatt Regency London, itd. Primera radi, nemačka kancelarka Angela Merkel odseda u hotelima u kojima je noćenje 250-500 evra.

Na ime dnevnica duplirao petogodišnju platu

Za gotovo svakodnevna putovanja širom sveta, na ime dnevnica Jeremić je naplatio oko 55.000 evra što je gotovo identično iznosu njegove ministarske plate u istom petogodišnjem periodu. O rasipničkom ponašanju kad su u pitanju putni troškovi u MSP-u u vreme kada je ovom institucijom rukovodio Jeremić, svedoče i komparativni podaci prema kojima je tokom 2011. godine za te namene, prema izveštaju DRI, ukupno potrošeno 194,9 miliona dinara, dok je za iste namene 2013. potrošeno 103,9 miliona, a 2014. svega 63,2 miliona dinara. Prema tim podacima, samo Jeremićevi lični godišnji putni troškovi (u proseku oko 72 miliona dinara) iznosili su više od putnih troškova čitavog Ministarstva u 2014. godini.

U specifičnosti spoljne politike Vuka Jeremića, svakako spadaju njegov kosmopolitski duh, istančan osećaj za luksuz, ali i egzotiku, te ne čudi da ga je njegova borba za Kosovo i evropske integracije Srbije vrlo često vodila u Čile, Peru, Boliviju, Etiopiju, Togo, Barbados, El Salvador, Trinidad i Tobago, Filipine, Venecuelu, Kubu, Kongo i ostale daleke destinacije od ključne geopolitičke važnosti za pitanje Kosova.

Sreća u XXZ redakciji: Jeremić is coming home, again

Sjedinjene Američke Države ipak su bile omiljena destinacija bivšeg Tadićevog đaka i ministra, i ta ljubav živi i danas. Dok je bio ministar spoljnih poslova, o trošku građana Srbije Atlantik je preleteo čak 64 puta (samo tokom 2008. godine 19 puta). Osim što je kroz skupa lobiranja američkih kompanija (30 Points Strategies i Podesta Group) sebi obezbedio posao u Njujorku, tokom svojih boravaka u SAD uspeo je i da nakon te funkcije sa suprugom ostane u luksuznom apartmanu na Menhetnu u Njujorku gde je prosek iznajmljivanja stana od 4.000 do 8.000 dolara mesečno, bez da je javnost ikada imala uvid u poreklo novca i imovine koju ovaj bivši ministar poseduje.

Kraljevski apartmani, privatni avioni i let od 70.000 evra

Pored enormnih iznosa koji su trošeni na Jeremićeva putovanja, u listinzima MSP-a mogu se uočiti brojni primeri koji dokazuju bahatost i nedopustivo rasipništvo tadašnjeg ministra.

Tako je, primera radi, u prvoj godini svog mandata u Vladi koju je predvodio Vojislav Koštunica, tokom posete SAD od 18-21. decembra 2007, Jeremić odseo u “Kraljevskoj sobi” ekstra luksuznog hotela The Peninsula u Njujorku gde je za tri noćenja plaćeno 3.000 američkih dolara. Tokom sledeće 2008. godine Jeremić je krajem januara za dva noćenja u briselskom hotelu Amigo platio 1.640 evra, dok je samo jedno noćenje 3-4. marta u ženevskom Grand hotelu Kempinski poreske obveznike Srbije koštalo tričavih 1.630 švajcarskih franaka.

Osim na hotele u kojima odsedaju šeici i pripadnici kraljevskih dinastija, Jeremić je ogromne svote trošio i na iznajmljivanje privatnih aviona koje je više preferirao od vožnje biznis klasom redovnih komercijalnih linija. Tako je samo let do Irana u julu 2008. godine plaćen 28.000 evra, dok su se tokom 2009. posebno istakli troškovi letova do Egipta (31.3-2.4) u iznosu od 23.000 evra, Sirije (8-10.05) od 34.000 evra, Azerbejdžana (22-23.6) 23.000... Iste godine let od Belgije do Kipra koštao je 26.000 evra, dok je prevoz Jeremića do Holandije poreske obveznike stajao čak 29.000 evra.

Uzbuđenje: Etiopsko selo čeka Vuka JeremićaNiz se nastavio i tokom 2010. godine kada je Jeremić iznajmljenim avionima putovao u Etiopiju (27.000 evra), Irak (30.000), Brazil (21.000), Kazahstan (26.000) i Luksemburg (20.000).

U 2011. godini najskuplja su bila putovanja u Etiopiju (26-28.01) u iznosu od 39.000 evra i Kazahstan (17-18.11) od 35.000 evra. Iste godine Jeremić je za jednodnevnu posetu Trinidadu i Tobagu platio 16.000 evra, dok je ona Libanu srpski budžet stajala 22.000 evra.

Rekorde u razbacivanju državnog novca Jeremić je postigao u poslednjoj godini na funkciji ministra spoljnih poslova kada je za let do Etiopije platio čak 70.000 evra, dok je specijalni let privatnim avionom na relaciji Belgija-Švajcarska-Letonija koštao 55.000 evra.

Od 2-4. jula 2011. godine Jeremić je, zajedno sa suprugom Natašom, o državnom trošku boravio u privatnoj poseti Londonu gde je prisustvovao finalnom meču teniskog turnira u Vimbldonu i nešto kasnije privatnoj zabavi Novaka Đokovića. Za tu priliku Jeremić je iz državnog budžeta potrošio 537.000 dinara za avionski let, 613 sterling funti za dva noćenja u londonskom hotelu Hayat Regency, a nije propustio priliku ni da podigne dve dnevnice u iznosu od 126 funti.

Na brojnim službenim putovanjima Jeremića su pratili i njegovi najbliži saradnici na čije je specijalne letove i aviokarte potrošeno dodatnih 107 miliona dinara (oko milion evra). Zanimljivo je da je na gotovo sva putovanja na koja su išli članovi Jeremićevog tima išla i njegova savetnica Aleksandra Radosavljević, a upadljiv je podatak da je baš ona uživala posebne privilegije u odnosu na ostale saradnike tadašnjeg ministra (biznis klasa, specijalni letovi, luksuzniji hotelski smeštaj). Pored svojih saradnika, Jeremić je na svoja putovanja često vodio i novinare i snimatelje agencije Fonet čije je putne troškove takođe pokrivalo Ministarstvo spoljnih poslova.

Enormni troškovi Jeremićevih putovanja postaju još besmisleniji ako se posmatraju sa stanovišta učinkovitosti njegove politike. Pravdajući svoju “diplomatiju na steroidima” i njene basnoslovne troškove borbom za sprečavanje priznavanja nezavisnosti Kosova, Jeremić je uspeo da do kraja svog mandata tu nezavisnost prizna 91 država, dok su nakon njegovog odlaska sa mesta šefa diplomatije do danas to učinile još 22 države. Odnos tih brojki jasno pokazuje da je novce srpskih poreskih obveznika Jeremić trošio na zaustavljanje istorije, a da je borba za očuvanje teritorijalnog integriteta zapravo bila samo paravan za njegovo rasipništvo i ostvarenje ličnih ambicija koje su se ogledale u nastojanju da obezbedi glasove dovoljnog broja članica UN za svoj izbor za mesto predsedavajućeg Generalnoj skupštini svetske organizacije, u čemu je na kraju i uspeo.

Povlašćeni status za privatnu rođačku firmu

U izveštaju sačinjenom nakon provere finansijskog poslovanja MSP u 2011. godini, Državna revizorska institucija ukazala je na firmu “Aeroklub” od koje je to Ministarstvo, pretežno nabavljalo avionske karte u vreme dok je njime rukovodio Vuk Jeremić. U svom izveštaju DRI je konstatovala da su tokom kalendarske 2011. godine, vršena plaćanja prema firmi “Aeroklub” d.o.o. iz Beograda u ukupnom iznosu od 42,4 miliona dinara (oko 360.000 evra) na osnovu faktura bez potpisanog ugovora i bez sprovedene procedure javnih nabavki. DRI je tada upozorila da je, kupujući avionske karte od „Aerokluba“, Ministarstvo prekršilo dva zakona - Zakon o budžetskom sistemu iz 2009. i Zakon o javnim nabavkama iz 2009. Poređenja radi, u istom periodu na ime kupljenih aviokarata kompaniji „Jat Airways“ a.d. iz budžeta Ministarstva ukupno je isplaćeno tri puta manje novca – svega 13 miliona dinara.

Let za Etiopiju, vrlo vrlo povoljno: Cijena, prava sitnicaMeđutim, plaćanja prema “Aeroklubu” tokom 2011. godine samo su delić onoga što je ova favorizovana firma prihodovala od Jeremićevog departmana. Tokom pet godina njegovog rukovođenja MSP, “Aeroklubu” je na ime kupovine aviokarata isplaćeno oko 180 miliona dinara. Prema finansijskim izveštajima “Aerokluba” iz 2010. i 2011, koji su javno dostupni u registru Agencije za privredne registre, može se zaključiti da je u te dve godine “Aeroklub” preko 90 odsto svojih poslovnih prihoda realizovao u poslovima sa MSP. Tako se u izveštaju za 2011. može videti da je ukupni poslovni prihod iznosio 35,7 miliona dinara što uvećano za iznos PDV (koji se ne prikazuje u stavci poslovnih prihoda) iznosi 42,8 miliona dinara. Te godine MSP je “Aeroklubu” za nabavku avionskih karata platilo  42,4 miliona dinara što je predstavljalo 99,1 odsto ukupnih prihoda te privatne firme. Slična situacija bila je i 2010. kada je “Aeroklub” ukupno prihodovao 33,4 miliona dinara od čega je iz budžeta MSP došlo oko 95 odsto tog iznosa.

Da između Vuka Jeremića i firme “Aeroklub”, čiji je vlasnik Ivan Novčić (za koga se veruje da je blizak rođak Jeremićeve supruge Nataše), postoji tajna veza, ukazao je tekst na sajtu Balkaninsight, januara 2013. Tu je navedeno da MSP nije bilo jedina institucija koja je povezana sa Jeremićem, a sa kojom je “Aeroklub” poslovao: “U 2011. godini ova firma je pobedila na tenderu – kao jedini ponuđač – za kupovinu avionskih karata za potrebe Teniskog saveza Srbije. Ako se uzme u obzir vrednost posla od 40 miliona dinara, činjenica da se prijavio samo jedan ponuđač prilično je neobična”.

Poseta Jeremića našoj redakciji: Radost u obliku ekstazija na licu glasačaPrema tim informacijama, koje TSS i Jeremić nikada nisu demantovali, u septembru 2011. godine “Aeroklub” i Teniski savez potpisali su ugovor vredan 40 miliona dinara (oko 360.000 evra), što je bilo gotovo indentično iznosu koji je “Aeroklub” te iste godine dobio i od MSP. Iako su, prema svedočenju Slavena Radonića, čoveka zaduženog za nabavke u Sportskom savezu, za nabavku avionskih karata 2011. godine tendersku dokumentaciju otkupile dve kompanije, na samom tenderu pojavila se samo jedna od njih - “Aeroklub”.

Godinu dana kasnije, jula 2012, opet se sve ponavlja: Teniski savez i “Aeroklub” sklapaju ugovor na isti iznos, famoznih 40 miliona dinara. Ova turistička agencija ponovo je bila jedna od dve firme koje su otkupile tendersku dokumentaciju i, kao i prethodnog puta, ponovo se pojavila kao jedini ponuđač. Druga firma koja je ovoga puta otkupila tendersku dokumentaciju, turistička agencija “Intertravel” sa sedištem u Beogradu, nije dala svoju ponudu.

U vreme kada je Teniski savez kupovao avionske karte preko “Aerokluba” Vuk Jeremić je bio predsednik tog Saveza. Iako je na funkciju predsednika TSS zvanično postavljen u novembru 2011. godine, de facto je tu funkciju obavljao od januara te godine.

*Skandal zbog apartmana s pogledom na Bosfor

Na Jeremićevu bahatost ukazao je i skandal o kome su u julu 2012. godine pisali beogradski štampani mediji. Tada odlazeći šef srpske diplomatije, tokom posete Istanbulu, zahtevao je da dobije luksuzni apartman sa pogledom na Bosfor u kojem prenoćište košta 1.200 evra. Jeremić je u Turskoj boravio zajedno sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, na samitu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju. “Za razliku od Nikolića, Jeremić je zbog koktela odlučio da u Istanbulu ostane još jednu noć. Prenoćio je u hotelu s pet zvezdica 'Kempinski'. Iako se u hotelu mogla naći i soba za 600 evra, Jeremić je imao izričitu želju da ima sobu s pogledom na Bosfor, što je bilo duplo skuplje”, pisali su tada mediji pozivajući se na neimenovani izvor iz MSP.

*Lažna obećanja o kineskim ulaganjima od dve milijarde dolara

Tokom posete Hong Kongu od 5. do 10. oktobra 2011. godine za koju je plaćeno oko 10.000 evra za prevoz, 1.200 evra za hotelski smeštaj i 565 dolara za Jeremićeve dnevnice, tadašnji šef diplomatije objavio je informaciju o susretu sa rukovodiocima „velikih kompanija“ kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju. MSP je tada saopštilo da su “konkretni projekti, za koje je kineska strana pokazala interesovanje, ukupne vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina. Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić nakon sastanaka u Hong Kongu. Obećana ulaganja nikada nisu realizovana.

Trange frange u kampanji: Gde ste, prijatelji stari, iz XXZ?

*Nezakoniti poslovi sa menjačnicom “Trange frange”

Pored nezakonitih poslova sa firmom “Aeroklub”, u svom izveštaju o poslovanju MSP u 2011, DRI je upozorila i na nezakonitu kupovinu deviza za isplatu dnevnica. Iako su, prema odredbama Zakona o deviznom poslovanju, državne institucije u zakonskoj obavezi da devize kupuju isključivo od Narodne banke Srbije, Jeremić je te poslove obavljao u privatnoj menjačnici. DRI je utvrdila da je 2011. godine Ministarstvo nezakonito otkupilo 56.000 evra i 40.000 dolara preko menjačnice „Trange Frange“ d.о.о. iz Beograda.

Oceni 5