Lezbe buntovnice: Dokumentarni film "Rebel Dykes"
Rebel1

Photo: IMDb

Borba za vlastitu žudnju

U utorak, 25. svibnja u programu Prajdove filmske večeri u Kinoteci je prikazan britanski dokumentarni film Rebel Dykes autorica Harri Shanahan i Sian A. Williams.

U ovom dugometražnom filmu upoznajemo zajednicu londonskih lezbijki koje se 80-ih susreću u mirovnom kampu Greenham Common i odlučuju živjeti i djelovati zajedno, u sumornoj društvenoj klimi tadašnje Britanije pod vlašću konzervativaca. Notorna je povijesna činjenica da se u tačerovskom Londonu 80-ih kreativci i umjetnici nisu osjećali ugodno, čak i kada su u pitanju bili bijeli, heteroseksualni pojedinci, zato nije teško zamisliti na koji je način britansko društvo tretiralo mlade dyke lezbijke koje otvoreno izražavaju svoje identitete i seksualnost.

Priču o kolektivu lezbijki okupljenih oko noćnog kluba Chain Reactions pričaju svjedokinje tog vremena i neke od važnih figura te scene, pripovijedajući kako su se i u kojim okolnostima konstituirali njihovi lezbijski identiteti te kako se u homofobnom okruženju stvarala autentična dyke kultura i oslobađala seksualna žudnja.

“Život u 80-ima? Dakle… bilo je uzbudljivo, zastrašujuće, zabavno, siromašno. Bilo je divno i užasno vrijeme za biti mlada queer osoba u Londonu”, kaže Debbie Smith, jedna od protagonistica dokumentarca, odnosno pokreta. Kroz punk, anarhizam, skvot kulturu, umjetnost i lezbijski aktivizam Rebel Dykes stvarale su queer povijest između 1982. i 1990. godine.

Rebel Dykes je zabavan, politički promišljen i estetski nadahnut pogled u jedan segment lezbijske povijesti Zapadnog kruga. Izveden je u “miš-mašu” autentične arhivske građe koja filmu daje faktografski kredibilitet i ritam; intervjua s najistaknutijim aktericama pokreta; i na koncu animiranih dijelova koji cijeloj priči daju dodatan šarm i stripovsku estetiku.

Film nije samo nostalgičarski pogled u prošlost londonske lezbijske supkulture; on je i izrazito aktualan jer u jednom svojem segmentu otvoreno tematizira raskol koji se svojevremeno dogodio unutar queer feminističke zajednice. Naime, nesputano izražavanje lezbijske žudnje, istraživanje seksualnosti i uživanje u BDSM dyke pornografiji izazvalo je neslaganja i burne reakcije radikalnih feministkinja koje su (gle čuda!) i tada pokušavale propisivati norme o tome kakav treba biti lezbijski seks i kojih se granica trebaju držati “pravovjerne lezbijke”. Ova i brojna druga važna politička pitanja adresirana su kroz ovaj film, koji je nastao kao plod dugogodišnjeg rada provedenog u istraživanju i prikupljanju sredstava za snimanje.

Kao autorica ovog osvrta i lezbijka u srednjim 40-ima ne mogu odoljeti da ne povučem paralelu između Chain Reactionsa i zagrebačkog kluba Global. I premda zagrebački gay klub u svojem zlatnom razdoblju ranih dvijetisućitih nije bio mjesto u kojemu se tako strastveno prakticirao SM, ipak je u ranim danima hrvatskog LGBT pokreta bio mjestom seksualnog oslobođenja i zabave, nužnih za osnaživanje ove zajednice.

Premda na području Hrvatske i ostatka bivše države nismo imali primjer ovako živopisne i estetsko-politički artikulirane supkulturne scene kakvu u Britaniji predstavljaju Rebel Dykes, vrijedilo bi vidjeti filmove i audio-vizualne formate koji bi bili posvećeni povijesti LGBT zajednice i queer kulture na našim prostorima. Neki od sličnih projekata, doznajem, već se nalaze u procesu nastanka i željno ih iščekujemo.

Nakon više od 30 godina vrijeme je da učimo od naših prethodnica i prethodnika, ali i da na umu uvijek imamo ono najvažnije na što nas podsjeća film Rebel Dykes: da je queer kultura vitalna samo kada preispituje normativne obrasce, kako na širem društvenom planu, tako i unutar LGBTIQ zajednice.

*Tekst prenosimo s portala VoxFeminae

Oceni 5