Priznanje za makedonskog pjesnika
Borče Panov

Borče Panov

Photo: Radio Gornji grad

Borče Panov dobitnik nagrade "Predrag Matvejević"

Nagrada "Predrag Matvejević" dodjeljuje se za književno djelo bez obzira na žanr – eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme - koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

"Zaista sam zatečen književnom nagradom Predrag Matvejević i sad ,kada ga se ponovo prisjećamo, jednostavno mogu da kažem samo jedno veliko hvala što je žiri u ime Manjinskog društva pisaca Hrvatske, Matvejevićeva kći – Suzana Matvejević i već kultni portal Radio gornji grad, bar na tren upisao moje ime do njegovog", izjavio je za agenciju Fena makedonski pjesnik Borče Panov.

On je prvi laureat novopokrenute književne nagrade “Predrag Matvejević”, a osvojio ju je za zbirku poezije “Brijanje balona”, u prijevodu Duška Novakovića. Izvan konkurencije dobitnik je italijanski pisac Erri De Luca za životno djelo i knjigu “Potkožne tetovaže” u prijevodu Tvrtka Klarića. Govoreći o značaju ove nagrade, uz sjećanja na Predraga Matvejevića, Panov je kazao da ga je oduvijek doživljavao kao most između znanosti i književnosti.

"U tom kontekstu, za mene je  najvažnije da je taj most sazdan od meditacije i istraživanja. To je most srca i racija preko koga prolazi sva ta humanost i razumijevanje koji nam toliko fale danas. To je most preko kojega prolaze svi morski talasi i sve oseke i plime u ritmu izrečenog i neizrečnog. I konačno to je most sazdan od mirisa maslina koje rastu i šire miris duše i u našim gradinama. Eto baš zbog toga sam srećan što sam prvi nositelj ove velike književne nagrade jer je to nagrada jedne velike duše koja se zove Predrag Matvejević", kazao je Panov.

On podsjeća da je  Matvejević bio član i makedonske  Akademije nauka i umjetnosti, te veliki prijatelj makedonske književnosti i kulture. Bio je prijatelj Makedonskog lektorata i aktivni sudionik u njegovom formiranju na Univerzitetu La Sapienza u Rimu.

Novu književnu nagrada "Predrag Matvejević" u čast velikom književniku i intelektualcu osnovali su portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj. Nagrada "Predrag Matvejevć" u budućnosti  bi se dodjeljivala 7. oktobra/listopada na dan rođenja Predraga Matvejevića za knjige izdate u posljednje tri godine na području "regije" (bivše Jugoslavije), izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku.

Ove godine knjige je ocjenjivala stručna komisija u sastavu: Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti koja će se održati 7. novembra/studenog u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, s početkom u 17.30.

Oceni 5