Review: Duhovi – Dobri duhovi prošlosti (Croatia records)
Duhovi

Photo: Screenshot

Boris Bele ponovo među nama

* Uz sjajnog Belea, u Duhovima sviraju trojica vrhunskih slovenskih glazbenika: Luka Vehar (solo gitara), Miklavž Ašič-Miki (bas gitara) i Žiga Kožar (bubnjevi), a za njihov cjelokupni vizualni identitet pobrinuo se zagrebački umjetnik Dalibor Barić. Producent albuma: Boris Činč

Na sceni: Boris Bele kao član grupe Duhovi

Kad bismo se ama baš svi rukovodili pravilima ageisma, ne bismo mogli uživati u crnom humoru i ironiji, sarkazmu i cinizmu jednog “starog” freaka i rokera poput Borisa Belea, ovdašnjoj publici najpoznatijeg kao gitarista od osnutka, a od 1980. godine i kao frontmena kultne slovenske grupe Buldožer koja je u neku ruku s frikovskim i underground rockom bila i punk prije punka. Koliko za sada čujemo, majstore poput Belea i njegova zrnca zdravog razuma i vickaste mudrosti davao je analogni 20. vijek, ali ne baš i vrli novi, digitalni milenij.

S time u skladu tvrdi kako ne ona mlađa, nego njena “mama to radi najbolje”, rukovodeći se možda i onom narodnom o “staroj koki i masnoj juhi”. Podučava Bele i kako je ipak pametnije “sjediti i ležati, drijemati i spavati” u čemu se iz dana u dan sve više usavršava, nego previše žuriti i juriti za bogatstvom jer sprovodu, a u nekim slučajevima zapravo jako “dobrom provodu”, ionako nećemo izbjeći.

Evidentno nije izgubio sposobnost da uz obilnu dozu humora i danas efektno raspetljava zamršeno klupko odnosa muškaraca i žena te pojedinca i društva, ako treba i uz zdravu dozu političke nekorektnosti jer bliski je on rođak Franka Zappe i Captaina Beefhearta koji u oštroj i šparnoj produkciji Boruta Činča nudi ne tugaljivi i turobni nego zabavni i duhoviti, potentni i živopisni blues s daškom psihodelije, surfa i garažnog rocka.

Čak i kad je sve više nalik “usamljenom jahaču” koji samo traži “sobu za plakanje” i kakvu damu da mu “skine čizme” kako bi malo odrijemao nakon napornog rada uz gitaru, mikrofon i šank.

* Sa dozvolom autora i glavnog urednika, tekst prenosimo sa “Jutarnjeg lista”

Oceni 5