Walking Dead: Borba za različitost
Yumiko 01 S

Photo: IMDb

Borkinje protiv zombija u raljama zabranjene ljubavi

Iako je pitanje koliko bi se čovečanstvo bavilo identitetima, te razmišljalo o manjinama, ako bi horde zombija krenule na velike gradove, Eleanor Matsuura, zvezda devete sezone serije Walking Dead, jedna je od onih glumica i glumaca koji su se zalagali za različitost junaka koji se pojavljuju u ovom sada već kultnom programu.

Matsuura se seriji pridružila kao Yumiko, a zajedno sa Nadiom Hikler, koja tumači lik njene partnerke. Problem je nastao kada su glumice primetile da od početka snimanja sezone nema ni jedne intimne scene između njih, što je izazvalo negodovanje kvir zajednice, koja tvrdi da producenti serije pokušavaju da obrišu kvir kontekst koji je široko prisutan u istoimenom stripu.

Nakon brojnih pritužbi ekipa serije je pristala da snimi više scena koje Magnu i Yumiko prikazuju kao par, što je rezultat borbe za inkluziju, te nepristajanja glumica na kompromis zarad većeg honorara. U jednom intervjuu Matsuura ističe da je u stripu očigledno da su junakinje par, dok se u seriji to samo naslućuje, pa je od producenata zahtevala da se borkinje protiv zombija u nekom trenutku i poljube, budući da na televiziji to odavno nije ništa novo.

Sve je više medija, te platformi koje se zalažu za jednakost, ili različitost – zavisno od ugla posmatranja, ali je činjenica da većinska publika često odbija modele koji ne ilustruju njihove identitete, pa se kreatori filmskih i TV sadržaja često odlučuju da zastupljenost manjina ukinu, ili je sakriju drugim scenama koje se tumače kao važnije. Problem je i u o tome što o vidljivosti najčešće razmišljaju oni koji su manje privilegovani, pa se njihovi glasovi slabije čuju, te to važi i za glumce, budući da mnogi zarad popularnosti borbu za jednakost ostavljaju po strani. Svetu je potrebno više junakinja poput Yumiko.

 

Oceni 5