"Go u gostima", debi album sarajevskog dvojca Helem nejse
Bende3

Photo: karike.ba

Bosna, uvijek napola živa

Helem nejse su 20. aprila objavili novi, četvrti singl, ali i dugonajavljivani album “Go u gostima”.  Svaki od njihova prva tri singla (prvi “Nemam” s Edom Maajkom u junu prošle godine, drugi “Fudbalska” prije sedam mjeseci i posebno treći “Vodič kroz Sarajevo”, objavljen 6. aprila) dao je naslutiti da Helem nejse polako i sigurno prerasta bezbrižnu radio zajebanciju produhovljenu dobrom satirom, ali je četvrti singl “Bosnia”, objavljen istovremeno s albumom definitivno lansirao ovaj telentovani dvojac u sam vrh domaće hip-hop scene.

“Bosnia” je ne samo pjesma koja otvara prvi album Nejsovaca, već ozbiljan prikaz stanja u bh. društvu u kojem opise tmurne svakodnevnice kao iz inata smjenjuju dijelovi nabijeni energičnim optimizmom i patriotizmom. Pjesma, ipak, završava “mračno”, stihovima: “Fabrike, fabrike imaju tu moć, da ostaju u stečaju što nikad neće proć’…”. A u spotu, žena koja  predstavlja samu Bosnu završava nad (vlastitim) grobom. Sam spot je priča za sebe i najbolje da ga pogledate sami, ako već niste (inače je u prvom danu skupio preko 30 hiljada pregleda na youtubeu).

Admir Švrakić, autor video spota, ovako ga je opisao: „Kroz video spot je prikazana aktuelna društvena situacija iz pozicije mladih, koji svojom indolencijom snose dio odgovornosti za trenutno stanje u državi i zajednici. Lik kojeg tumači sarajevska glumica Mirela Lambić je materijalizacija same napaćene Bosne, koja je uvijek napola živa, na aparatima, najviše krivicom pogrešne, neperspektivne politike onih koji je vode, u isto vrijeme radeći isključivo za ličnu korist.“

Uz četiri singla, album “Go u gostima” sadrži još sedam zanimljivih pjesama koje, primjetićete dok slušate, čine jedan koncept i predstavljaju svjedočenje o stanju i načinu odrastanja i života u Sarajevu, preciznije - svjedočenje dvojice dječaka koji su rođeni u Sarajevu 1991. godine.

“Dok su odrastali bili su svjedoci kako jednog porušenog grada, tako i njegove dugogodišnje obnove i rađanja jednog potpuno novog. Jedan je odrastao na uzvisini iznad grada pa je sve mogao vidjeti iz ptičije perspektive, a drugi u nekadašnjoj zlatnoj dolini – u gradu, tako da je sve to pratio iznutra”, reći će sami Amer Čanković Ćane i Admir Čular Gago (dvojac Helem nejse, za slabije upućene).

Na albumu je, uz njih dvojicu, radilo dvadesetak mladih sa zvučnim pojačanjima u imenima popularnog Ede Maajke (pjesma “Nemam”), banjalučke kantautorice Vanje Mišić (“Ja ja ja”), hrvatskog repera Kandžije (“Visok C”) i sarajevskog repera Shtele (“Espanjola”)  te svjetski poznatog producenta Billaina (Vodič kroz Sarajevo”).

Ova ekipa je zaslužna za 11 asova koji mogu zabiti “Go u gostima” na bilo kojem terenu. Socijalno angažovani, a opet duhoviti tekstovi, moćni beatovi i vrhunska produkcija, sve to začinjeno gostovanjima zvučnih imena – i dobili smo album vrijedan svakog pfeninga. Za publiku u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici album će biti dostupan u fizičkom izdanju po jako pristupačnoj cijeni od 5 KM, a moguće ga je kupiti i slušati i na sljedećim linkovima:

Deezer: http://bit.ly/2pU8V7s

Spotify: http://bit.ly/2pFrlMR

iTunes: http://apple.co/2pFiQ4l  

Klicktrack: http://bit.ly/2opmGe6

Google Play: http://bit.ly/2oudmVl

Tidal / WiMP: http://bit.ly/2opn3Fw

S Helem nejse ekipom se bliže upoznajte kroz intervju koji su Karike.ba s njima radili početkom ovog mjeseca.

*Tekst sa prijateljskog sajta Karike.ba prenosimo sa dozvolom autora

Oceni 5