Sećanje na jedan intervju
Dvidd 02 S

Photo: NPR

Bowie koji je spasio svet

Bowie se čitavog života borio protiv onih koji su pokušavali da ga smeste u okvire koji mu nisu odgovarali, i da ga prikažu kao nešto što nije bio. Slično se dogodilo i kada je britanski TV voditelj Jonathan Ross pokušao da ga „motiviše“ da govori o svojoj seksualnosti.

Kada se Bowie 2002. godine pojavio u Friday Night with Jonathan Ross, voditelj se nije ustručavao da mu postavi pitanja o privatnom životu. Sigurno je da je pevač decenijama bio ogromna podrška za pripadnike LGBTIQ+ populacije, najpre zbog toga što se nije bojao da izađe iz okvira roda. Mnogim kvir obožavaocima je upravo to spasilo život, a u vreme kada je vidljivost drugačijih bila ograničena, ili je nije ni bilo.

Zbog toga što nije bežao od fluidnosti u muzici i oblačenju, od Bowiea se često tražilo da stavi etiketu na svoj seksualni identitet. U jednom intervjuu iz 1972. godine je sebe opisao kao gej muškarca, ali je tu izjavu kasnije nazvao najvećom greškom od svih koje je napravio.

Mnogi su zbog toga bili zbunjeni, među njima i voditelj Jonathan Ross, pa je u intervjuu iz 2002. pokušao da tu zabunu razmrsi. „O čemu se radi?“, pitao je Bowiea tom prilikom, „Neko vreme si bio gej, pa onda nisi. Šta to znači – da si biseksualac, panseksualac, pokušaj-seksualac? Mislio sam da je biti gej kao kad se pridružiš Legiji stranaca – kad jednom uđeš više nema povratka“. Bowieu se pitanja nisu dopala, te je u jednom trenutku rekao da, ako se on pita, ne bi ulazio u odnose sa muškarcima. O prošlosti nije govorio, budući da je, kako je tom prilikom rekao, mogao da zaradi čitavo bogatstvo ako bi sve spakovao u jednu knjigu.

Bowie nam je tom prilikom, a i mnogo puta pre toga pokazao koliko štete etikete mogu da nanesu, ne samo u šou biznisu, već i u privatnom životu.

Oceni 5