Sto godina strave i užasa (15)
Bride 01 S

Photo: Wikipedia

Bride of Frankenstein (1935): Bila bih ti lepa mlada

Nakon što su filmovi počeli da trpe cenzuru, horor žanr je počeo da stagnira. Studiji su se ipak vratili stravi i užasu, pa je 1935. snimljen jedan od najboljih nastavaka u istoriji horor filma – Bride of Frankenstein. Nastavci su u to vreme bili novina, pa je film zbog toga naišao na nerazumevanje, ali se danas slavi.

„U prvom izdanju romana Frankenštajn iz 1818. godine autorka je ostala anonimna jer je u to vreme bilo nepreporučljivo da se žena bavi pisanjem. Ono što bi nas danas daleko više iznenadilo jeste činjenica da je Meri Šeli dok je pisala svoje najpoznatije delo imala tek 18 godina.

Nastanku ovog romana prethodila je erupcija vulkana Tambora u Indoneziji 1815. godine koja je odnela tokom erupcije više od 10.000 života, a kao posledicu imala velike atmosferske promene širom sveta pa je 1816. godina zabeležena kao „godina bez leta“. To je upropastilo plan Meri Šeli da zajedno sa svojim mužem i nekoliko prijatelja u društvu Lorda Bajrona leto provede na Ženevskom jezeru. Tmurni dani su ih primorali da ostanu zatvoreni u vili gde su se zanimali pričanjem popularnih kratkih horor priča.

Druženje je kulminiralo idejom da se takmiče u tome ko će napisati bolju horor priču. Bajron je napisao fragment baziran na legendama o vampirima za koje je čuo na putovanju Balkanom čime je inspirisao Džona Polidorija da napiše Vampir 1819. godine i učini da ovaj balkanski mit zaživi u svetu. Šeli je nekoliko dana provela bez inspiracije, a onda je usnila čudan san koji ju je inspirisao da napiše priču o „modernom Prometeju“, naučniku koji sastavljajući delove tela pokušava da stvori život“. (Bojan Dzodan)

Frankenštajnova nevesta je došla da pokaže da nastavak može da bude bolji od originala, između ostalog i zbog toga što su studiji bitno napredovali u periodu između 1931. i 1935. godine. Bride of Frankenstein se nastavlja tamo gde se prvi deo završio – dok seljani slave smrt čudovišta, monstrum se vraća, pa je to možda početak „monstruma koji nikada ne umire“.

Godina je bila neobična kada je horor film u pitanju, ali bi trebalo obratiti pažnju i na filmove Mad Love, The Raven, Werewolf of London, te Mark of the Vampire.

Oceni 5