Dozvola da budemo "normalni"
Batt1

Photo: Facebook

Briga o sebi

"Briga o sebi (eng. „self-care“) jedna je veoma neprivlačna stvar.

To je bacanje na papir svih naših finansijskih dugova, teranje sebe na novu jutarnju rutinu koja je po nas dobra, kuvanje zdravog obroka; to je nepovlačenje od sopstvenih problema, kao i donošenje odluke da puke distrakcije više ne nazivamo trajnim rešenjima.

Briga o sebi često podrazumeva odvratne stvari koje nam se nikako ne rade - preznojavanje na još jednom treningu, saopštavanje toksičnom prijatelju da više ne želimo da se družimo, pronalazak još jednog posla kako bismo imali ušteđevinu sa strane... To znači iznalaženje načina da sebe prihvatimo umesto da se iznurujemo pokušajima da budemo savršeni, a zatim odvajanje vremena, namerno i obavezno odvajanje vremena za sebe, za par kapi aromatičnog ulja u kadi, čitanje časopisa ili isključivanje telefona čitav jedan dan.

Svet u kojem je „self-care“ toliko trendi pojam jeste svet koji je bolestan. Briga o sebi ne bi trebalo da bude nešto čemu pribegavamo samo kada smo apsolutno iscrpljeni, kada nam je neophodan odmor od sopstvenog neumoljivog unutrašnjeg pritiska...

Prava briga o sebi nije (samo) kupka ili čokoladni kolač – to je svesno stvaranje života od kojeg nam nije potrebno regularno bežanje.

A to često znači obavljanje upravo stvari koje nam se NAJMANJE rade.

To znači pogledati svoje neuspehe i razočaranja pravo u oči i pravljenje novih strategija. To je nezadovoljavanje svojih impulsivnih želja. To je puštanje, biranje novog; ponekada je to i razočaravanje nekih ljudi. S druge strane, nekada je to i podnošenje žrtve za druge ljude. To je stil života koji bira mali broj ljudi, ali koji donosi okolnosti koje ima mali broj ljudi.

Briga o sebi je i dozvola da budemo "normalni." Obični. Ništa posebno. To znači i da nam je kuhinja ponekad prljava, i da nam smisao života nije nabijanje bicepsa ili utrkivanje po uspešnosti sa lažnim prijateljima. To je sagledavanje koliko naše anksioznosti potiče od neostvarivanja sopstvenog potencijala, a koliko od načina razmišljanja koji smo usvojili pre nego što smo uopšte postali odrasle osobe.

Ukoliko se prečesto upuštate u „konzumerističku brigu o sebi“ (šoping), to je zato što ste diskonektovani od prave brige o sebi koja ima malo veze sa „čašćavanjem sebe“, a mnogo više sa igranjem roditeljske uloge samom sebi, sa donošenjem odluka koje donose dobrobit, na duže staze.

Briga o sebi je i kada svoj haotičan i nerazuman život više ne koristimo kao izgovor za samo-sabotiranje u vidu opojnih supstanci ili prokrastinacije. Briga o sebi znači prestajanje sa „popravkom sebe“ i početak vođenja prave brige o sebi... što nas, u nekom trenutku, dovodi do situacije u kojoj je ovakav odnos prema sebi doprineo rešavanju većine problema koje smo prvobitno želeli da rešimo".

Oceni 5