O ljubavi i homofobiji
Brokke 01 S

Photo: Pinterest

Brokeback Mountain: Kratka priča o večitom problemu

Adaptacija priče koju je snimio reditelj Ang Lee pomerila je granice kada se pojavila 2005. godine, a pokupila je i brojne nagrade, među njima i Oskara za najbolju režiju. Za mnoge je baš u tom trenutku počelo novo doba kvir kinematografije, ali su za spisateljicu koja je priču napisala tek tu počeli problemi.

Proulx je u intervjuu koji je nedavno dala za Paris Review objasnila da još od prvog prikazivanja filma dobija ispravke i nastavke za priču, uključujući i one u kojima Ennis (Heath Ledger) ima brojne partnere nakon Jackove (Jake Gyllenhaal) smrti. „Žao mi je što sam uopšte napisala priču“, kaže autorka, „Pre filma je sve bilo u redu, ali posle kao da niko nije mogao da shvati da priča nije o Jacku i Ennisu, već o homofobiji! O društvenom trenutku, o određenom mestu i o preciznim mentalnim sklopovima i moralnim obrascima“. Dalje je dodala da junaci po zakonu pripadaju samo njoj i da jedino ona može da zna šta je htela da kaže.

Annie Proulx je zajedno sa Charlesom Wuorinenom počela da radi na Brokeback Mountain operi, a komad je premijerno prikazan 2014. godine u Madridu. Sama je napisala libreto, pa je muzičko delo nastalo samo na osnovu njenog teksta. To je, kako kaže, uradila da bi one koji vole srećne svršetke sprečila da se petljaju u priču, budući da od kraja ne odustaje, najpre zbog toga što se radi o manjini koja je dugo bila nevidljiva i nije živela srećno do kraja života.

Jake Gyllenhaal o filmu misli drugačije, te je jednom prilikom rekao da je to delo „veće od njega“ i da „ne pripada glumcima i autorima, već svetu.

Činjenica je da je ova priča ostavila dubok trag, pa zbog toga mnogi imaju potrebu da je menjaju. Gaby Dunn je za vreme karantina napisala adaptaciju u kojoj su glavni junaci *transrodne osobe, pa je priča tako dobila još jedan sloj.

Film se 2019. godine našao i u nacionalnom filmskom registru američkog Kongresa, a među 750 drugih naslova koji će biti sačuvani za nove generacije zbog kulturoloških, istorijskih i estetskih vrednosti koje ga smeštaju među sadržaje koji su od velikog značaja za američko, ali i svetsko kulturno nasleđe.

Filmski kritičar Steven Paul Davies je u svojoj knjizi Out at the Movies film opisao kao neverovatno važnu prekretnicu, budući da zahvaljujući Brokebacku finansijeri ubuduće neće podržavati samo one scenarije koji sadrže gej stereotipe, a to je veliki napredak.

Oceni 5