Stereotipi i brzina hodanja
Dinno2

Photo: #7_WE

Brzo, brže, gej

Novi stereotipi o pripadnicima LGBTIQ zajednice rađaju se svakog dana, a onaj da „gej osobe hodaju brzo“ postoji već neko vreme, te su se pojavile i neke teorije koje ga potvrđuju.

Kada je internet u pitanju, sve se uglavnom okrene na šalu, pa i mimovi koji se bave brzinom hodanja gej pešaka. “Gej Twitter” je tako iznedrio mnoge teorije na ovu temu, a javili su se i neki eksperti koji problemu pristupaju iz nešto manje smešnog ugla. Jedna od najpopularnijih „smešnih teorija" je da kvir himne, koje pevaju neke od najpopularnijih gej ikona, uglavnom imaju brži ritam, pa su se i gej osobe ubrzale u skladu sa tim.

Eksperti za društvene teme pitanju brzine kretanja prilaze sa druge strane, pa terapeutkinja Lisa Phillips, na primer, kaže da se oni gej muškarci koji se konstantno boje napada brže kreću, a kako bi se što brže udaljili od potencijalnih rizika i ponovo se našli na sigurnom. Kvir osobe pored straha od napada mogu da osećaju da ih neko stalno procenjuje, te osuđuje, pa je i to jedan od razloga zbog kojih ubrzavaju korak.

Prema jednom istraživanju koje je sprovedeno 2007, a koje se pozabavilo vezom između seksualnog identiteta i načina hodanja, mnogi ispitanici veruju da brzina i način na koji neko hoda može lako da se dovede u vezu sa identitetom. Ako je verovati ekspertima neki stereotipi, ili bar onaj koji je u vezi sa brzinom hodanja, postoje s razlogom, a neki idu čak toliko daleko da tvrde da su gej muškarci brzinu i način hodanja koristili i kao sistem za prepoznavanje u sigurnim prostorima.

Oceni 5