Uprkos homofobiji
Budim 02 S

Photo: Ádám Csábi

Budimpešta: Tolerancija u noćnim klubovima

Već decenijama su noćni klubovi ključna mesta za pripadnike LGBTIQ+ populacije, budući da se mračni ćoškovi, te prostori koji se kreću od barova do napuštenih klanica, pretvaraju u hramove ljubavi i slobode. Tu ima mesta za sve, a kvir zabave otvaraju prostor za izražavanje, upoznavanje, ali i za politički izraz. U zemljama u kojima i dalje vlada politički konzervatizam ovakva je atmosfera dragocena, budući da stvara zaklon od javnog mnjenja i otvorene osude.

Ovakva mesta su važna i za kvir scenu u Budimpešti, gde takozvani „tehno pokret“ doprinosi viziji jednakosti i slobode za LGBTIQ+ zajednicu. Lepota ovih žurki je, kako tvrde organizatori, ali i oni koji su tu pronašli svoje mesto, u tome što se svaki događaj računa, a među važnijima je i OMOH koja se po budimpeštanskim klubovima organizuje od 2016. godine. U mestima kao što je Berlin je svaki događaj tek kap u okeanu izbora, ali je u Budimpešti drugačije, pa je OMOH revolucija, a zbog toga što nudi mnogo više od zabave. Ovakve žurke u konzervativnim sredinama pored muzike nude i mrežu podrške i prostor za eksperimentisanje.

Tamo gde nema kvir underground klubova i drugih sloboda ovakvi događaji se uglavnom ignorišu, pa se ne priznaje njihov značaj i potencijal za isceljenje čitavog društva. Budimpešta poslednjih godina ide napred, pa su kvir žurke pronašle svoje mesto u ekosistemu noćnog života. Tako se ono što se događa na plesnom podijumu prenosi i u svakodnevni život, pa učenja o toleranciji i jednakosti dopiru i do većinskog stanovništva. Takva kretanja podsećaju na atmosferu iz sedamdesetih godina prošlog veka kada su u Sjedinjenim Američkim državama manjinske grupe počele pokret za slobodu upravo u noćnim klubovima.

Ovakvi pokreti su najvažniji za one koji se doživljavaju kao „čudaci,“ kao oni koji su previše za konzervativne građane, jer svako zaslužuje svoje mesto pod disko kuglom, te osećaj pripadanja i zajedništva, i prostore u kojima može da saznaje i da razume da na svetu ima i drugih koji su drugačiji.

Oceni 5