Još malo polemike o narodnjacima i politici

Ceca u Parizu, ali ne i u Zagrebu

Cecas 01 S
U proteklih su mjesec dana narodnjaci bili središnji dio dvaju “skandala”: u Srbiji su ušli u udžbenike, a u Zagrebu u radijski eter. Kao što to obično biva kad je riječ o skandalima ukusa, najzanimljivija stvar je socijalna i politička pozadina onih koji se zgražaju

Natrag na tekst

Komentari

Aggy

Zadnju deceniju, zajedno s razvojem interneta, folk pjevaci su blagoizvoljeli ponuditi nam na uvid svoje besmislene i prazne zivote,pokazujuci kuce, stanove, vikendice , automobile ,ali i prezentirati svoju djecu;koja generacijama postaju uzor, bez da su bilo sto vrijedno pomena uradili u svojim zivotima.Kardasijani na balkanski nacin.Lezihljebovici, bez zanimanja i zaradjivanja kore kruha. Stvarnost nam je banalizirana agresivnom muzikom i njihovim nastupima u medijima, buducnost obesmisljena (prikovanost na portale koji objavljuju njihove imbecilne izjave ). Ono sto jeste najgore , jeste da obican gradjanin nije svjestan razornog utjecaja folka na njihove zivote (manjina cita knjige, odlazi u pozoriste, ide na koncerte klasicne muzike).Njihovi isprazni i raskosni zivoti nam se guraju pod nos, bilo da im se divimo, bilo da postanemo jednako besmisleni i glupi. I sto je porazno, od drustva koje cita, obrazuje se, putuje, kultivira se, postali smo jad, bijeda i cemer.Ogromnu ulogu u tome odigralo je sustavno i ciljano nametanje muzickog smeca i njihovo proglasavanje za imperativ.
04.06.2018, 15:16:51

Aggy

Posebna je prica sprega loseg popa i folka.Cola je sutio tijekom i poslije rata. Nitko od njega nije trazio da bude angaziran, ali, morao je i trebao pokazati vise senzibilnosti i postovanja prema rodnoj zemlji.To svjesno izbjegavanje spominjanja dogadjaja protekle dvije decenije, netko naziva profesionalizmom. Ja to zovem-munaficenje. Pop ili folk, rezultat je uvijek isti: ili su u funkciji nacionalizma i fasizma otvoreno, ili medipkritetski, sredinom.
05.06.2018, 07:53:13

Pa nece biti...

... da je turbofolk nametnut narodu, u narodu se to primilo jer je bila pogodna sredina za tako nesto. Mislim, kako je moguce da se drustvu koje cita, obrazuje se, putuje, kultivira, nesto nametne? Pre ce biti da da nikad takvi nismo ni bili pa smo spremno usvojili turbofolk bez nametanja. Farme i ostale rijalitije nikad lakse ne gledati - kablovska televizija nudi obilje kanala sa boljim sadrzajem. U sustini, nije narod kriv vec vlast... malo sutra...
nenad.Ba 05.06.2018, 17:45:18

Sve može..

..samo mi Sevku ne dirajte
toto.i 05.06.2018, 18:30:47

22

optimalno. :)) Cek, bre, Suzana predaje matematiku, aritmetiku i fiziku, objedinjeno. Hahaha.
gabrijela.j 05.06.2018, 20:30:27

Тачно Aggy

@agnesa.H: Добро написано поготово у доба апологетског гледања од стране ”грађанских” појединаца и медија на такозвани ”југословенски” и анационални контекст турбо-фол-поп културе а у ствари спреман да сваког момента опет ускочи у разорни талас национализма по потреби владајућих структура.
mio.K 05.06.2018, 22:46:22

Hvala, mio

Mio, da, turbo folk jeste svicarska garda vlasti.Stvoren je i plasiran od vlasti s ciljem raspirivanja negativnog nacionalnog identiteta i zaglupljivanja . Okrenemo li se unazad , razumjecemo da su i Brena i Ceca i svi drugi-projekat drzave. Koncerti na stadionima svjedoce o sprezi folka, sporta i vlasti ( Marakana) Zato mislim da su osvrti tipa - jugoslavenska muzika, koji su usmjereni na sljokice, sex, rodnu pripadnost , jednostavno povrsni i nedovoljno analiticni, kako bi se objasnila nasa bliza proslost i sadasnjost.
07.06.2018, 09:00:24

@toto.i @agnesa.H

Da, Severina i njena stikla, a sto je pa i Tajci pametnija, ili ceo corpus snaga od Colonije do E.T.? (Kokicku mi ne dirajte) A Suzana je, Agnesa, zivi dokaz da ucenost nema veze sa ljudskom pamecu. Suzana kao simbol LOTO nade, plus ima simbolicno ime. I nema tog matematickog ili "obicnog" genija koji nece pokusati da sastavi sistem za sedmicu jer u suprotnom Lutrija Srbije bi bankrotirala. I tu nemogucu igru igra i prva i druga Srbija, a ni svetu nije nepoznata ta ludost. A sta tek reci za lutriju Zelene karte, useljenje u Ameriku kao loz? Gledala sam skorije seriju Sleepy Hollow, Uspavana Dolina i odusevio me lik Ikaboda Krejna, originalnog borca za SAD i uvodjenje demokratije, utekao iz vremena Džordža Vasingtona u danasnjicu. Nasmejao me je do suza.
gabrijela.j 07.06.2018, 14:10:53

Što je Agyy milo to joj se i snilo

Ne preteruj @aggy. Tvoj drugi komentar je klasično zaverološki (sklona si takvim nebulozama?). Pogotovo - "s ciljem raspirivanja negativnog nacionalnog identiteta i zaglupljivanja ("negativnog nacinalnog identiteta", kaj je to? i ovo "zaglupljivanja" boldovano i podvučeno). Neka "nevidljiva ruka", dakle, stoji iza celog turbo-folk "projekta". `Nači, isto tako može da se kaže da su džez i rock`n`roll "izmišljeni" da bi nervirali wasp-ovce iz Bible Belta, i da bi ih na taj način rasturili na sastavne delove jer tako je lakše kontrolisati njihov rasizam i konzervativizam i šta sve ne (?!) . Svašta.
Kentucky Schreit Ficken 07.06.2018, 14:13:16

Nije mi se nista ni milo ni snilo

Ne stoji nevidljiva ruka, vec vlast.I negativni nacionalni identitet je onaj koji se uzvikuje, pjeva, instrumentalizira i iskljucuje druge, do razine potpune netolerancine. Gdje ti vidis urotu ? Nema je, ja ne krivim ni masone , ni iluminate, ni Ajka, ni reptile.Samo vlast, koja je jako dobro shvatila da joj folk odlicno moze posluziti .Dakle, nema nevidljive ruke, a mislim da ti to znas jer si nakon takve tvrdnje stavio upitnik. Dovodjenje u vezu folka, dzeza i roka, u svjetlu urota si ipak ti postavio a ne ja, pa ti odgovaraj na to, necu ja. Da je turbo bio dio jednog projekta i dalje tvrdim, ali se s teorijom urote necu nikada sloziti. Nije bilo nevidljive ruke; jasno se izdvajala vlast.
07.06.2018, 14:40:30

I, jope...!

Bez obzira šta mislila o njima, ali, Rokeri s Moravu kada su se krajem 70-tih godina pojavili na "sceni", nastupili su s ciljem da izvrgnu ruglu ceo taj turbo-folk "projekat" (i usput da nešto zarade :) ). Međutim, krajem 1980-tih i početkom 90-tih kada su se "ozbiljni" folkeri suviše približili onome čemu su se oni sprdali, Bizetić je video da je vrag odneo šalu i više nije imalo smisla ni samo nji`vo postojanje na tzv. estradi. Oni koju su skapirali skapirali su (i dobro se zabavljali), a oni koji to nisu uspeli nastavili su da zavijaju uz Cecu (i njenu "decu") u rovovima, na sve tri (čtiri) strane. Itd. Et` tako.
Kentucky Schreit Ficken 07.06.2018, 14:46:41

A, da!

O tzv. novom primitivzmu nećemo? Čiji je on projekat? Čisto bosanski/bošnjački/ muslimanski? Ili, pak, međ`nacionalno tugederski?
Kentucky Schreit Ficken 07.06.2018, 14:52:40

Pusti mozak na otavu!

Vole Srbi narodnjake, a Cecu tretiraju ko Aretu Frenklin. A i Hrvati, Bosanci, Makedonci, Gorci Crni i ostali nemaju ništa protiv, dapače! Nema smisla vaditi se na zavere/urote, na nekakve planove ove ili bilo koje vlasti. Nisu oni toliko pametni. Sve su to, ionako, secikese i jajare, nesposobne da bilo šta isplaniraju i sprovedu do kraja. 99% ljudi u ovim tužnim krajevima jednostavno voli seljanu. Tužno, ali je tako!
ajemsasa._ 07.06.2018, 15:55:38

Yosef, bolan , sto rece ?

Novi primitivizam mozemo komentirati, ali tvrditi da je on bosanski, pa bosnjacki, pa muslimanski je neukusno i ocito je u cilju provokacije. Vlasti je odgovatao primitivan puk, jer takav ne pita i ne prosvjeduje. To je bilo najlakse postici putem pauperizacije plebsa.
07.06.2018, 18:37:41

Mozak i otava

Pa te sjecikese i jajare napravise ove krajeve tuznim.Do kraja su unistili sve u sto smo vjerovali.I plasirali nam neke druge "vrijednosti": naciju, vjeru, folk, lopovluk, mrznju. I dalje mislis da nista nisu uspjeli dovesti do kraja ?
07.06.2018, 18:41:56

Zaverologija in a nutshell

Taj takozvani novi primitivizan započeo je kao zezancija sarajevskih mladića. Nešto kasnije (samo malo kasnije) nekakav glazbeno-muzički obdaren "javni radnik" (ili više njih) uvideli su potencijal tog "pravca" i uticaj, jelde, koji ta muzika ima na mlade ljude eseferjota, barem ove južnije i tužnije. Tako, ako se pogleda repertoar, tj. pesme koje su izvodili pojedinci i grupe "primitivaca", videće se, više nego očito, da je broj tzv. patriotskih pesama koji su oni izvodili kudikamo veći nego što je to slučaj kod turbofolkera. Zaista mi u ovom momentu ne pada na pamet nijedna pesma on d majnd sem Brenine, nešto kao: "kad pogledam naše more, naše reke, naše gore, itd". S druge strane mnogo je više domoljubnih popevki. Nekome je, dakle, stalo i napamet palo da ove "primitiviste" korumpira (za pravednu stvar), te ih je zamolilo da narišu, komponuju et odtamburaju par takvih pevljivih pesmica. Naravno, taj nepoznat netko je bio mnogo pametniji nego mnogi drugi, koji su takođe videli da mast odlazi u propast, ali iminentnost rata u bivšoj nam domaji video je samo taj "javni radnik" (jal` više njih). Ali, avaj, pristup "računajte na nas" nije delovao ni prije pa tako neće niti kasnije.
Kentucky Schreit Ficken 07.06.2018, 18:47:12

Ih, sad!

Aggy, ništa ja ne tvrdim, no pitam kao što znak pitanja na kraju rečenica govori. I nemoj, molim te o provokacijama, te ovo, te ono. Nismo deca, bogati!
Kentucky Schreit Ficken 07.06.2018, 18:50:28

Ma, nismo djeca, ali....

Mogu konstatirati da je upravo tuzno da su narodi u ex yu s onakvim folklorom, sevdalinkom, starogradskom muzikom, zvucima albanske muzike, makedonske neprevazidjene pjesme, spali na vristece tonove, glasove koji vibracijama prkose svim zakonima fizike, na vulgarne tekstove i polugole pjevacice. Ovo se jedino moglo desiti plasiranjem folka, te tako demontazom lijepog i vrijednog.Zasto ? Ipak je projekat.
07.06.2018, 19:17:10

No, eto...

Tvoja konstatcija stoji, dakako. Ali posmatraj "sav taj jazz" kao stihiju, kao nepogodu, kao lavinu koja se nenadano obrušila na sve nas. Tako nešto se ne može kontrolisati a kamoli projektovati. Inače moraš da optužiš "drugove komuniste" da su celo vreme pričali koještarije u vezi kulture & obrazovanja, i da su bili najveći neprijatelji svom sopstvenom Volku.
Kentucky Schreit Ficken 07.06.2018, 20:38:52

4 agnesa

A, pa upadas u zamku zvanu Der Ring des Nibelungen, neponovljivog Vagnera. I to bez ikakve veze sa jednim pravcem narodne muzike, koja se samo modernizovala, upgradevala, postala narodna 2.0. Meni je, recimo, zao sto je disco nestao, no ne dramim, slusam disco dijamante, kad mi se slusa taj pravac. Rock je isto evoluirao u Heavy metal, zatim alternativu, ko zna kakva nas jos cuda cekaju. A i on je evoluirao iz jazz i bluesa. Zvati pevace pop muzike fasistima, pa ne znam kako to ni komentarisati. Michael je bio kralj! :)
gabrijela.j 07.06.2018, 21:21:28

Ih, cuj, ba

Gabice, pop i folk pjevaci jesu na ovaj ili onaj nacin ucestvovali u stvaranju fasizma na ovim prostorima.Kako ulagivanjem vlasti koja dolazi na njihove koncerte, tako podilazenjem toj istoj vlasti , bilo sutnjom, bilo ignoriranjem onom sto se desava. Reci da se muzika samo modernizirala a previdjeti cinjenicu da se degradirala , meni nema smisla. Dovodjenje Vagnera, fasizma i folka u vezu je vjestacko: ipak fasizma onog njemackog , nema gotovo osamdeset godina.On jeste vjecan i ima ur karakteristike, ali danas ima i druge oblike. Tonovi Vagnerove muzike su lijepi, ako se zaboravi mitologija kao temelj. Folk vrijedja i usi i ljudsko dostojanstvo.
07.06.2018, 21:42:07

agnesa

Nisu svi, zaboravljas koncerte za mir, ljude koji su se angazovano borili za prestanak rata, te mesas otvoreno ratnohuskacke pojedinece, tipa Baja Mali Knindza, Thompson i sl sa ljudima sa estrade koji jednostavno ne zele da budu ispolitizovani. Istu gresku rade nasi politicari kada one koji ne izlaze na izbore optuze za sopstveni izborni debakl. Skoro sam slusala Moj Ivane od Thompsona, sta ces, prelepi krajiski becarac koji je neko upotrebio da napravi himnu novoustastva. Malo sam se informisala o Kupresu uopste i njegovoj istoriji i saznala tuzan podatak da tamo vise nema Jugoslavena. Da li je kriva pesma, eto nije turbofolk, pesma je obradjena u rok fazonu, ili je kriva politika? Cecu posmatram bas kao Thompsona, nema razlike, Moj Ivane, Ili Moj Boegrade, ili Lepi grome moj, ili sta vec, kukavicije jaje - potpuno tupavo i isprazno. Moj Ivane je izuzetna pesma, jos da je ne peva Thompson.
gabrijela.j 07.06.2018, 22:33:31

Moj Ivane

"prisvojni" vokativ, hahahaha. Pobratime mio, jesi li skoro na Kupresu bio? Debilizam her Thompsona, umal da padnem od smeha kad se setih koje sve Srbe znam pod tim imenom. A oni su zapravo preruseni Hrvati. Zanimljivo. Hitno u udzbenike!
gabrijela.j 07.06.2018, 22:43:46

Yoze,

Casove muzickog kod Thompsona, hitno, evo i Geni kameni, secem vene, "sveta voda i krstenje", ahahaha. Ne ozbiljno, taj je sve objasnio, ne treba mi niko vise nista crtati, niti mi moze pricati o fol ljubavnim pesmama Svetlane Raznatovic, a sve zvuce kao da je spremna da je odvedu u Lazu Lazarevic, histericne, padavicarko nesrecne, tuga, ocaj, jacina njenog bola, sve to je bitnije od iceg drugog, narocito ljudi koje je njen "plemeniti" suprug pobio. Zena u cijoj je kuci nadjeno oruzje posle ubistva premijera Srbije, bliska sa Legijom, osudjenim tek za ubistvo premijera. Ma ljubav, bolan. U stvari ja nju vidim kao attention whore, koja je pozelela jeftnih stihova Marine Tucakovic, koji, btw, nisu uopste jeftini u kesu, pa sad, eto joj karijere. Nemos joj zabraniti. Nemos ni Thompsonu. Inace sam Thompsona slusala dok je Seselj slavio Djurdjevdan i kupovao kucu u Hrtkovcima. Ako moze on da slavi Djurdjevdan u Hrtkovcima, mogu i ja slusati Moj Ivane. I mirna Backa. :)
gabrijela.j 07.06.2018, 23:12:41

Jos samo da pojasnis

Kakp to na Kupresu nema Jugoslavena .
07.06.2018, 23:53:28

@gabrijela

Verovala ti meni ili ne, ali ja nikada nisam slušao niti čuo išta drugo Thompsonovo sem pesme "Čavoglave". A dovoljno sam disciplinovan da ne potežem jutjub, ni sada niti bilo kada. Trebalo bi da budem dobrano alkoholisan ili da "popijem" kakvu drogu da bih tako nešto napravio. A pošto ne konzumiram ni jedno ni drugo, šanse za tako što su nikakve.
Kentucky Schreit Ficken 08.06.2018, 00:22:51

@agnesa

Po popisu iz 91 bilo ih je dvadesetak, 03 se niko nije izjasnio kao Jugosloven, barem se tako moze procitati na internetu. Jedna mala zanimljivost, nebitno. Ili pak bitno. Nacionalizmi su mnogima mozak popili, kao da to nije za nas. Zgadio mi se tekst i zivot, pa necemo valjda jos i Svetlanu Raznatovic braniti, kao da bi ona to i htela, treba sutra da joj padne rejting. Nista, bre, ne misle. Glede budala u udzbeniku za decu, pa sta, ni prva, ni poslednja, samo malo ogavnija. Ja bih recimo ukinula Ducica, zbog izrazene mizoginije, ali eto, ne mozes, cak su i ministri poceli da ga citiraju za Osmi mart. Ne znas bi li se smejao, ili plakao.
gabrijela.j 08.06.2018, 00:29:06

@Yosef

pa dobro. Cheers! Da, Bojna Cavogave, da budemo precizni. A Dolazak Hrvata? Ne, ozbiljno, sto ne i koncert Thompsona u Beogradu? Mislim, ako moze Thompson svirati u Parizu. A ne, tamo Ceca peva, moj Beograde, zagli me. :) Tuzno, prijatelju, na sta su spali udzbenici, deca, profesori, ove drzave, muceni Pariz, i svi mi.
gabrijela.j 08.06.2018, 00:41:53

Ode prica.....

Po popisu iz 1991 bilo ih je 67. Ali , kako je moguce da postavljas to pitanje, ne samo zato sto Jugoslavije vise nema, vec i zato sto ne problematiziras da tamo vise nema ni Srba, ni Muslimana, ni ostalih. Ne bih ukinula Ducica ni zbog mizoginije, ni zbog politickih stavova.Ja sam jedna od onih koja umije citati ,a da ne upetlja politicke stavove i opredjeljenja. Kako bih inace citala Knuta Hamsuna,recimo?
08.06.2018, 07:39:36

Cek'...

... samo da vidim da li sam dobro razumeo "ociglednu" spregu vlasti i turbofolkera u cilju raspirivanja negativnog nacionalnog identiteta: turbofolk projekat je zapocet tokom vladavine komunisticke partije i jos uvek traje, sto meni, povrsnom poznavaocu logike, ukazuje na kontinuitet iste politike? Nidje veze izmedju politike nekad i sad, kol'ko ja mogu da primetim. O jbt, sta sve ljudi nisu spremni da napisu samo zato sto ne razumeju da na ovim prostorima vlada seljacizam zbog kog se taj turbofolk i primio i to je jedini ocigledni kontinuitet... ali nije ocigledan svima...
nenad.Ba 08.06.2018, 21:05:36

@agnesa

Pa slusaj onda i ove bez upliva politike. haha
gabrijela.j 08.06.2018, 21:25:46

Hja, zakljucka......

nenad.Ba, seljacizam ( cuj to !), ne moze se pojaviti u toj mjeri u drzavi koja se brine za svoje gradjane, pa to cini i kulturom, obrazovanjem. I opet dolazimo na drzavu.Tocno je da se folk pojavio u vrijeme socijalizma, ali nije bio generalno muzicko opredjeljenje generacijama koje su rasle u tadasnjoj Jugoslaviji. Uvijek je vlast odgovorna ; za svaki radikalizam i svaki kaos , koji ne samo da rezultira urusavanjem pravnog sustava, nego i nestankom kulturnih vrijednosti. Nemam problem s cinjenicom da je to pocelo u socijalistickoj Jugoslaviji.Ali nastavilo se urusavanjem tog sustava i instaliranjem cistog kapitalizma, neoliberalizma i neoradikalizma.Sve su to "vrijednosti " koje prati populizam , pa i populizam u muzici. Samo citaj Ecca i njegove teze o ur fasizmu.
08.06.2018, 22:01:54

Zakljucak...

... koji sam izveo je na mestu i sledi neumitno, i to sam objasnio na najjednostavniji nacin, ti si ta koja ima problem da razume jer ti se ne uklapa u teoriju. Ako je tacno da se turbofolk pojavio u vreme socijalizma, nema vise "ali", ti si time tadasnjoj, o kojoj uvek pises hvalospeve, i sadasnjoj vlasti ucitala istu nameru i time opovrgnula poseban status koji pripisujes predjasnjoj vlasti ( sto je obrazac tvog pisanja vec godinama ). Veze i namere, naravno, nema a razlog zasto se turbofolk primio u drustvu koje toliko radi na svojoj kulturi sam vec naveo. Citao sam ja Ecca, samo sto u slucaju turbofolka i primanja u tako "kulturnom" drustvu kao nase njegove teze nisu kompatibilne. A "seljacizam" je licna tvorevina, nekako sam ponosan na nju.
nenad.Ba 09.06.2018, 05:58:10

Eccove teze su itekako kompatibilne

Nekim do sada nepoznatim nacinom logickog zakljucivanja dosao si do zakljucka da ja o onoj vlasti pisem panegirike , a o ovoj danas, sve najgore. Moj stav o vezanosti politike i folka ostaje,jer je duh iz boce, bez obzira sto ga je bilo i ranije( ali nije bio generalna pojava), pusten devedesetih.
09.06.2018, 08:05:41

Ja sam...

... citao tvoje uratke kako na e-novinama tako i ovde i izmenjali smo misljenja vise puta, tako da dobro znam sta je tvoj obrazac pisanja o SFRJ i tadasnjem drustvu. 'Bem li ga, iz nekog, samo tebi znanog razloga, ti smatras da je to nevidljivo. Btw, Yosef ben Matityahu je seciranjem na proste cinioce demontirao tvoju teoriju... ali ako se cinjenice ne slazu sa agnesinim misljenjem, tim gore po cinjenice... Eto tako, sto te vise citam sve me vise podsecas na pile zamotano u kucine.
nenad.Ba 09.06.2018, 11:10:46

A ti procitaj

intervju s Rajkom Grlicem. Nece li ti se nesto kazati. I ne obracunavaj se samnom, vec komentiraj.
09.06.2018, 12:12:28

Dzabe svojatas...

... Rajka Grlica, ono njegovo o "jugonostalgiji" gde si se verovatno videla je nevazno za tvoju teoriju o turbofolk projektu. A sto se tice komentiranja, pa pokusao, nije da nisam, kao i par drugih komentatora koji ti ukazase na ocigledne rupe u tvojoj teoriji ali uzalud... tako da, uzivaj u svojoj zabludi kako je to bio kontrolisani projekat...
nenad.Ba 09.06.2018, 15:57:16

Pusti....

Ovo je degutantno.Jer se svelo na prepucavanje dva komentatora. Ja odustajem, a ti kako hoces.
09.06.2018, 16:20:16

Sramota..

..spominjete herr Thompsona a nitko da pohvali "Lijepa li si". Fantastična u izvedbi one simpa lgbt-ekipe koja se kliče "Le Zbor" - ima na jutjubu, potražite isplati se poslušati. A može i Perkovićev original, ali samo dok Čokolinda ne uskače sa bekvokalom.. jerbo Koly nema sluha.... evo link https://youtu.be/o0KfaEA9RZI
toto.i 09.06.2018, 17:09:41

Ajmo `vako...

Aggy, prva stvar, a to je ono drugo što hoću da ti velim kao treće... Ti, dakle, lupaš etikete fašista/e kome god ti padne na pamet, tj. svima onima s kojima se ti ne slažeš ili nisu na tvojoj "liniji". Nema veze da li su to pojedinci koji dolaze, možebiti, s levice, desnice, centra, strogog centra ilti nekakve periferije, ili, pak, nekakvi imaginarni "projekti" (grupnjak). To je, My Lady, tipično komunistički manir. Sve trpati u isti koš. Ko će još da ulazi u sitna crevca i da se bavi detaljima (a oni, ti detalji, su itekako važni)?!? Svojevremeno su drugovi und drugarice međ` (neo)fašiste ubrajali (da pomenem samo neke krupne zverke) Čerčila, De Gola, Adenauera... a bogami i Tita. U poslednjem slučaju je to radio jedan propali gruzijski bogoslov, zajedno sa svojim "teolozima", kada mu se Stari "oteo s lanca". Kolika je tanka linija koja spaja ili razdvaja pojedine ideologije neka ti kaže sledeći primer - dakle, kaže gosn Hića, a citira ga Raušning, kojeg ope` citira Fransoa Fire u svojoj knjizi ("Prošlost jedne iluzije") sledeće: "Neće Nemačka postati boljševička, proriče Hitler pred Raušningom u proleće 1934. godine, nego će se boljševizam pretvoriti u neku vrstu nacionalsocijalizma. Osim toga, ima više veza koje nas spajaju sa boljševizmom nego elemenata koji nas od njega razdvajaju. Postoji iznad svega istinsko revolucionarno osećanje, koje je živo svuda u Rusiji, sem tamo gde postoje jevreji marksisti. Ja sam oduvek vodio računa o stvarima i oduvek nalagao da se bivši komunisti bez odlaganja primaju u partiju (u NSDAP, jelde). Sitni buržuj, socijalista i sindikalni vođa neće nikad postati nacionalsocijalisti, ali komunistički militant hoće". Ende des Zitats. Uostalom, međ nacistima je bilo jako malo "čistokrvnih partijaša". Ljudi su bili jednostavno oportunisti. Doduše, svi oni su imali po jedan primerak Mein Kampfa na policama za knjge (a poneki i više egzemplara) i program Partije kojeg su najverovatnije samo ovlaš prelistali (ako i to). S druge strane, lidl bit lejdr, i istočnolagerovci (među njima i mi) su skupljali "zbrkana" dela Velikih Vođa Revolucije na svojim policama, koja su promptno nestajala sa istih kad je došlo do "nacionalnog otrežnjenja" (koje je, zapravo bilo, i još uvek jeste mnogo gore pijanstvo od prethodnog, od koga još ni mamurlučki glavobolj nije prošao ponekog druga, a bogami i drugaricu). Eve gi jedan primer - maloumni kretenoid koji je sebe izvoleo proglasiti za Новог Вожда Србије, obećava (i svečano se kune), urbi et orbi, da će kad on je li, dođe na vlast, između ostalog poništiti i privatizaciju i "privredne kolektive" vrnuti na stanje od pre 5. oktobra 2000. (!) Zašto pre petog oktobra dvehiljadite? Zašto ne pre nekog datuma 1992. godine? Pa verovatno zato da se "Vlasi ne sete". "Vlasi" su u ovom slučaju njegovi sledbenici, tj. maloumni idioti koji nisu u stanji ni da se sete šta su jutros fruštukovali. Na takvu kolektivnu amneziju i računa "Вожд". Jer, ako bi nekim slučajem se zaheb`o pa otišao još više u povijest sopstvenon nelika i nedela, otkrio bi svo beznađe sopstvene osobnosti, a to bi mu samo smanjilo "ugled" kod podanika (pretpostavljenih). Ovako je on jedan (bedan) veliki pravoslavac, monarhista, putinoljubac i pogotovo durak koji s mozgom veze nema. Al` šta`š, takvi se dopadaju srBovskoj masi, da ne rečem Rasi. Ili, pogledaj Zveri. Pa njihov program je, barem 2/3 što tamo piše, pravi socijalistički. Nema šta. Itd. Možda ćeš reći da sve ovo sa temom ič veze nema, no ipak ima. Mora da ima ;)
Kentucky Schreit Ficken 09.06.2018, 17:20:18

@yosef..

..nema druga i komuniste koji se nebi složio sa ovakvim umovanjem. No ne treba se srditi na našu dobru @aggy. Ona je još malada i stigne uz našu drugarsku kritiku otkriti čari pop kulture. Uzgred, preporučam za udžbenike "Touch me" od one fotogenične hitmejkerice iz 80-tih
toto.i 09.06.2018, 18:04:07

@toto,

se razme! još aggy ni propala, dok-mi ži-vi-mo!
Kentucky Schreit Ficken 09.06.2018, 18:32:43

@ toto.i

Strasno, ni Mars na Drinu vise ne smes da pomenes. Ma pomenula bih ja i omiljenu Cokolindinu pesmu, ali sam kod "svete vode i krstenja" u pesmi Geni kameni vene prerezala pravoslavnim ziletom, joste i tupim. Evo krvarim! :) ha, ha, haaaaaa Kakve veze imaju geni sa krstenjem? Jooj, ma samo pisi nesto i reci da mrzis Srbe i pun Maksimir, Podulj, sta god! Kako je pocelo, taj ce i Marakanu da napuni. A ne, nece. O ulozi Svete stolice u raspirivanju mrznje je Thompson sve rekao, samo ga treba slusati, ko moze da podnese krestanje. Zapravo, o zakrivljenju svesti Hrvata katolika kroz prizmu politike devedesetih i raspada Jugoslavije.
gabrijela.j 09.06.2018, 20:10:44

Glede ovog zakravljenja svesti..

..koje spominje @gaby - evo mi palo na moju katoličku pamet - sačuvaj me bože srpskog vokativa i hrvatskog genitiva.. ---> jel valja :)
toto.i 10.06.2018, 10:11:27


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar