Živote je izgubilo najmanje 150 ljudi
Ccn 07 S

Photo: Reuters

Čečenija: Gej građani i zločin protiv čovečnosti

Protiv petorice dužnosnika bliskih Ramzanu Kadirovu, autokratskom vladaru Republike Čečenije, podignuta je optužnica na 97 stranica zbog masovnog progona i ubijanja LGBT osoba koji se u Čečeniji provode od veljače 2017. godine.

Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR), njemačka nevladina organizacija, i Ruska LGBT mreža (Russian LGBT Network) u veljači su ove godine poduzeli pravne mjere kako bi se čečenskim agresorima stalo na kraj i uhitilo ih se onog trena kad kroče na njemačko tlo.

Podsjetimo, Kadirov je izjavio kako želi eliminirati LGBT zajednicu do početka Ramazana 2017. godine jer u čečenskom društvu ne postoji netradicionalna orijentacija, odnosno homoseksualne osobe, a ako i postoje, njih će "iskorijeniti" vlastita obitelj.

Čak i ako se obitelji ne upliću, militantno društvo pronalazi način da izbaci homoseksualne osobe iz ormara, zatvori ih u neslužbene zatvore koji podsjećaju na koncentracijske logore te ih ondje verbalno i fizički zlostavlja te ubija. Velik dio monstruoznosti otkrio je dokumentarni film "Dobro došli u Čečeniju" o kojem smo pisali ranije.

Dvije spomenute organizacije svojim činom šire djelovanje međunarodnog kaznenog pravosuđa. Njemačka dopušta pravni progon na svojim sudovima čak i ako su se zločini dogodili izvan njezina teritorija. Osnivač Europskog centra za ustavna i ljudska prava, Wolfgang Kaleck, izjavio je da "Njemačka pokušava zajamčiti kako Europa nije utočište za ratne zločince".

Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države već su u ožujku ove godine sankcionirale dvojicu dužnosnika, Abuzajeda Vismuradova i Ajuba Katajeva, tako što su im zamrznuli imovinu i zabranili izdavanje vize. Kadirov se, pak, našao na crnoj listi Europske unije još 2014. godine kad je dao podršku Rusiji za prisilno zauzimanje ukrajinskog Krima.

Sad se svu petoricu uključenih u "LGBT čistku" tereti za uključenost u uhićenja, kažnjavanja, zlostavljanja i mučenja LGBT osoba. Ostaje vidjeti kako će se odviti pravna situacija te kakve se posljedice očekuju za optužene.

*Tekst prenosimo s portala Crol

Oceni 5