Psiho – Alfred Hičkok
Psiho 01 S

Photo: IMDb

Cenzura zbog golotinje

Hilton Grin, Hičkokov asistent režije, ispričao je Los Anđeles tajmsu koliki je izazov za Hičkoka predstavljalo snimanje filma. Slavni reditelj je „želeo da svima u Holivudu dokaže da se može napraviti veliki film sa malo novca i bez ijednog zvučnog imena”. Ceo film snimljen je za mesec dana, a na čuvenu scenu pod tušem, koja u finalnoj verziji traje samo 45 sekundi, potrošeno je sedam dana uz korišćenje čak sedam kamera, ispričao je Grin. On je otkrio još jedan kuriozitet u vezi sa ovom poznatom scenom:

Probleme sa cenzurom nije izazvala prikrivena golotinja glavne glumice, a još manje krv, koja je zapravo bila topljena čokolada, već pojavljivanje ve-ce šolje u kadru što se u to doba smatralo krajnjim neukusom – ispričao je Grin, i podsetio da su vrišteći zvuci žičanih instrumenata u sceni ubistva pod tušem definitivno pomerili granice u filmskoj muzici.

Za ovo delo, zasnovano na krimi-romanu Roberta Bloka, niko nije bio zainteresovan u Holivudu, pa je Hičkok, koji je bio rešen da ga snimi, ponudio studiju „Paramaunt” da se odrekne svojih 250.000 dolara honorara za režiju u zamenu za 60 odsto autorskih prava. Ispostavilo se da je ovaj majstor saspensa imao odličan osećaj jer je „Psiho” postao jedan od kamena temeljaca svetske kinematografije, a scena ubistva pod tušem kultna.

Ovaj niskobudžetni film, čije je snimanje koštalo samo 800 hiljada dolara, zaradio je više od 40 miliona dolara, a to je samo jedna od anegdota koja se vezuje za jedno od omiljenijih ostvarenja „majstora jeze”. Druga, pak, glasi da je Hičkok kupio prava na ekranizaciju Blokovog romana, anonimno, za 9 hiljada dolara, i da je zatim pokupovao sve primerke romana do kojih je mogao da dođe, kako bi što manje ljudi znalo kraj napete priče pre no što vide film. U vezi sa ovom urbanom pričom je i ona po kojoj je reditelj obavezao sve koji su učestvovali u snimanju, i glumce i tehničku ekipu, da prvog dana snimanja podignu desnu ruku i zakunu se da nikome neće reći nijednu reč o filmu pre premijere. Takođe, nikome nije dozvolio da vidi kraj scenarija pre nego što je počelo snimanje tih scena.

Prema oceni mnogih istoričara i teoretičara filma, delo „Psiho” jedan je od najbolje izmontiranih filmova svih vremena, a ostavljao je izuzetno jak utisak na gledaoce. Priča se da je ubistvo pod tušem svaki put dovodilo publiku u stanje kolektivne histerije tako da se vrištanje nastavljalo i tokom sledeće scene u filmu, u kojoj Perkins-Bejts pere kadu od krvi.

Američki mediji pišu da je jedan od gledalaca filma poslao pismo Hičkoku navodeći da njegova ćerka više ne koristi kadu od kada je gledala film „Dijabolik”, a da posle „Psiha” odbija da uđe u tuš kabinu, pa je pitao reditelja šta da radi. Hičkok mu je odgovorio pismom u kojem je kratko napisao: „Pošaljite je na hemijsko čišćenje”.

*Prenosimo sa portala P.U.L.S.E

Oceni 5