XXZ magazin preporučuje
Why Women Kill

Why Women Kill

Photo: cbs.com

Ceo život u izolaciji

Film

The Endless Trench - La trinchera infinita (2019)

Nakon proglašenja amnestije 1969. godine mnogo je muškaraca u Španiji izašlo iz svojih skrovišta, u kojima su u strahu proveli i po 30 godina života. The Endless Trench priča upravo jednu takvu priču, koja počinje nakon što je Francisco Franco preuzeo vlast nad zemljom. Sakrivena istorija takozvanih „krtica“ tako je konačno izašla na svetlost dana, da ispriča detalje koji su se mnogima zaista dogodili, dok su iza zidova sopstvenih kuća drhtali da je neprijatelj tu negde, sa druge strane.

Iako je život u skrovištu verovatno umeo da bude i dosadan, gledalac to ne oseća, budući da glavnog junaka prati bez pogovora, i dinamiku oseća čak i kada je na prvi pogled nema. Mnogi ne mogu ni da zamisle da bi ceo život u izolaciji uopšte mogao da se nazove životom, pa Endless Trench služi da pokaže da je to ipak moguće, i da su životi u skrivanju ostvarili veći potencijal nego mnogi na slobodi.

Faust (2013)

Ovo je odlična prilika da se podsetimo na sjajan film Aleksandra Sokurova – morbidnu adaptaciju Geteovog Fausta.

Doktor Faust (Johannes Zeiler), gladan znanja sklapa pakt sa Mauriciusom (Anton Adasinsky), koji je lokalni zelenaš, ali i sam đavo, kojem na kraju prodaje i dušu, a kako bi dobio mladu junakinju koju igra IsoldaDychauk. Tako se čitava dva sata krećemo ka onome što je sigurno pakao, preko grotesknih medicinskih i bioloških prizora, koji su začinjeni emotivnim, ali i fizičkim bolom.

The Children of the Dead- Die Kinder der Toten (2019)

Reditelji Pavol Liska i Kelly Copper napravili su biser bizarne kinematografije, koja počinje kada se jedna austrijska turistkinja vrati iz mrtvih. Tu je i priča on udovici jednog nacističkog zločinca, koja je napuštenu fabriku pretvorila u bioskop za one koji su u žalosti, pa odatle i kreće zombi apokalipsa, zbog koje trpe turisti, ali i lokalno stanovništvo.

Možda je najbolja scena ona u kojoj oživela turistkinja izvodi striptiz u kafani, a u pratnji tradicionalnog austrijskog orkestra, da bi nakon završene tačke počela tuču sa još uvek živom majkom. Neprocenjivo.

Serije

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (2020)

U samom vrhu liste trenutno najpopularnijih serija našla se ona o samoproklamovanom kralju tigrova – vlasniku jednog zoološkog vrta koji je u sukobu sa čitavim svetom.

Ovaj ljubitelj velikih mačaka živi sopstvenu dramu, okružen svojim muževima, drugim odanim radnicima, i naravno velikim mačkama. U pitanju je lekcija iz života, koja traje skoro sedam sati, a život je u njoj sve samo ne običan. Situaciju možda najbolje opisuje jedan od komentara koji je neko od obožavalaca napisao povodom serije: „"Me: I can’t stop thinking about, talking about, or reading about the coronavirus. Netflix: let me introduce you to Joe Exotic and Carole Baskin. Welcome to Tiger King."

Upoznajte ih i kajaćete se, preskočite i kajaćete se još više. Izgubljena na putu između rijaliti programa i horor filma, ova serija otkriva najmračnije tajne privatnih zooloških vrtova, te njihovih vlasnika, i podvlači da samo u Sjedinjenim Američkim Državama u zarobljeništvu živi između 5 i 10 hiljada tigrova, dok ih je na slobodi ostalo oko četiri hiljade.

The Plot Against America (2020)

Mini serija snimljena prema romanu Filipa Rota trenutno se prikazuje na HBO-u i donosi alternativno viđenje sveta, odnosno prati takozvanu alternativnu istoriju. U tom svetu Sjedinjene Američke Države nisu ušle u Drugi svetski rat, a pod parolom kvazineutralnosti umesto Ruzvelta vodi je Lindberg, legendarni pilot i simpatizer nacista.

Kako u toj i takvoj Americi opstaju Jevreji pratimo kroz prizmu jedne jevrejske porodice i zajednice u kojoj živi. Svako od njenih članova nalazi sopstvene načine da se bori i izađe na kraj s datom situacijom. Nekima je jasno s kim imaju posla, neki su isuviše optimistični, treći gledaju da po svaku cenu nastave sa svojim životom u koliko-toliko normalnim okolnostima. Isto kao i u svakoj krizi. Izvesno je samo da realnost i te kako ume da iznenadi i bude surovija od svake katastrofične maštarije.

Knjige

Margerit Jursenar „Hadrijanovi memoari“

U izolaciji smo i čitamo sve što dohvatimo.

“Moje pravilo igre je najpre naučiti sve, obavestiti se o svemu, čitati sve… To je metod hinduskog askete koji se godinama iscrpljuje da bi tačnije uočio sliku koju stvara ispod zatvorenih očnih kapaka.”

Lena Dunham „Not That Kind of Girl“

Rasprave o liku i delu Lene Dunham vodiće se, čini se, dok je sveta i veka. Međutim, njena autobiografija „Not That Kind of Girl“, kod nas prevedena kao „Nisam ja takva“, nesumnjivo je zanimljivo i intrigantno štivo. S obzirom na to da ju je ovde objavila izdavačka kuća Urban Reads, pretpostavljamo da se do knjige može doći i u vreme pandemije.

Pesma

Best Coast „Everything Has Changed“

Neka vas retro estetika pesme i spota ovde malo poznatog benda Best Coast ne zavara – naslov je stopostotno tačan. Sve se promenilo, a na nama je da dalje stvari menjamo na bolje.

Nostalgija

The Woman Next Door (1981)

Truffaut nam ovoga puta priča o Bernardu – učitelju koji sa suprugom i sinom živi mirno u ruralnom delu Francuske. Jednog dana se u kuću pored njih useljava Mathilde, koja je između ostalog i njegova bivša ljubavnica. Njih dvoje ponovo oživljavaju strast koja je već jednom bila pogubna po njih, ovoga puta sa kobnim posledicama

Ghibli na Netflixu

Na red je došao i Only Yesterday iz 1991. godine – animirana priča koja donosi sećana na detinjstvo, pubertet i prve ljubavi, podsećajući da se sve dogodilo „juče“, i da prvi deo života traje tek nekoliko trenutaka.

Video igre                  

Simulacija Mars Horizon ulazi u beta fazu testiranja, a svi zainteresovani su pozvani da se prijave i postanu testeri.

U pitanju je simulacija, ali i strategija o istraživanju kosmosa, pa igrač dolazi na čelo velike svemirske agencije, te misije čiji je cilj da ljudska bića pošalje na Mars. Igra je kreirana uz podršku Evropske svemirske agencije, pa se podaci koji su korišćeni u razvijanju igre zasnivaju na naučnim činjenicama, i prate proces planiranja pravih kosmičkih misija.

Beta faza počinje 27. aprila, a zainteresovani igrači mogu da se prijave preko Auroch Digital web-sajta, dok više informacija mogu da dobiju na zvaničnom sajtu igre. Beta varijanta traje osam sati, i igrača vodi u avanturu od najranijih faza koje podrazumevaju let do Meseca i natrag. Kreatori ističu da igra nije komplikovana kao prethodne simulacije leta u kosmos, pa je savršena za one koji su do sada bili zastrašeni kompleksnošću sličnih igara.

Nešto između

Why Women Kill (2019)

TV serija „Why Women Kill“ zanimljiva je, promišljeno napisana i režirana, u skladu sa žanrom dobro odglumljena i može vam biti pravi guilty pleasure. Serija je delo autora „Očajnih domaćica“ i „Opakih služavki“, pa je sasvim jasno šta možemo očekivati – intrigantnu i duhovitu sapunicu sa par skrivenih leševa.

Ovoga puta pratimo potpuno odvojene priče, odnosno živote različitih porodica koje žive u istoj (nadasve velelepnoj i luksuznoj) kući, ali u različitim decenijama – 1963, 1984. i 2019. Godine. U skladu s tim, svako vreme ima svoje breme i goruća pitanja na koja se priča fokusira. No, ono što je zajedničko su intrige, laži, prevare, ali i ljubav, razumevanje i prevazilaženje prepreka, baš kao i u svakoj idealnoj sapunici.

*Kontrapreporuke

The Night Clerk (2020)

Jedino lošije od lošeg filma je dosadan loš film. Opis koji nam nude autori ovog filma obećava, ali zadržite se samo na njemu. Dosadno, neinventivno i urađeno na prvu loptu. Jedino što je zanimljivo je kraj, ali nije vredno zbog njega istrpeti čitav film.

 

Oceni 5