Pričam ti priču
Cinder 01 S

Photo: Screenshot

Cinderfella: Drugačija bajka

Koliko je vidljivost važna najbolje razumeju oni koji su dobar deo života proveli u skrovištu. Među njima su i pripadnici LGBTIQ+ populacije kojih do skoro nije bilo u javnom životu i popularnoj kulturi. To se polako menja, budući da je sve više kvir junaka koji se udaljavaju od predrasuda i stereotipa.

Nove kvir generacije tako dobijaju sliku o sebi, i zahvaljujući tome ranije od svojih prethodnika shvataju da nisu sami i da je sa njima sve u redu. Na red došle i bajke, a među njima i Pepeljuga – priča o žrtvi diskriminacije koja na kraju ipak doživi svoj srećan kraj. Dobro, ne baš kraj, ali sigurno početak kraja.

Nova kvir paralela došla je u obliku „Pepeljuga,“ junaka koji je izašao iz flomastera ilustratora koji rade za Proud Vision. Pepeljug je podjednako nesrećan kao i junakinja iz koje je nastao, a zanimljivo je da nije žrtva homofobije, već ravnopravno siroče koje se tretira jednako kao i nesretnici bilo kojeg drugog identiteta. Toliko je ravnopravan da na kraju izgubi i cipelu, što je prozor ka princu koji mu po svim zakonima pripada.

Oceni 5