Cameron Hawthorn: Vidljivost u muzičkom spotu
Camero 01 S

Photo: Facebook

Coming out pismo obožavateljima

Malo je onih koji znaju ko je Cameron Hawthorn, budući da se radi o mladom muzičaru koji stvara unutra žanra koji nije naročito popularan izvan Sjedinjenih Američkih Država. Ime je ipak postalo zvučnije nakon što je pre nekoliko dana objavio spot za pesmu "Dancing in the Living Room", koji ističe koliko je važno da se u intimnosti sa partnerom uživa bez ikakvih pritisaka. Video je, na kraju, postao više od muzičke premijere, te se pretvorio u coming out pismo obožavateljima.

Parovi koji se pojavljuju u spotu plešu u intimnosti svojih domova – u dnevnim sobama, ali ne i u četiri zida, budući da veliki i mali prozori nisu sakriveni materijalima teških zavesa ili drugih prepreka koje garantuju zaštićenost od očiju radoznalih komšija i slučajnih prolaznika. Svaka scena gledaocu nudi priliku da doživi ono što nazivamo ljubavlju, a u najčistijem mogućem obliku, te da primeti da ponašanje partnera ne zavisi od pola, roda, oblika i boje kože, budući da su konstrukti zbog kojih se veruje da su neke ljubavi drugačije od drugih uglavnom izmišljotina besposlenih, te malicioznih, jedinki ljudske vrste.

Od lezbijskog para koji se useljava u svoj novi dom, preko starijeg para koji u istoj kuhinji pleše već ko zna koju godinu po redu, te preko heteroseksualnih ljubavnika koji su podjednako nežni kao i oni homoseksualni, video se polako kreće napred, da bi kulminirao u sceni u kojoj i sam Hawthorn pleše sa svojim partnerom. Slika u kojoj dva muškarca plešu dok se čuje stih “I’ve got you in my arms and I’m right at home” možda je previše za one kojima romantika predstavlja tek beskorisnu nuspojavu ljudskog ponašanja, ali je istovremeno i snažna poruka upućena svima, a posebno onima koji veruju da je kantri muzika stvar tradicije, te da pripada samo onima čiji su se umovi formirali pre više stotina godina.

Pesma je, kako kaže Hawthorn, nastala iz potrebe za vidljivošću, budući da gej parovima obično nije lako da zaplešu u javnosti, jer je to, kako se veruje, aktivnost koja je rezervisana strogo za heteroseksualnu većinu. Mogućnost da se ljubav pokaže i potvrdi u javnosti važna je za razvoj svakog odnosa, te ni jednoj ljubavi nije mesto u četiri zida – potrebni su makar otvoreni prozori.

Otvorenost povodom identiteta važan je korak ka emancipaciji, a umetnici imaju mogućnost da iskoriste svoj glas, da budu ranjivi, te drugima pokažu da je život jedino onaj koji se živi u skladu sa sobom.

 

Oceni 5