Mengwen Cao: Here We Are
Comm 02 S

Photo: everydayfeminism.com

Coming out u konzervativnom prostoru

Pre nego što je roditeljima pokazala coming out video koji je pripremila, Mengwen Cao je verovala da će je razumeti, ali je ipak još nekoliko puta analizirala posledice do kojih bi moglo da dođe zbog onoga što se spremala da saopšti.

Privatnost je važan deo kineske kulture, kao i ono što se naziva „čuvanjem obraza,“ a stigma koja postoji u odnosu na queer populaciju pojedince i pojedinke sprečava da žive u skladu sa svojim identitetom. Iako su prava pripadnika LGBTIQ populacije, te ljudska prava, u Kini zabeležila značajan napredak u poslednjih pet godina, a najviše zahvaljujući aktivizmu na društvenim mrežama, istraživanja pokazuje da tek 5% queer zajednice u ovoj zemlji živi u potpunosti u skladu sa svojim identitetom.

Tako ova sredina još uvek ne predstavlja bezbedan ambijent za one koji se razlikuju, ali je Cao ipak osećala da nikada neće u potpunosti biti bliska sa roditeljima ako je oni ni poznaju i ne priznaju onakvom kakva zaista jeste. Ono što se dogodilo nakon što su pogledali video liči na brojna slična iskustva u okviru kojih se raspon reakcija kreće od euforične sreće, preko razočaranja, pa sve do očajanja koje obično obitava u prostoru između realnosti i onoga čemu smo se nadali. Nakon što su dobili nešto vremena i prostora da razmisle, roditelji su video podelili i sa svojim prijateljima, a u potrazi za savetom.

Meng from mwcao on Vimeo.

Iako je nastao kao deo privatnog projekta, ovaj video bi vrlo lako mogao da otvori prostor za komunikaciju i u okviru drugih zajednica, te porodica, a kako bi pričanje priče postalo važan deo u građenju kolektivnog queer narativa, te iskorenilo pitanja poput „Ko je muško a ko žensko u tom vašem odnosu?“

Izvor: The New York Times

Oceni 5