XXZ magazin preporučuje
Blisko film

Photo: Promo/still/FAF

Čovek je stvoren za bliskost

Film

Close (2022)

Poezija boli, odrastanje takođe. Dok trče kroz cvetna polja, glavni junaci ovog filma hitaju u susret stvarnom svetu, onom u kojem muškarci ne plaču, ne pokazuju nežnost, posebno jedni prema drugima. Takav život ubija, jer je čovek, pa makar bio i dečak, stvoren za bliskost.

Close je sasvim sigurno jedan od najboljih filmova 2022. godine, zbog svega, ali ponajviše zato što je uspeo da nam približi osetljivu temu, te nam ispriča o onima koje toksična muževnost melje svojim jakim čeljustima. Iako Leo i Remi nisu okruženi muškarcima kakve možemo da sretnemo u konzervativnijim društvima, otrovna poimanja međuljudskih odnosa ipak im ulaze pod kožu i zagađuju čistu ljubav u kojoj se život delio ravnomerno, s velikim veseljem.

Važna je to lekcija o empatiji. Često ne osećamo druge i s drugima, pa ih stavljamo u fioke i očekujemo da budu jaki/e čak i kad mi nismo. Postoji nešto duboko univerzalno u priči o dečaku koji voli drugog dečaka, te o dečaku koji se udaljava od jedne bliskosti jer ne želi da bude „peder“. Vreme je da se oslobodimo štetnih očekivanja i zabluda da su starije generacije bile jače, jer nisu.

Revoir Paris – Paris Memories (2022)

Nakon što preživi teroristički napad u Parizu, Mia pokušava da se nosi sa sopstvenim sećanjima i traumom, te donekle nametnutom krivicom što je uopšte preživela. U potrazi za smislom, ili pre bilo kakvom smislenom povezanošću unutar besmisla, ona se vraća na mesto masakra i upoznaje druge ljude koji su takođe preživeli.

Čini joj se da samo s njima suštinski može da se razume i poveže jer tako intenzivni događaji ostavljaju neizbrisiv trag. Mia zato počinje da reorganizuje čitav svoj život, i to onda kada shvati da ne može tek tako da se vrati „u normalu“ i krene dalje. Za njenog muža i prijatelje se život nastavlja, ali za nju stoji, ide unazad, vraća se na mesto gde se sve dogodilo i gde je, u zadahu smrti, dobila priliku za novi život.

Mnoge preživele je upoznala, ali traga za onim ko joj je držao ruku i tako pomogao da preživi. U tom segmentu priče istražuje se i pitanje života imigranata u Parizu koji nikako da dobiju šansu za dostojanstven i kvalitetan život. Uvek ih tako malo deli od pasoša, vize, legalnog boravka i boljeg posla, a decenije prolaze, formiraju se porodice, rađaju deca, a društvo sve više raslojava... Ipak, iznad svega stoji bazična ljudskost u koju se, čak ni u tako teškim danima, ne sumnja.

Revoir Paris veruje u čoveka, iako to ne propoveda, niti se upušta u patetiku. Ovo je film o ljudskom dostojanstvu i nemoći, povezivanju i isceljenju, a pre svega posveta žrtvama.

Il filo invisibile - The Invisible Thread (2022)

Volimo da kažemo da su sva poznata shvatanja ljubavi i porodice heteronormativna, stereotipna, dakle štetna. Volimo da verujemo da ćemo izmisliti nešto novo. Možda i hoćemo, ali bi bilo dobro da do tada ljude ostavimo na miru i pustimo ih da vole onako kako znaju i umeju.

Nije ovaj film ništa novo, samo obična priča o porodičnim odnosima. Greši ponekad, pa stvari izmiču kontroli, ali je film o dva oca priča o mnogim drugim roditeljima koji ne žive u kontrolisanim uslovima, jer im niko nije napisao scenario i rekao im kako da glume život. Važna i topla pripovest o odrastanju, s mlakim zapletom, ali jakim glumcima koji karaktere izvlače na površinu, tamo gde može da se diše.

Nö (2021)

U centru zbivanja su Dina i Michael, par u dugoj vezi i u ranim tridesetim godinama, dovoljno naviknuti jedno na drugo da bi mogli ostati zajedno čitavog života i dovoljno dugo zajedno da već razmišljaju o raskidu. Dok Michael na samom početku i predlaže raskid, Dina odbija jer planira porodicu. Kako raskidati u odsudnom trenutku, kad svi govore da treba da se „ostvari“. U 15-ak svojevrsnih vinjeta zatičemo Dinu i Michaela u različitim životnim fazama. Pogađate, nakon početnih pregovora, ipak su ostali zajedno. Najpre im je tuđa sreća zaličila na njihovu, a potom je sve prirodno išlo svojim tokom. Toliko prirodno da tokom filma uistinu pomišljamo da i jesu jedno za drugo, da je to prava ljubav koja je u jednom trenutku prošla kroz krizu.

Dok jure za ostvarenjem društveno prihvatljivog života, neki drugi snovi su na čekanju. Pokušavajući da ih dosanjaju, počinju da upoznaju delove sebe za koje nisu ni znali da postoje, obavljajući tako posao koji je davno trebalo da bude završen. Ipak, ljudi se menjaju i samim tim promene trpe i odnosi, prioriteti, oni sami i zato se uvek moraju iznova upoznavati. Na tom putu neko se mimoiđe sam sa sobom i nastavi da živi po inerciji, usput se mimoilazeći s drugima. Nešto slično se desilo Dini i Michaelu.

Više čitajte ovde.

Serije

The Afterparty (prva sezona, 2022)

Sve što se desi na godišnjici mature neće ostati na godišnjici mature, već će imati ozbiljne posledice za gotovo svakoga. Sve što može da pođe po zlu na godišnjici mature, naravno, poći će i biće još gore.

Iako u tridesetim godinama, generacija koja je srednju školu završila 2006. još pati od istih dečjih bolesti. Nesigurnost, kompleksi, želja za pokazivanjem i dokazivanjem neretko pomute razum, naročito naizgled zrelim ličnostima, pa zato sav pritajeni bes, zavist i gorčina isplivavaju baš onda kada ne bi trebalo. Takve jedne večeri, kada sve počinje veselo i obećavajuće, a završava tragično, odvija se policijska istraga o smrti jednog od okupljenih. Zvuči sumorno, ali ipak je reč o komediji, pa vedrina dobija primat nad crnilom. Svaka od epizoda fokusirana je na jedan lik, njegovu priču i perspektivu. U skladu s tim serija se i žanrovski rekomponuje iz epizode u epizodu, pa zahvaljujući tom postupku dobijamo i elemente sitcoma, policijske drame, animiranog filma, mjuzikla...

Priče nekih likova ostale su nedovoljno ili pak uopšte neistražene, no The Afterparty na kraju jeste serija vredna pažnje naročito ljubitelja komedije i glumaca poput Ilane Glazer, Zoe Chao, Bena Schwartza, Ikea Barinholtza... Najslabija karika je, nažalost, i glavna glumica – Tiffany Haddish, čije bolno preglumljivanje i šmiranje zaista odskače od ostatka ansambla, a pritom nije nimalo smešno ili duhovito. U retkim trenucima i ona se svede na pravu meru, ali to ne popravlja opšti utisak. Nadajmo se da se njen lik neće pojaviti u drugoj sezoni.

Reservation Dogs (druga sezona, 2022)

Jedna od najboljih serija 2021. godine sevratila s drugom, podjednako snažnom, sezonom.

Teže stvari iz života u rezervatu se udvostručuju, ali je komični elemenat još uvek jak, dovoljno da nam dopusti da se saberemo i prihvatimo smrtnost. Centralni junaci su još puniji, a kamera ih ne ispušta iz vida, budući da je sve sjajno režirano. Priča o odrastanju onih čije su pretke kolonizatori gurnuli na marginu je priča o četvoro mladih američkih starosedelaca koji pate za prijateljem koji je sebi oduzeo život, a njima radost.

Usred te boli oni ipak rastu, idu napred, sanjaju i nadaju se da je vreme na ovoj planeti veće od onoga što su već videli. Autori nas zajedno s glumcima bez muke šetaju između drame i komedije, sve do sjajne završnice koju je napisao Kumeyaay pesnik Tommy Pico.

Smiley (prva sezona, 2022)

Španska serija Smileyje tu da nas na to podseti, a na najbolji mogući način. Oko običnog simbola, male žute glave koja se odavno osmehuje, klija priča o ljubavi koja počinje u maniru „Možda ste okrenuli pogrešan broj, ali ste dobili onoga koga ste tražili“. Ne, nije to nikakav rimejk Balkanskog špijuna za špansko govorno područje, već ljubavna priča koja počinje kroz slušalicu.

Upoznavanje drugih je teško, a kad se u to upletu i želje za seksualnim i romantičnim stvarima sve se još više komplikuje. Za LGBTIQ+ osobe je sve još složenije, posebno u sredinama koje su neprijateljski raspoložene, jer misle da jedni imaju pravo da određuju živote drugih. Nije ni strejt ljudima lako, posebno kad odstupaju od šablona, pa su im u pomoć priskakali filmovi, drame i komedije s ljubavnim parovima koji su iz „upoznavanja“ uspevali da pređu u „poznavanje“.

Više čitajte ovde.

Knjige

Ben Macintyre - Operation Mincemeat: The True Spy Story That Changed the Course of World War II

Premijera nove ITV-jeve serije A Spy Among Friends o prebegu engleskog obaveštajca (Kim Philby) u Rusiju početkom šezdesetih godina povod je da podsetimo da je britanski autor Ben Macintyre jedan od najcenjenijih u žanru koji obuhvata rat, špijunažu ili nacionlnu bezbednost. U bogatoj karijeri Macintyre je objavio seriju sjajnih romana među kojima su A Spy Among Friends, Colditz, Agent Zigzag: A True Story of Nazi Espionage, Love, and Betrayal, Double Cross: The True Story of the D-Day Spies, ali i knjiga Operation Mincemeat: The True Spy Story That Changed the Course of World War II, koja je pre dve godine dobila svoju filmsku adaptaciju.

Operacija „Mleveno meso“ bila jedna od najvećih prevara sa ciljem da se nacistička Nemačka ubedi da će saveznici 1943. napasti Grčku, a ne Siciliju, a čitav scenario komplikovan i proveren do poslednjeg detalja. Naime, leš navodno britanskog oficira ostavljen je na obali Španije sa torbom u kojoj su bila poverljiva dokumenta o napadu saveznika na Grčku... Nemci su imali sumnji, ali su ipak poverovali u ovu priču koja je izmenila tok rata i spasila živote hiljade vojnika.

Odlična, dramatična knjiga, pravi triler koji pokazuje majstorstvo autora. Treba reći da i film Operation Mincemeat komplementarno sledi roman – te je i ovo vizuelno iskustvo vredno svake preporuke.

Đorđe Lebović „Semper idem“

Semper idem je knjiga o detinjstvu, koja se može čitati kao porodični roman ali i kao memoarski spis par ekselans, kojim se Đorđe Lebović, posthumno, predstavio kao veliki majstor moderne realističke proze.“ (Vasa Pavković)

„Lebović, Kiš, Pekić, Kovač i danas predstavljaju nedosegnuti vrh srpske i nekadašnje jugoslovenske književnosti.“ (Filip David)

Muzika

Kendrick Lamar – Count Me Out

Kendrick Lamar nedavno je objavio spot za pesmu Count Me Out u kojem se u ulozi njegove terapeutkinje pojavljuje Helen Mirren.

SZA - Nobody Gets Me

SZA je objavila novi album pod nazivom SOS, dobila sjajne kritike i postala jedna od najslušanijih na streaming platformama trenutno, ali svejedno oseća da je niko ne razume. Zato vam za slušanje i preporučujemo Nobody Gets Me.

Nostalgija

El lugar sin límites – The Place Without Limits (1978)

U malom selu rodno-fluidna dreg kraljica La Manuela ne može da bude nevidljiva, a to je često opasno. Ljubav joj mrsi konce, žudnja još više. Kad se mačo Pancho vrati u tu zabit, preti joj odmazda, budući da ovaj smatra da mu njeno ponašanje ugrožava muževnost. Veća od života, Manuela odoleva i vodi bordel, ali se obruč polako steže – drugih je ipak više i jači su.

Dokumentarni film

Love, Deutschmarks and Death (2022)

„Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku: s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom Ljubav, nemačke marke i smrt, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj“. (Slobodna zona)

Horor

Bones and All (2022)

Čekali smo novi film Luce Guadagnina. Dobili smo ljubavni užas, horor s krvavim zubima. Ljubavna priča o dvoje ljudoždera nije svakome po volji, ali predatore to ne zanima – sjajni su u ulogama koje su ih gurnule preko ivice, na marginu, u loše društvo.

Priča hvata od samog početka i guta nas sve do kraja, sa sve kostima i drugim delovima tela. Timothée Chalamet i TaylorRussell su sjajni, a Guadagnino ispunjava očekivanja.

Kratki film

Une pute et unpoussin – A Whore and a Chick (2008)

Louise se izgubila u prostoru, ali nije pobegla od predrasuda. Usred ničega sreće muškarca u kostimu džinovskog pileta, pa zajedno uspevaju da skupe snagu i počnu ispočetka.

Video igre

Garden Galaxy: Igra za pejzažne arhitekte

Garden Galaxy je zabavna igra u kojoj se prave zanimljivi pejzaži koji opuštaju i onoga ko ih kreira, ali i sve koji ih posmatraju.

Tu su svi neophodni elementi – od žbunja i cvetnica, do klupa i šatora. Igra je zanimljiva mešavina uživanja u stvaranju nečega lepog, te avanture u okviru koje igrač pravi baštu koja je jedinstvena, jer ima njegov/njen lični pečat. Dok gradi, igrač i zarađuje, a novčići omogućavaju kupovinu dodatni elemenata – biljaka, nameštaja i ukrasnih stvarčica koji pokrivaju različite tematske celine.

Nastala je na temeljima igara poput Townscaper i Cloud Gardens, a već je dostupna na platformi Steam i košta 10 dolara.

 

Oceni 5