Weekend Videos
Forest 01 S

Photo: XXZ

Čovek, lasta, Island i Forrest Gump

One Child Nation: Od 1979. do 2015. kineski zakon o kontroli rađanja nije dozvoljavao porodicama da imaju više od jednog deteta. Mnoge žene su postale žrtve ovakve odluke; bile su primorane da abortiraju ili su podvrgnute sterilizaciji. Ovo mračno poglavlje kineske istorije tema je dokumentarnog filma “One Child Nation” rediteljki Nanfu Wang i Jialing Zhang, o kojem se mnogo govori uoči njegove američke premijere.

Hrana za mozak: Toliko (novih) knjiga, a tako malo vremena! Uzmemo li u obzir sve sadržaje kojima se kljukamo 24 sata, vremena je još manje. Filmadžija Max Joseph uz pomoć stručnjaka pokušava da nauči kako se bolje organizovati i tako pročitati što više, kako čitati brže i, najzad, kako uživati u čitanju. I šta je od ta tri najvažnije. Posećuje najbolje i najpopularnije knjižare širom sveta, i sve to u 40-ak kvalitetnih minuta, kojih se ne bi postideo nijedan javni servis koji drži do sebe.

Nezaboravni Forrest Gump: Youtube kanal "The Take" bavi se analizom filmova, serija i njihovih istaknutih likova koji obeležavaju savremenu popularnu kulturu. Nedavno su se bavili čuvenim filmom "Forrest Gump" i načinu na koji je uticao na američku javnost nekad i sad.

Čovek i lasta: Dokumentarni film “Lasta” Milana Belegišanina opredelio se za jednostavnu, statičnu formu ispovesti glavnog junaka, vojvođanskog starca Boška Dugačkog, nekadašnjeg seoskog svinjara, koji je othranio jednu lastavicu ispalu iz gnezda. Kako pišu kritičari “Belegišanin nudi pravu malu odu ljubavi. I to ne samo čoveka prema životinji i prirodi, već iskonskoj potrebi čoveka da bude voljen. Film za duže pamćenje."

Samoća i tišina: Kraig Adams je ovog leta prevalio preko sto kilometara istražujući prirodni rezervat Hornstrandir na severnom Islandu. Kako sam kaže “reči ne mogu da opišu lepotu predela”. Zato je tu ovaj video – za samoću i uživanje.

Opšte mesto: Ovaj serijal u 13 mini-nastavaka već godinama oduševljava YouTube korisnike. Za upoznavanje za “Opštim mestom” izabrali smo epohalnu epizodu jednostavno nazvanu “U Grčku”, koja prenosi iskustvo prosečnog srpskog turiste.

Oceni 5