Čas istine
Corona 02 S

Photo: Pinterest

COVID-19 blues

Odustadoh od namjere da dam naslov tekstu Buđav lebac, po pjesmi grupe SARS, ipak sam odrastao na AllmanimaYesKing CrimsonJohn McLaughlin-uPeter Hammill-u… pa mi to nekako odudara od mog kulturološkog bekgraunda. No, svejedno, mnogo toga što se dešava u proteklih nepuna dva mjeseca, otkako smo imali tu „sreću“ da budemo savremenici nečega što će jednog dana biti tema časova istorije, kvizova i predanja, najviše asocira i zaudara na stanja kada buđ i trulež ispliva na površinu. O djelima onih koji su na prvoj borbenoj liniji sudiće se na kraju. Biće vremena za to. O kibicerima sa strane, koji nikada u životu nijesu ničim dokazali svoje sposobnosti, stručnost, i koji sve znaju bolje nego oni koji baldišu svaki dan, mislim sve najgore. Iz iskustva znam da takvi nijesu sposobni da sačuvaju nacrtanu ovcu.

Takvi su jedino sposobni da sluđuju ljude i stvaraju konfuziju, izmišljajući svakojake gluposti, nudeći šećerne vodice za izliječenje, plašeći ljude tehnološkim inovacijama, frekvencijama koje uništavaju mozak koji nemaju, farmaceutskom mafijom, minimizirajući opasnost od koronavirusa po živote, obznanujući scenarija iz filmova š-produkcije o svjetskim zavjerama, kontroli uma i sličnim fatamozgarijama ograničene ljudske svijesti. Samo u lošim filmovima vlade svjetskih zemalja se mogu dogovarati o ubijanju građana na cijeloj planeti, korišćenju pandemija za ugradnju čipova putem vakcinacije, oslobađanju  neproduktivnog stanovništva i penzionog sistema, vršiti preraspodjelu moći nekakvim „novim Jaltama“…

U stvarnom životu u svijetu vlada potpuna disharmonija, surevnjivost najjačih i nesposobnost zajedničkog djelovanja, čak ni u slučajevima kad Planeta vapi sa njenim spašavanjem. Uostalom, nakon aktuelne pandemije svako će se baviti svojim jadom i spašavanjem sopstvene ekonomije, boreći se protiv ogromne nezaposlenosti i vjerovatno narastajućeg socijalnog nezadovoljstva.

Ako postoji pravilo u tom ludilu ono se ispoljava u tome da bilo koja suvisla i naučna činjenica daleko teže stiže do masa od budalaština koje prodaju ljudi, počesto nesposobni da pravilno napišu običnu rečenicu. Primjerice, pored takvih autoriteta kakva je Jelena Karleuša, „estradna umjetnica“, a čujem da je u Crnoj Gori glavni antivakser čovjek sa svršenom srednjom školom, kako čovjek da se vakciniše? Još kad vam sestre u domu zdravlja, obučene u tajnim labaratorijama, uz vakcinu ubrizgaju čip kojim će vas vlada kontrolisati i svesti na stanje zamorčeta i zombija sa kojim država i svjetski centri rade što im drago? Veliki brat ništa drugo ni ne radi do smišlja kako da nam doaka i zagorča život. Od trovanja planete puštajući otrove iz putničkih aviona, HAARP-a, COVID-a 19, pa do 5G mobilne mreže. Kao da oni mogu volšebno izbjeći posljedice po sebe, poput premijera Velike Britanije od koronavirusa. Sva sreća što imamo toliko budnih avetinja i što se tako lako primaju mase na njihovo spašavaje ekumene, što bi rekli klinci, kao saučešće.

S jedne strane imamo blanko vjerovanja i povjerenje u metafizička bića, dajući im moći, kojih se tobože plašimo da u stvarnom svijetu ne upravljaju našim životima, a sa druge strane sumnjamo u sve što dolazi od struke, nauke, iako barataju dokazivim činjenicama.  Ne prihvatamo nijedno objašnjenje onih koji su gulili klupu desetinama godina ako ono razbija naše deluzije, a vjerujemo mantiji upitnog obrazovanja i inteligencije koja sije deluzije. Vjerujemo da postoji Bog na nebesima, što je dokazivo koliko i tvrdnja da se fudbalska lopta kreće u orbiti oko najveće planete Andromede, a na drugoj strani ne želimo da povjerujemo u gole činjenice, potkrijepljene dokazima. Spremni smo da zdravlje, pa i život, položimo u ruke jeftinih opsenara koji ubijeđuju ljude kako su u crkvi zaštićeni od svega, pa i od koronavirusa. Umjesto da im kažemo ostani  doma, odakle si došao, nemoj da nam zagorčavaš život svojim blagoglagoljivim obmanama. Putuj igumane… Ako Crnogorci moraju trpjeti Nensi i njeno mentalno mrcvarenje, makar ne moraju strance koji unose omraze i zlo.

Vakcine su spasile na milione života u prošlosti, mnoge opake bolesti su svedene na marginalnu pojavu. Nauci treba najmanje godinu i po, dvije, da provjeri neškodljivost i uspješnost vakcine, dok našim genijalcima treba samo tren da utvrde da je opasna po zdravlje. Fascinantna sposobnost!? No, svejedno, vakcine su te koje će riješiti i pitanje pandemije koronavirusom. Ne postoji drugi način do masovna vakcinacija. Virusi nijesu živa bića i ne mogu se ubiti. Van čovjeka oni se mogu samo dezintegrisati uništenjem zaštinog sloja masti (sapunom ili alkoholom i još nekim sredstvima), jer je virus molekul bjelančevine pokriven zaštitnim slojem lipida (masti).  Kada se virus upije od strane mukoznih ćelija oka, nosa ili ustiju, on mijenja genetski kod (mutira) i pretvara se u agresorske i multiplicirajuće ćelije. I nema boljeg načina da se spriječe multiplikacije i granična doza do sopstvenog imunološkog odgovora, koji daje stečeni imunitet ili vakcinacija. U Crnoj Gori je već počela agitacija protiv vakcinacije, što je nužno spriječiti, taman koliko i sijanje panike. Antivakcinacijom se ugrožavaju životi drugih, omogućava širenje zaraze i spriječava „kolektivni imunitet“.

Predśednik Srbije je nedavno izjavio da mnogi žele da ga izoluju, poturajući sumnju da je potencijalno zaražen virusom, „da bi korona virus pobedio“, aludirajući da bi se bez njega cio sistem odbrane od epidemije u Srbiji raspao. Iako su u prošlosti građani Crne Gore za ozbiljnije intervencije uglavnom išli u Beograd na liječenje, iako nikome nije padalo na pamet da do skora uporedi zdravstveni sistem Srbije i Crne Gore, pokazalo se da je Crna Gora mnogima očitala lekciju kako se organizuje borba protiv epidemije. Na stranu to što u Crnoj Gori ima mnogo perfekcionista, odraslih u Danskoj, Finskoj i sličnim uzornim zemljama, naravno šalim se, ali zdravstveni sistem je funcionisao primjereno i vodio glavnu riječ, imajući asistenciju politke samo u mjeri u kojoj je to nužno. Malo objektivnosti ne bi falilo. Ko prati svjetske prilike shvatio bi da su teškoće u mnogo bogatijim i uređenijim zemljama, u zemljama sa vrhunskim zdravstvenim sistemima,  mnogo veće nego u Crnoj Gori. Vjerujem da većinom kritike stižu od onih koji su smatrali u prošlosti da Crnoj Gori ne treba ništa jer sve postoji u Beogradu: i bolnice, i fakulteti, i … Ili onih koji ne prezaju da i od teških i vanrednih situacija u Crnoj Gori vode rat protiv vlasti, tražeći i poentirajući na svemu što se može zloupotrijebiti.

Kad je u pitanju politika, reakcije i ponašanje opozicionih partija i njenih predstavnika je standardno lišeno opšteg interesa i svodi se na prikupljanje jeftinih poena kod onih koji se raduju svakoj problematičnoj situaciji u državi, svakom porazu, ubijeđeni da je propast države jedini put da se promjeni vlast. Toliko imaju dobro mišljenje o sposobnosti opozicionih partija. Dno dna je želja DF-a da predśednik Crne Gore prođe kao premijer Velike Britanije, nazivajući ga kukavicom.

Ne slušajte one koji vam pričaju da je COVID 19 kao svaka druga akutna bolest respiratornog sistema. Koji upoređuju brojeve mrtvih od običnog gripa i COVID-a 19. Ti brojevi bi se mogli upoređivati samo u slučaju da ne postoje nikakve mjere zaštite, izolacije, socijalne distance, nošenja maski, rukavica, policijskih časova, … i u jednom i u drugom slučaju. Od gripa ne umiru ljekari koji liječe pacijente, od gripa nema toliko bolničkih pacijenata, od gripa ljekari ne idu svojim kućama uplašeni za živote svojih porodica, … Predśednik sindikata ljekara u Srbiji kaže da je u Srbiji umrlo najmanje pet ljekara zaraženih koronavirusom. U Italiji se taj broj bliži trocifrenom.  O upoređivanju sa običnim virusom gripa govore oni koji se nijesu primakli nijednom bolničkom krevetu u kojem leži bolesnik od COVID-a 19!

Svako ko se blisko sreo sa Covid-om 19 svjestan je da se radi o velikoj nepoznanici, o opakoj bolesti kojoj je teško ustanoviti pravila, čak i simptome, koja ostavlja teške posljedice na mnoge ljudske organe, izazivajući fibroze pluća kao trajnu posljedicu kod težih slučajeva, otkazivanje bubrega, fibrozu (cirozu) jetre… Epidemije opstaju sve dok virusi mogu naći sljedeću osobu bez imuniteta u kojoj će nastaviti da se multipliciraju. Teoretski kad bi svi dvije-tri nedelje izbjegavali bilo kakav kontakt sa drugim osobama virus bi se u potpunosti povukao. Ovako, što manje poštujemo mjere nadležnih to će nam vrijeme neredovnog stanja i oštrih mjera trajati duže. Pa se vi ćerajte sa virusom! I državom!

Država je u očima većine građana Crne Gore povratila ugled uspješno i dosljedno sprovodeći mjere u uslovima epidemije korona virusom. Kršenje donesenih propisa od strane velikodostojnika SPC i njenih vjernika je test da li će se taj ugled zadržati, ili će nanovo postojati dvostruki aršini i ljudi iznad zakona? Vjerujem da je došao čas istine, koji će pokazati da li je država Crna Gora konačno postala punoljetna.

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5