Jednakost
Famil 05 S

Photo: John Hughes Canon

Crna Gora: Istopolne zajednice su isto što i porodica

Skupština Crne Gore je pre nekoliko dana usvojila izmene i dopune Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, koje – kako ocenjuje deo parlamentarne većine – “na mala vrata” uvodi mogućnost da LGBTIQ+ parovi usvajaju decu. Poslanici Demokratskog fronta su negodovali protiv premijera Zdravka Krivokapića, i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ali je državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović objasnio da su uslovi i postupak usvajanja definisani Porodičnim zakonom, te su burne reakcije, kako kaže, bespotrebne.

"Izmenama smo pristupili zbog obaveze koja je propisana Zakonom o zajednici života partnera istog pola, koji propisuje da će se u određenom roku svi povezani zakoni, njih ukupno 19, izmeniti", rekao je Odović, ali su u DF ostali uporni u stavu da se ovim narušava jedina Ustavna kategorija porodice – muž, žena i deca.

"Ovo nije bio deo naših predizbornih obećanja. Krivokapić i Spajić su više puta rekli da su ušli u politiku da bi sačuvali Srpsku pravoslavnu crkvu, a danas dobijamo ovakve zakone", kaže Jelena Božović (DF) i najavljuje da se, kada je reč o porodičnim vrednostima, neće pomeriti nijedan korak, pa očekuje da se oglasi i SPC.

Ni njen partijski kolega Jovan Vučurović “nije presrećan” zbog uvođenja istopolnih zajednica u definiciju porodice, te strahuje da će “bela kuga sve više uzimati maha", iako sve govori suprotno.

Na stavove poslanika DF-a reagovali su iz LGBT Foruma Progres, navodeći da njihove izjave sadrže elemente govora mržnje prema LGBTIQ+ populaciji.

"Odbacujemo maliciozne i netačne tvrdnje da su istopolni partneri, razlog negativnog prirodnog priraštaja, da je LGBTIQ+ zajednica “neprirodna” i “antiporodična” pojava, jer ovakve osobe u Crnoj Gori postoje otkako postoji i Crna Gora, što je činjenica koju će svi poslanici morati da prihvate", poručili su iz LGBT organizacije.

Ministar Spajić je, pre samo nekoliko meseci, uoči obeležavanja “Meseca ponosa”, izneo lični stav po kojem je fer da se istopolnim partnerima omogući uvajanje dece, ali je za to neophodno “sazrevanje društva”.

"Želim da se to dogodi jer je svako usvojenje pozitivno; i za dete, i za zajednicu", rekao je Spajić.

Oceni 5