Uvek korak dalje
Abrak 01 S

Photo: montaža/XXZ

Crna Gora usvojila zakon o životnim partnerstvima

Naime, vlada Crne Gore je na sednici koja je održana 27. decembra utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu, koji gej osobama daje ista prava kao i heteroseksualnim parovima, te jedino ne sadrži izričitu odredbu da mogu da usvajaju decu. U Predlogu zakona se nigde eksplicitno ne koristi reč brak, ali je predviđeni postupak registracije isti kao u slučaju heteroseksualnih parova. Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, kazala je nakon sednice Vlade da Predlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece, te dodala da postoji samo jedan oblik izdržavanja koji je regulisan članom, prema kojem je moguće izdržavanje deteta ukoliko drugi partner, koji je zakonski staratelj, nije živ, ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli da na sebe preuzmu izdržavanje deteta.

Ističe se da je obim novostečenih prava maksimum od onoga što je bilo moguće u društvenom i političkom trenutku u kojem se Crna Gora danas nalazi, a među najvažnije stavke spada to što su detaljno regulisana i pitanja međusobnog nasleđivanja, te je u tom delu predviđena primena postojećih zakona o nasleđivanju. Predlogom je regulisan i poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizilaze iz zajedničkog života, te su partneri u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika.

Novi zakonski propis bi na snagu trebalo da stupi u narednih godinu dana, jer je, kako je objasnila Blanka Radošević Marović, taj period potreban kako bi bili doneti podzakonski akti, registri i druga prateća dokumenta neophodna da bi se zakon primenjivao.

Predstavnici nevladinih organizacija koje se bore za prava LGBTIQ osoba ocenili su da usvajanje Predloga zakona na sednici Vlade, predstavlja veliki korak za zajednicu. „Srećni smo što smo došli do trenutka u kojem Zakon konačno može da krene ka Parlamentu, i očekujemo da će poslanici i poslanice na prvom sledećem zasedanju u Skupštini glasati za ovaj Zakon, te da ćemo biti u prilici da konačno koristimo osnovna ljudska prava koja i dalje nemamo i, samim tim, prestati da živimo kao građani drugog reda“, rekao je Danilo Kalezić iz Kvir Montenegra pre nego što je usvojen Predlog zakona.

Oceni 5