O ženama u “Poletu”

Curice i militantne suknje

Polet
Tijekom 1980-ih godina u Poletu su se pisali tekstovi o statusu žena, njihovim iskustvima i interesima, no oni nisu bili redoviti, a u drugoj polovici 80-ih postali su rijetkost. Tako se, na primjer, 1980. u 134. broju pisalo o vojnoj obuci studentica, u 137. o tome kako studentice doživljavaju odlazak brucoša u vojsku, u 138. o teškim uvjetima konobarica, u 139. o iskustvima manekenki i plesačica, u 140. o studenticama TV najavljivačicama itd. Zanimljiv je primjer u ovom kontekstu i intervju s djevojkom koja želi postati pomorac u 342. broju, u kojem djevojka naglašava da unatoč svojim ambicijama nije feministica i da nije za emancipaciju žena te da misli da žena mora biti vođena od strane muškarca. Takvi stavovi prema feminizmu nisu bili rijetkost u navedenom razdoblju

Natrag na tekst

Komentari

Sjecam se......

Sad, da li je Polet imao maskulinum perspektivu (tekstopisac), ili pojavu ovog lista treba vezati za ukupne promjene u drustvu, te bunt zene .Mislim ipak ovo drugo. Polet nije ostavio traga samo u Hrvatskoj vec i sire.U isto vrijeme je izlazila i Mladina, i zaista potresala jugoslavensku drustvenu i politicku scenu. Malo prisjecanje:Koliko danas Mirjana Kasapovic, jedna od novinarki Poleta , lici na onu iz osamdesetih?Nimalo.Kakva steta !
agnesa.H 04.06.2018, 15:23:43

Dobro se prisjetiti..

..da je dr Ivo Sanader baš tih godina isto poduzimao izuzetne napore da doprinese statusu žena u SFRJ kao selektor i diler slika za duplerice nama svima dragog magazina Start :)
toto.i 04.06.2018, 17:18:24

Bio i prosao.Kao i Polet

toto, bio je to njegov doprinos budjenju zenskog i seksualnog.Ili mozda snazan poriv da jednog dana ima mnogo slika i skupih satova ?
agnesa.H 05.06.2018, 07:46:01

Msč..

@aggy, pustimo drivu, to sam ja samo onako, usput iz zezancije. Nego čini mi se da je Mladina, koju si gore spomenula skupa sa NSK inicijativom bila jedina ekipa koja je imala kapaciteta da gleda malo "širu sliku" u to doba. Ovo drugo sve samo hrpa oportunista i tu i tamo neki snalažljiv hohštapler, koji je znao skužit di su pare (npr Pavić). Eto vidi današnju medijsku scenu u Hr koja se izlegla iz tog inkubatora... (pa i onaj ratni naci-huškački Globus je također kopile iz istog legla)
toto.i 05.06.2018, 18:27:38


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar