Dosije: Lukovićeve ex-yu muzičke recenzije, najbolje od najgoreg (26)
Jnaa 08 S

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Da l' je to sudbina, il' ko zna šta li je

MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA - Originalna muzika iz filma "Ni na nebu, ni na zemlji" (PGP RTS)

Institucija soundtrack albuma u nas sasvim nepoznata, već je na startu uzela svoju prvu žrtvu. Ime žrtve je Momčilo Bajagić Bajaga, koji je dobrovoljno dobio radno-filmsko-muzički zadatak da napravi soundtrack za film Ni na nebu, ni za zemlji (o nivou obaveštenosti, recimo, govori podatak da nigde na omotu nećete naći informaciju  ko je režirao taj film, niti bilo kakav detalj o glumcima, scenaristi ili makar o godini snimanja).

Kako je soundtrack ozbiljan posao, Bajaga se zbilja potrudio da zvukom nadomesti ono čega na platnu nema; prvo je tekstom opisao političku situaciju, onda je tekst uvio kvaziakustičnu oblandu relativno komercijalnog pop-hitića (Ni na nebu ni na zemlji); potom je krenuo u idemo-svi-zajedno-himnu Moji drugovi, koja se i danas savršeno uklapa u intelektualnu atmosferu bilo kojeg od beogradskih folk-splavova, zatim se okrenuo instrumentalima pokušavajući da nešto iscedi iz suve drenovine, onda ponudi drugu verziju Mojih drugova, setio se da je svojevremeno napisao pesmu 442 do Beograda i istu uvrstio na album, iz arhive uzeo numeru Dvadeseti vek, onako, bez nekog značajnog razloga; kad mu je očigledno ponestalo originalnog materijala, ponovo se setio da je snimio pesme Berlin, Gore-dole i Grad (što da i one ne uđu na album?), i odlučio da CD zatvori novom verzijom naslovne teme, koja se, zanimljivo i krajnje originalno, upravo zove Naslovna tema.

Kad je, na kraju, isterao 44 i po minuta tzv. muzike, Bajaga je odložio gitaru; valjda mu se učinilo da ovakav bastard između Greatest Hits/Original Soundtrack i nije tako loš korak u jednoj karijeri kojoj je potrebno osveženje. Treba reći: ovo je loš korak u jednoj karijeri koja ide svojim silaznim tokom.

Igra zvana soundtrack ume da se obije o glavu ako autor prihvati ideju da se film pravi zbog njega; ako ništa drugo, onda makar naslov ove ploče/filma govori o čemu se radi. Dosadno. 

*Objavljeno u magazinu Vreme zabave 1995. godine

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5