Prođoh Amerikom kroz gradove
Belgrd 01 S

Naš grad u belom svetu: Beograd u Montani

Photo: www.athomeinbozeman.com

Da li je Beograd u Montani, Teksasu, Mejnu, Minesoti ili Nebraski?

Jeste li se kadgod u trenucima blažene džabalebarske dokolice upitali zašto se u literaturi ili vestima, uz toponime iz USA, gotovo redovno navodi i naziv savezne države u kojoj se dotično mesto nalazi? Ja, pogađate, jesam. I nimalo me nije mrzelo da se s najozbiljnijom istraživačkom strašću bacim na studiranje svih pedeset federalnih pačvork-mapa. Leleee, čega sve tu nije bilo. Priznajem, ni u najvećem ludilu svoje "kreativne" dangube nisam se nadala tako vrhunskoj zabavi.

Na "krucijalno" pitanje s početka teksta relativno lako sam dobila odgovor, a on glasi: Ameri imaju izvesnu, Balkancima nepojamno ekstravagantnu naviku, da i po tuce gradova registruju pod istim imenom, tako da im se "JMBG" razlikuje samo po nazivu savezne države u kojoj se nalaze.

Nebraska, srpsko ognjište: Dobro došli u BeogradImajući to u vidu, nije me začudilo što su među multiplikovanim "nominacijama" tako česti Washington, Lincoln ili Franklin, koliko me iznenadilo da topografski pijetet prema utemeljivačima zemlje daleko zaostaje za simpatijama prema ovozemaljskim radostima, tako da je apsolutni favorit u broju naimenovanja - Springfield. Ovakav skor iz momenta mi je stvorio težak zbun da li je matična domovina mog omiljenog crtanog junaka Homera Simpsona South Dakota, Illinois, Kentucky, Colorado, Massachusetts, Missouri, Ohio, Oregon ili Tennessee. A kad smo kod crtaća, moja neobaveštenost je dosad bila ubeđena da je onaj fatalni Albuqurque Duška Dugouška neka belosvetska Mala Krsna, ako uopšte i postoji, kad ono, jbt - najveći grad u saveznoj državi New Mexico!

Nisam imala pojma ni da se "cela Velika Britanija" preselila na zeleni kontinent. Malo im bili njihovi slavni Oxford i Cambridge, pa su ih još po par komada instalirali preko Atlantika. I ne samo njih, već i pola tuceta Manchestera, nekoliko Londona, Westminstera, Windsora i Buckinghama. Od ostrvskog importa tu su i Belfast, Dublin i Glasgow.

Od amerskih suseda u više "replika" pojavljuju se Havana, Ontario i Ottawa, a od daleke anglosaksonske braće ulogovani su po nekoliko puta Sidney i Melbourne.

Nije izostala ni kontinentalne Evropa; Rome, Hannibal, Venice, Syracuse, Vienna, Cordova, Granada, Andalusia, Lisbon, Berlin, Hanover, Stuttgart, Hamburg, Waterloo, dva puta Napoleon, Paris i Odessa po tri puta, te Warsaw u najmanje četiri savezne države. Nisu preskočene ni Moscow i Volga.

SAD, država Mejn: Beogradska jezera, mirno mesto za odmor

Čak u desetak saveznih država postoji toponim azijatskog šmeka. Salem. Ima i nekoliko Lebanona. Ko poželi da ide u Medinu može da bira između Minesote i Ohaja. Usred Oklahome - Alva (odbijam da prihvatim da je dobila naziv po srednjem imenu Thomasa Edisona), a u Utahu - Provo ("garant" je dobio ime po onom selu kod Šapca, čuvenom po jednoj davnoj ruraloidnoj tv-seriji). I, na kraju, bingo! U drevnoj i prijateljskoj Montani, poznatoj po fosilima dinosaura, ni manje ni više, nego - Belgrade!!! I nije jedini. Beograd se može pronaći na mapi Minesote, Teksasa, Mejna i Nebraske.   

Sve u svemu, topografski fleksibilni Ameri notorna su suprotnost zadrtim helenskim ex-komšijama koji vekovima kinje Makedoniju zbog "nedozvoljenog" imena, a ne "hvale" se da u Wisconsinu imaju Spartu, u New Yorku i Michiganu Ithacu, na Aljasci Homera, u Arkansasu Dardanelle, a u Indiani, Alabami i Ohiu Athens. Pošto domaćini, bezbeli, ne priznaju nikome ekskluzivno pravo na "kršteno ime", u državi Ohio, u savršeno nespornom statusu, egzistira i jedna - Macedonia!

Teksas, stara Srbija: Staro beogradsko grobljeMožemo samo nagađati ko je, kada i zašto dao tamošnjim gradovima imena poput: Brazil, Peru, Jamaica, Malta, Jordan ili Angola.  

I još jedna krajnje neuobičajena pojava, gledano iz balkanske perspektive - lična imena kao nazivi gradova. Pretpostavljam da su neki Gonzales, Ignacio, Daniel i Pierre pošteno zaslužili tu čast, kao i Marianna, Sophia, Beatrice, Augusta, Helena, Jeannette, Eleonor i Florence.      

Da "uvrnutost" Amera nema granica, dokaz je i da, ne samo glavni grad, već i glavni gradovi saveznih država, u većini nisu i njihovi najveći gradovi. Tako Washington nije ni u istoimenoj državi najveći, već je to Seattle, a glavni grad joj je jedva poznata Olympia. Ni New York nije glavni u "svojoj" državi, nego je to - Albany, toponim koji se pojavljuje u još tri savezne države.   

Disciplina jezičkog "zapišavanja" teritorija ovde nikada nije uhvatila korene vredne ozbiljnijeg osvrta, što se može videti na brojnim primerima. Očito da Ameri ne vide nikakvu opasnost po "nacionalno biće" što im najpopularnija kalifornijska destinacija Los Angeles nosi upadljivo latinoameričko ime ili što se glavni i najveći grad u Iowi zove notorno frankofonski - Des Moines. Takođe, iako skoro tri četvrtine Floriđana engleski smatra svojim maternjim jezikom, ne pada im na pamet da dovode u pitanje naziv zemlje koju su "krstili" davni španski osvajači.

Miris i ukus rodnog kraja: Svratite u PIlgrim Inn restoran u Beogradu, država Minesota

Za "nostalgičare" iz regiona, tu su i gradovi Thompson i Tomahawk. Za ljubitelje životinja - Mustang i Buffalo u Oklahomi, kao i Anaconda u Montani. Ljubiteljima Magnolije na raspolaganju su čitave tri savezne države. Za suicidne - Gillette u Wyomingu, a za hedoniste Paradise u Nevadi ili Bohemia u državi New York. Kome fali Cavalier, naći će ga u North Dakoti, dok ga s Floride mami Sunrise, a u Coloradu čeka - Romeo. Izbor za neodlučne je; New Hope u Minesoti, Surprise u Arizoni, Friendship u New Yorku ili Welcome u South Carolini i Louisianni.    

Razume se da elaborirana topografija stoji u uskoj vezi sa etnicitetima doseljenika na "najmlađi kotinent" od vremena kada je Kolumbo izboksovao "turističko" sponzorstvo kod španske kraljice i jedva napabirčio posadu zbog raširenog verovanja da je Zemlja ravna ploča, te bi se putnici mogli strmopizditi u mračni vasionski bezdan, zbog čega je suverenka dala voljno robijašima kako bi "kapetanu lađe" pomogla u poduhvatu.

Vodotoranj simpatičnog naziva: Beograd u Montani, vodenom srcu Srbije

Bilo je što je bilo, jači su potisnuli slabije, a zemlja još uvek odužuje moralni i materijalni dug prema potomcima devastiranih domorodaca. No, i pored svakovrsne nadmoći došljaka tokom proteklih vekova, deo zatečene topografije ostao je u neokrnjenom stanju do danas, sudeći prema nazivima nekolicine saveznih država. Pa su tako Dakotu "krstili" Sijuksi, Utah je dobio ime po plemenu Ute, Texasu su dali ime domoroci plemena Caddo, a slično poreklo imaju i nazivi Alaska, Iowa, Nebraska, Indiana, Arkansas, Alabama i Massachusetts.

E, zato je Amerika velika. I zato mi je ni Trump neće ogaditi.  

Oceni 5