Rađanje duginih boja
Gayy1

Photo: Variety

Da li je sloboda umela da ćuti?

Jasno je da su pokreti za slobode počeli da se rađaju mnogo pre prve srpske Parade ponosa, a zahvaljujući modernoj tehnologiji danas imamo više od običnih svedoka čiji je rok trajanja ograničen, te su tu brojni video i audio sadržaji koji nam približavaju neko prošlo vreme, i uče nas o tome da se slobode ne podrazumevaju, već da se za njih bori.

Nešto pre nego što je u Beogradu 1994. godine održan prvi sastanak udruženja Arkadija, na kojem se govorilo: „Evo nas, lezbejke i homoseksualci su u vašem i našem gradu. Evo nas u svim gradovima. Evo nas gde se borimo za svoja prava, da razbijamo strah heteroseksualaca od nas. Kada nas budu bolje upoznali, videće da nemaju razloga za strah i mržnju. Na žalost ta, takozvana edukacija sveta prelazi preko naših tela, preko naših osećanja. Njihova mržnja boli. Neke od nas su privodili policiji jer se Ijubimo na ulici, neke od nas su tukli jer smo gej, mnogi su dobili batine, bivali zastrašivani, čule su se jasne reči mržnje. Reč 'peder' je postala negativna reč u jeziku, 'lezbejka' isto tako. Mi želimo da vratimo dostojanstvo i pozitivnost tim rečima, to smo mi“, neki drugi aktivisti, te pojedinci, su u različitim delovima sveta živeli svoje različite sudbine.

LGBTIQ priče od pre nekoliko decenije odličan su primer koliko se daleko odmaklo sa slobodama, a ova dva videa – jedan iz sedamdesetih, jedan iz osamdesetih godina prošlog veka, tu su da taj primer i ilustruju.

Oceni 5