Novootkriveni fosili kitova i foka menjaju sve
Da li je sve što znamo o evoluciji netačno?!

Da li je sve što znamo o evoluciji netačno?!

O evoluciji danas znamo toliko puno da se prvi deo naslova nikada neće obistiniti. Zapravo, se u proteklih 100 godina nije desilo ništa što bi iz korena promenilo naša saznanja. Većina velikih promena u klasifikaciji živog sveta dogodila se kao posledica analiziranja genoma u XXI veku, jer smo do tada imali samo uporednu anatomiju. 

Tako smo shvatili da veliki slepi miševi (lat. Megachiroptera) zapravo i nisu toliko slični primatima, a da mravojedi koji su nekada svrstavani zasebno u mravojede jer ih karakteriše odsustvo zuba (vrlo neobična osobina za sisare) zapravo pripadaju jako različitim grupama sisara. 

Toliko o dogmi u biologiji i evolucionističkom lobiju koji blokira sva nova saznanja. Nego, da se vratimo na temu, kako od sisara napraviti podmornicu i da li imamo prelazne forme.

Među sisarima postoje tri tipa podmornica:

Foke (lat. Pinnipedia), rođaci medveda, u koje spadaju morski lavovi, morski slonovi, leopard foke, mediteranske medvedice i morževi

Morske krave (lat. Sirenia), rođaci slonova u koje spadaju morske krave i lamantini

Kitovi i delfini (lat. Whippomorpha), rođaci nilskih konja i prasića

Sada se verovatno pitate da li postoje prelazne forme koje bi imale „sveti gral“ za kojim kreacinisti vape, nešto kao polu-noge ili polu-peraja.

Zaprvo ih ima po nekoliko za svaki tip podmornica:

Foke: Puijila darwini, otkrivena 2007, fosil star 20-25 miliona godina, prilično liči na vidru

Enaliarctos, slične starosti, ali više foka nego vidra, sa perajima ali zverovskim zubima

Pteronarctos goedertae i piersoni, fosili stari 10-15 miliona godina, još fokastiji zbog građe lobanje

Callorhinus su postojali pre 11 miliona godina i već su direktni preci morskih lavova

Morkse krave: Prorastomus sirenoides, star fosil, još iz XIX veka, više kopnen 40 miliona godina star

Protosiren eothene, fraasi, minima, sattaensis i smithae su vrste sada već više nalik morskim kravama, a starosti su oko 30 miliona godina. I za kraj imamo seriju fosila koji su već nosioci rodova koji i danas postoje. 

I za kraj, kitovi, da ne bih davio sa tekstom – slika:

Da li je potrebna još neka prelazna forma?

Za kraj, nisam nikakav ekspert za foke, delfine ili morske krave već samo bivši biolog voljan da napiše smislen tekst za raznoliku populaciju. Možda ću nekome dati dovoljno znanja da razume zašto kreacionisti trućaju. Jer ako neko poveruje u pseudonauku, verovatno  je da će to preneti na svoje dete i mladom  čoveku iskriviti stvarnost.

Kliknite Like i Share na svaki tekst koji smatrate dobrim, iz razloga širenja dobrih ideja kroz populaciju svakojakih ideja interneta. 

Oceni 5