Upitnik za Crnogorce koji ulaze u Srbiju
Lax 04 S

Photo: Geoff Towle

Da li ste Srbin, Srpkinja ili Srpče?

Ingeniozna ideja Aleksandra Vulina, bivšeg cveta u kosi Mirjane Marković, da treba zabraniti ulazak u Srbiju svim poslanicima Skupštine Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici – nije prihvaćena u celini, ali nije ni sasvim odbačena. Vulin, Vučić i ostali vulinčići opredelili su se za srednje, takoreći mediokritetsko rešenje, u skladu sa sopstvenom prirodom: poslanike će maltretirati prilikom ulaska u zemlju kojom vlada naprednjačka ekipa za napredno samouništenje.

Nova diskriminaciona pravila isprobana su na poslanici Socijaldemokratske partije Draginji Vuksanović Stanković koja je na beogradskom aerodromu dva puta zadržana, maltretirana i pretresana. Šikana je obavljena u skladu s najvišim vulinovskim standardima, ali su državni službenici ipak bili prinuđeni da u znatnoj meri improvizuju, jer ih nadležni organi manije gonjenja nisu snabdeli preciznim uputstvom za postupanje prema izdajnicima srpstva & genocidstva. Da bi takve nezgodacije bile u budućnosti izbegnute, srpske vlasti su oformile tim sačinjen od vrsnih stručnjaka za bezbednosna pitanja i zlostavljačke odgovore koji su sačinili upitnik za sve sumnjivce i sumnjivice koji dolaze iz jugozapadne srpske zemlje koju neki, iz srpskom razumu neshvatljivih razloga, nazivaju Crnom Gorom.

1. Odakle dolazite?

2. Mislite: iz srpske Sparte?

3. Ne mislite?

4. Pa posle mi krivi kad vas ne priznajemo, kao da nikad niste čuli za srpsku filozofsku misao: Ne mislim, dakle ne postojim. Naravno, u nacionalnom smislu, jer mi ni za kakav drugi smisao osim nacionalnog ne znamo.

5. Šta ste po nacionalnosti?

6. Odgovor nije tačan, to ne postoji.

7. Nema razloga da budete neprijatni, samo vam saopštavamo elementarnu činjenicu koju potvrđuju sva istraživanja naših eminentnih eksperata za brojanje krvnih zrnaca. Ako je pokojni patrijarh Irinej, kao ovlašćeni Božji predstavnik na zemlji, govorio da Crnogorci kao nacija ne postoje, već da su isto što i Šumadinci, Krajišnici ili Vojvođani, nema nikakvog smisla da o tome dalje raspravljamo. Što reče naš narodni mudrac: Posle patrijarha se ne govori.

8. Imate tri opcije, pa izaberite: Srbin, Srpkinja i Srpče.

9. Umesto da nam čestitate što poštujemo najmodernije evropske i svetske standarde rodne ravnopravnosti, vi se inatite.

10. Očigledno se slabo razabirate u nacionalnu tematiku, bolje da vas pitamo nešto što znate. Zašto ceo srpski narod proglašavate genocidnim?

11. Kako gde sam to pročitao? Nije moje da čitam, nego da slušam predsednika. Čitanje kvari karakter, a slušanje Aleksandra Prvog I Poslednjeg je moja dužnost, kao Srbina i kao patriote.

12. Dosta o tome. Ko ovde postavlja pitanja: vi ili mi?

13. Kako to mislite „Rezolucija osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački“?

14. Hoćete da kažete da Hrvati nisu genocidan narod?

15. A ko je poklao najmanje sedamdeset sedam miliona Srba u Jasenovcu? Marsovci?

16. Tako je, ustaše. A ustaše su Hrvati, Hrvati su ustaše, dakle Hrvati su genocidan narod. Logika je neumoljiva.

17. Kako to mislite - nisu svi Hrvati bili ustaše? Zar upravo nismo logički utvrdili, na naučnoj osnovi, da jesu?

18. Komunisti su još gori nego ustaše, ono malo Srba što je preteklo ustaški pogrom, komunisti su načisto dokusurili, rasrbili i uništili.

19. Otkud vam ideja da su u Jasenovcu stradali i Hrvati? Jedino ako ne mislite na stražare koji su pijani padali s  karaule.

20. Komunisti nisu ljudi, to se ne računa.

21. Hrvati su genocidan narod. Isto kao Nemci. I tačka.

22. Na koga ste tačno mislili kad ste rekli da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački?

23. Dobro mi znamo na koga vi mislite, ali bolje vam je da sami priznate.

24. Zašto bi neko uopšte označavao neki narod kao genocidan ili zločinački?

25. To što mi mislimo da su Hrvati genocidan narod, vas se nimalo ne tiče. To su naše i hrvatske stvari koje smo sami rešavali. I još nismo potpuno rešili srpsko-hrvatske razmirice. Nastavak sledi, samo da padne Novi svetski poredak i počne Treći svetski rat, pa da nas Bog vidi. Što bi rekla narodna pesma: I opet će, ako bude sreće.

26. Zašto lepo ne priznate da mislite kako su Srbi genocidan narod?

27. Pa naravno da u Rezoluciji piše drugačije. To je zato što jedno mislite, a drugo govorite.

28. Čim ste napisali da osuđujete pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom  narodu za genocid – svakom dobronamernom Srbinu je jasno da zapravo tvrdite suprotno.

29. A kako drugačije to da shvatimo? Kao da ne znate da je naš odnos prema svetu davno definisao znameniti srpski filozof Ilija Čvorović u svom kategoričko-paranoičnom imperativu: “Ništa nije onako kao što izgleda”.

30. Pa šta ako je Čvorović izmišljena ličnost? I vi izmišljate genocid, pa nikom ništa

31. Naravno da je genocid izmišljen. Pa to i deca znaju. Evo, na primer, golobradi omladinci koji su pre neki dan protestovali zbog izložbe “Duša Srebrenice”, dizali desnice visoko u vazduh, zighajlirali i skandirali “Nije bilo genocida”.

32. Ne vredi vam da se vadite. Činom usvajanja Rezolucije vi ste se, kako mudro reče ministar Vulin, ispisali iz Srba.

33. Kako to mislite – niste se ni upisivali u Srbe, pa niste mogli ni da se ispisujete iz Srba?

34. Ko vas pita kako se osećate, u nacionalnom ili bilo kom drugom smislu, mada drugog smisla nema? Mi smo vas upisali u Srbe, a sad smo vas ispisali i gotova stvar. Mi, kao nebeski narod, odlučujemo ko je ko. Ko bi drugi? To se valjda podrazumeva.

35. Ne može svako da se nacionalno određuje kako mu se ćefne. Zato smo mi tu da unesemo malo reda u etno-haos. Sve je jednostavno: Bošnjaci su poturčeni Srbi, Hrvati su pokatoličeni Srbi, Makedonci su Srbi sa govornom manom, a vi ste Srbi na privremenom boravku u Milogorju. Šta tu nije jasno?

36. Šta vam to znači: Ako više nismo Srbi, da li to znači da sad, posle ispisivanja, konačno možemo da budemo Crnogorci?

37. Mislite da ste nas uhvatili nespremne? Imamo mi odgovore na sva pitanja. Naravno da ne možete da budete Crnogorci. Svaki Srbin koji prizna genocid automatski postaje izdajnik, autošovinista, izrod, strani plaćenik, domicilna ništarija, slučajni Srbin, drugosrbijanac i/ili eksponent snaga haosa i bezumlja. Pa vi birajte.

38. Zašto ste nervozni?

39. Čim naletite na tipičnog pripadnika nebeskog naroda koji, po prirodi stvari, radi na aerodromu, vi se odmah unervozite.

40. Pa zašto ste onda došli?

41. Samo ste nam vi falili.

42. Kome se ovde ne sviđa, slobodno može da ode iz Srbije.

43. To što još niste ušli u Srbiju samo dodatno olakšava čitav proces. Idite iz Srbije pre nego što u nju uđete.

44. Možda vam zvuči apsurdno, ali nije neizvodljivo.

45. Pošto ne možete da uđete u Srbiju, ostaje vam jedino da iz nje izađete.

46. Ne budite bezobrazni. Nije vam zabranjen ulazak u Srbiju, ali nije ni dozvoljen.

47. Mislite o tome.

48. Pa šta ako je to diskriminacija? Ko ste vi da dirate u naše najsvetije vrednosti i najdugovečnije tradicije? Diskriminacija je srce Srbije.

49. Vreme za razgovor je isteklo, molim vas da se vratite odakle ste došli, jer ovde niste dobrodošli.

50. Srećan put!

*Tekst prenosimo s portala Antena M

Oceni 5