Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika Republike
Avucic 05 S

Photo: Nikola Krstić

Da mitovi i prošlost ustupe mesto budućnosti i životu

Navodeći da će mu za funkciju koju preuzima u narednom periodu više biti potrebna dela nego reči i da će konačna reč i sud o njegovim rezultatima biti izrečeni onog dana kada bude napuštao funkciju predsednika, Vučić je izneo osnovne principe i načela kojima će tokom trajanja mandata, nastojati da, kako se izrazio, promeni i sebe i Srbiju, i u tome ohrabri i svakog njenog građanina.

„Posao je to, znam vrlo dobro, za čitave generacije, ali isto tako znam da neko mora da ga počne, da mora da iskorači, preuzme na sebe taj, prvi, zalet u budućnost, prvi skok preko opasne provalije, i da taj neko, u svemu tome, nema prava da se bavi ni svojom sudbinom, niti bili kakvom ličnom koristi, već ima da podnese vrlo svesnu žrtvu. Drugim rečima, danas, baš kao i pre tri godine kada sam preuzimao mesto predsednika Vlade Srbije, nemam nikakvu sumnju u to šta mi je činiti“, istakao je Vučić.

On je ukazao i da, koliko god da želi jaku, sigurnu i bogatu Srbiju, tom cilju neće moći da se približi sam. „Potrebno mi je zajedništvo, ono u istom cilju, u istoj veri da se do njega može stići, i u istoj količini napora uloženog u njegovo ostvarivanje, zajedništvo oslobođeno dnevnih, partijskih, ideoloških i bilo kojih drugih razlika, i ja ću, svom svojom snagom, raditi na tom zajedništvu. Na zajedništvu i jedinstvu onih koji vole Srbiju, onih kojima je Srbija preča i od ličnih i od partijskih interesa“, precizirao je Vučić dodajući da to zajedništvo nije potrebno njemu lično već Srbiji i svakom čoveku u njoj.

Predsednik Srbije je rekao da će učiniti sve kako bi se obezbedio nastavak procesa koji je započet pre nekoliko godina, i koji je doneo prve i ozbiljne rezultate. „Rekli smo istinu, bez obzira na to što toliko njih nije htelo da je čuje, i počeli smo da se menjamo. Da menjamo sebe, i da menjamo Srbiju. Priznali smo da nismo nikakav izabrani narod, da nismo ni najveći ni najpametniji, da ne živimo ni na kakvom nebu, već ovde, u našoj Srbiji,  i da će nam, u njoj, biti upravo onako, kako smo zaslužili, svojim radom“, rekao je on i dodao:

„Prestali smo da čekamo, počeli smo da tražimo. Prestali smo da se pravdamo, počeli smo da prihvatamo odgovornost. Prestali smo da se krijemo, počeli smo da izlazimo na crtu, svakom izazovu. Prestali smo da tražimo krivce i izgovore, počeli smo da otkrivamo greške u nama. Prestali smo da se nadamo da će nam neko nešto dati, počeli smo da verujemo da možemo da stvorimo. Prestali smo da verujemo u smrt i rat, počeli smo da verujemo u život i u težak rad. I, na kraju, prestali smo da se molimo, bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo, u sebe, i u Srbiju.

I na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene  budućnosti, i budućnosti ove zemlje. Na tom temelju, nameravam, zajedno sa vladom Srbije, da nastavim da  gradim. Da dižem, zajedno sa svima u Srbiji, sprat po sprat, stepenik  po stepenik, ploču po ploču, bez želje da tu građevinu ikada završim, već da je samo podignem dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, posle mene, posle nas, mogu da odu u neslućene visine. I vrlo sam svestan, šta mi je potrebno, šta je potrebno nama, da  obavimo taj ni najmanje lak, ni kratkotrajan zadatak.“

Vučić je dalje, citirajući Tomasa Edisona, naveo da su srpskom društvu potrebni težak  rad, posvećenost i zdrav razum. Govoreći o konkretnim ciljevima čijem će ostvarenju težiti tokom svog mandata, Vučić je istakao mir i stabilnost kao ključnie prioritete. „Mir - stalni, stabilni, plodonosni mir, u Srbiji i u celom regionu, svakako je prvi od njih. I radiću na njemu, razgovaraću sa svakim, nudiću rešenja, insistiraću na dijalogu i kompromisu, jer duboko verujem da je on osnova svakog napretka, svakog uspešnog posla, i bezbedne budućnosti. Dakle, mir i stabilnost, za mnoge izlizane reči bez stvarnog i životnog značenja, jesu i biće srž mog budućeg političkog delovanja. Da bismo uspeli da sačuvamo sebe, moramo da razgovaramo sa svima“, istakao je novi predsednik Srbije najavljujući nastavak ranije zacrtane politike vojne neutralnosti zemlje.

„Politika vojne neutralnosti biće politika koju ću da štitim, ali i saradnja sa svima čiji deo ne želimo da budemo, ali imamo obavezu da gradimo drugačije i bolje odnose“, naglasio je on.

Govoreći o regionalnim odnosima Vućić je naveo da veruje da je „čitav region jedan veliki sistem spojenih sudova, i sudbina, i da nama, u Srbiji, ne može da bude dobro, ukoliko bilo kome, oko nas, bude loše. Mi, svi zajedno, ne možemo mnogo toga da nađemo, osim prijatelja, u velikom svetu, odavno određenom, podeljenom i ustrojenom, ali, zato, mnogo toga možemo da nađemo ovde, na tržištu od više od dvadeset miliona ljudi, čija veličina se i krije u njihovoj različitosti“, ukazao je on.

„Možemo da se povežemo, da izgradimo mostove i puteve između nas, da stvorimo radna mesta, povećamo razmenu, učimo jedni od drugih, dovedemo investicije. Možemo, uz težak rad, zdrav razum i sreću koju sami osvojimo, da stvorimo region u kojem su razlike prednost, a ne osnov za sukobe. Možemo da se, radeći i povezujući se, konačno razumemo, da shvatimo koliko zavisimo jedni od drugih i da, stvorimo onu vrstu budućnosti u kojoj osnov naših odnosa, nikada više, neće biti strah i zazor, zbog kojih smo se, toliko puta u istoriji, hvatali oružja, umesto da se uhvatimo posla“, naveo je Vučić i dodao da će to biti njegova osnovna poruka svima u okruženju.

On je istakao da će uvek čuvati integritet Srbije, ali i da će uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer se time štite Srbi na Kosovu i čuva i brani mir. “Dosta smo davali smrti, vreme je da damo život, životu. Dosta, gotovo sve, svi zajedno, na Zapadnom Balkanu smo porušili, vreme je da izgradimo. Dosta smo, svi zajedno, bili žrtve, sopstvenih strahova, vreme je da budemo heroji, budućnosti u koju verujemo. I upravo to, te poruke, jesu program sa kojim ću krenuti po regionu, tražeći novu šansu, za sve nas koji ovde živimo“, poručio je Vučić poručujući da želi da se otvori i unutrašnji dijalog po pitanju Kosova bez predrasuda, čiji bi rezultat trebalo da bude oslobađanje srpskog društva od mitskog pristupa tom pitanju.

Vučić je dodao da je Srbija danas „ozbiljna i jaka država koja je posvećena svojoj slobodi i svojoj sigurnosti, i koja, upravo zato, uvek može, i hoće, da svakome pruži ruku, bez straha šta će se toj ruci desiti. Da, želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom, hoćemo dalje da unapređujemo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom“.

„Mi ne sumnjamo ni u koga, ali neka niko ne sumnja ni u nas. Ni u našu posvećenost miru, ni u našu spremnost da se odbranimo. Baš kao što ne treba da bude sumnje ni u evropski put kojem smo se posvetili. I to nije fraza, ili usputna obavezna rečenica koju su svi političari na Balkanu naučili. Želimo da gradimo demokratsko društvo i baš taj i takav tip društva jeste osnovni razlog našeg upornog i istrajnog opstajanja na evropskom putu. Nastavićemo taj put, ne moleći nikoga ni za sta, ali čvrsto verujući u sebe i reforme koje možemo i moramo da uradimo. Opet, ne zbog Evrope, već zbog nas“, poručio je on.

Podsećajući da je Srbija uspela da uspostavi dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom, Japanom i Južnom Korejom, Vučić je naveo da još mnogo truda „moramo da uložimo u strateško popravljanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Onaj ko ne bi gradio prijateljstvo sa Amerikom, bez obzira na naše razlike po pitanju Kosova i Metohije, činio bi veliku grešku i napravio bi ogromnu štetu našoj Srbiji. To, svakako, neću da učinim. Mi hoćemo otvorenu, široku Srbiju, Srbiju za sve, spremnu na saradnju, željnu rada i novih prilika, za novi rad“.

„Hoćemo Srbiju različitih nacija, koje žive u miru i slozi, hoćemo ljude koje nećemo prepoznavati samo po njihovoj veri, već po poštenju i marljivosti. Zato što je to i najbolji način, pošto rad zahteva pravila, da uredimo svoju zemlju, da ispravimo sve ono što još nismo ispravili, da je načinimo udobnom za svakog čoveka u njoj“, poručio je Vučić.

On je u svoje planove ubrojao i otvaranje razgovora o ustavnim reformama. „Na to smo obavezani nastavkom našeg evropskog puta, ali i unutrašnjim potrebama. Do tih promena ne možemo da dođemo bez dogovora, bez mnogo razgovora i rasprava o onome što bi, možda po prvi put, bili naši strateški ciljevi u budućnosti. U te razgovore biće neophodno da uključimo sve društvene činioce, od Akademije nauka, civilnog društva, političkih stranaka. Uostalom, to je veliki i važan cilj, a ako ne uspemo, i onako biće samo još jedan od naših neuspeha da se saglasimo oko ključnih državnih pitanja“, poručio je predsednik Srbije i zaključio:

„Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, već kuda idemo. To je zapisao veliki Bora Pekić, a ja ću pokušati, onoliko koliko budem mogao, da pratim te njegove istinite i veličanstvene reči. To je, dragi sugrađani, poštovani narodni poslanici, posao koji je pred nama, i kojim nameravam da se bavim.“

Oceni 2