Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika Republike

Da mitovi i prošlost ustupe mesto budućnosti i životu

Avucic 05 S
Pobednik predsedničkih izbora Aleksandar Vučić položio je zakletvu na svečanoj sednici u Skupštini, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države. U svom inauguracionom govoru Vučić je posebno naglasio da će tokom mandata biti posvećen realizaciji politike mira, stabilnosti i saradnje sa ciljem da od Srbije napravi društvo okrenuto budućnosti, a ne zagledano u prošlost. Citirajući reči Borislava Pekića, Vučić je poručio da „treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih“

Natrag na tekst

Komentari

Figa u džepu

Govor sam slušala uživo. Nisam ga doživjela kao i vi. Ovako napisan, citiran, zaista je pomirljiv, konstruktivan, kako treba biti. Medjutim, ne mogu si pomoć, ja mu ne vjerujem. Govor je zvučao previše patetično, previše podilazeći svojim glasačima, koji su većinski velikosrpski nastrojeni. Vučić je na vlasti još već cca 5 godina. U tom vremenu, odabirom svojih prvih suradnika, nije pokazao da odstupa iti milimetra od velikosrpske ideologije koju zastupa u svom cijelom političkom životu. Veliku zabrinutost bi trebala izazvati njegova poruka da će se i dalje brinuti o Srbima u susjednim državama. Ta briga nas je i uništila. Nadu daje onaj dio u kojem poziva na razgovor o Kosovu. To je diglo na noge krajnju srbijansku desnicu, i to je u redu. Ali, opet djela i imenovanja govore suprotno. Onaj tragični voz mira za Kosovo, pa lik voditelja kancelarije za KOsovo, su sušta suprotnost njegovim riječima. Voljela bih da vrijeme pokaže vaš optimizam ispravnim, ali kao optimista s iskustvom, imam duboku rezervu prema Vučiću i njegovoj regionalnoj politici. Najveći problem Srbije je, što u ovom trenutku nema na sceni niti jednog političara koji mu je dorastao. Ovo što se naziva opozicija je otužnu i za Balkan.
vipera.V 05.06.2017, 13:45:21

Ako nacija boluje od kulta ličnosti...

... to i dalje ne znači da iza svake stvari i "društvene pojave" stoji vrhovno biće, otrovnice. Budite realni - Srbija je zaostala provincijalna orijentalna satrapija. Ovde ni Broz nije imao apsolutnu vlast i punu kontrolu, a kamo li Vučić! To naravno ne znači da se u Vučića nećemo zaklinjati, i da nećemo s njegovim imenom na usnama da činimo šta god mislimo da treba, pa ako nas se vođa seti, seti se... S druge strane, ta orijentalna satrapija raspolaže tolikom inercijom (u svakom zamislivom smislu) da nema te vlasti koja bi mogla da je pokrene da nešto učini - i Brozove su radne akcije i petoljetke bile samo PR bez sadržaja i efekata, pa tako i ovaj uglavnom tapka u mestu "na putu u svetliju budućnost" jer se brže i bolje naprosto ne može, a nacionalizam je nakon Broza postao do te mere opšte mesto da imamo da se takozvana "građanska opozicija" utrkuje u naci-rodoljublju s bivšim radikalima!? Mora se dati obol na oltar nacionalnog mita - to svetina očekuje. Po mom mišljenju najbitnija stvar koja bi Vučićeva vlast realno mogla da uradi, koja ne košta puno, i koja bi mogla da da revolucionarne rezultate je da primora poslodavce da isplaćuju plate na vreme i bez izuzetka, i da obezbedi da se poštuju ugovori. Nemaš za plate - nemaš više firmu. Nemaš da podmiriš ugovorne obaveze - zaplenićemo ti imovinu i namiriti dug. To bi bio civilizacijski iskorak, ostalo je, kako ste dobro primetili, presipanje iz šupljeg u prazno. Uzdravlje!
milivoje.R 08.06.2017, 23:59:58

veliki iskorak

"Po mom mišljenju najbitnija stvar koja bi Vučićeva vlast realno mogla da uradi, koja ne košta puno, i koja bi mogla da da revolucionarne rezultate je da primora poslodavce da isplaćuju plate na vreme i bez izuzetka, i da obezbedi da se poštuju ugovori. " Realizacija navedenog bi bio korak od sedam milja, ne samo za Srbiju. Uopće forsiranje ideje pštivanje ugovora i rada, je nešto, meni trenito ne zamislivo u ovim krajevima. Ne mogu od ovud da procijeni koliko je to realno, jer će tako čvrsto držanje zakona / ugovora neke jako zaboljeti.
vipera.V 16.06.2017, 21:20:11

Umjesto

brige za plate, briga za Dodika! Rezolucija-jebo te! Ko jednom krv omirise-vegetarijanac nikad' biti nece!
jalija.B 15.08.2017, 14:16:02


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar