Pitalica: Milan Petrović, klavijaturista, kompozitor i tekstopisac
Milan Petrović

Photo: http://milanpetrovic.com

Da mogu, ukinuo bih oružje

Milan Petrović je klavijaturista, kompozitor i tekstopisac. Bio je član Del Arno Banda, nastupao je sa bendovima Blue Shark, Roosterblues band, Теxas flood, Raw Hide, Bootleg blues (E 75), Blue Familly, Zona B, Don Giovani and friends. Milan Petrović Quartet postoji od 2011. godine i postao jedan od najaktivnijih na domaćoj jazz/blues sceni, svirajući instrumetalni funk, jazz, blues, sa elementima popularne muzike, uz autorske teme, ali i svetski poznate svetske teme u specifičnim aranžmanima. Prošlog meseca je je objavio novi album "Lady’s touch" koji je realizovan sa devet sjajnih jedinstvenih umetnica.

1) Zašto sviraš?
Zato što volim muziku, zato što je kompozicija najbolji način na koji se izražavam i zato što bih voleo da nešto lepo ostane iza mene. 

2) Koji bi superheroj voleo da budeš?
Ne verujem u superheroje. Tako da, nažalost, nijedan od poznatih. Kao klinac sam gledao Tarzana. Možda je on najbliži heroju koji je spojio dobra dela i vratio se prirodi i životinjama. Ipak, ako ga izmestim iz njegovog vremena, nikako ga ne mogu zamisliti kako koristi wi fi.

3) Da je sutra smak sveta a da danas može da ti se ispuni želja, šta bi izabrao? A da nije izbegavanje smaka sveta! 
Nadam se da će se na globalnom nivou zaustaviti približavanje smaku sveta umanjenjem političkih tenzija i zagađivanja planete, jer ako tako stignemo do kraja, puta dalje nema. Što se vašeg pitanja tiče, voleo bih da prekosutra nastavimo tamo gde smo stali sutra, a da dan posle toga bude novi početak. 

4) Da možeš da biraš sledeći život, šta bi izabrao i zašto?
Izabrao bih nešto laganije i lakše, mada se za sve u životu moraš pomučiti. Recimo, da projektujem lepe parkove i zgrade, restauriram stare automobile ili nameštaj, da budem arheolog, ili da budem poznati slikar (koji je uspeo za života).Mogao bih biti i umetnički fotograf. Ipak za sve što radiš u životu je potreban veliki rad i trud...osim ako se bogato udaš ili imaš tetku u inostranstvu.

5) Da možeš da se vratiš u prošlost, koja bi istorijska ličnost bio i zbog čega?
Ovo je težak izbor, pa hajde da se ipak pomerimo malo južnije. To bi bio Aleksandar Makedonski zato što je probao da ujedini Evropu i Aziju, s tim što bih ja odustao od pohoda na Indiju, i zbog toga bih živeo duže;) Aleksandar je osim osvajanja ostavio veliki uticaj kroz širenje grčke kulture i bio uzor mnogim velikim vojskovođama iza njega, uključujući i Gaja Julija Cezara. 

6) Šta je za tebe smisao života? 
Za mene je smisao života, biti zadovoljan sobom i iskren prema sebi, znati gde su ti prednosti a gde su ti mane, biti srećan sa onim što imaš, poštovati druge ali i sebe.

7) Da možeš da budeš suprotan pol, kako bi izgledao?
Puno je lepotica, bio bih verovatno Pamela Anderson iz najboljih dana, izbegao bih Borata iz Kazahstana...i onog ludog bubnjara... čudno da nije našla nekog klavijaturistu, to su fini ljudi?!    

8) Kad bi mogao ponovo da oživiš neki trenutak iz svog života, koji bi to bio i zbog čega?
Dolazak na svet sina Filipa, jer je to vrhunac ljudske kreativnosti, i sve postaje drugačije i život dobija drugi smisao.U početku je teško, ali kako vreme odmiče postaješ odgovoran za život nove osobe i oko toga nema igre.

9) Imaš li neki skriveni talenat? Koji?
Bio sam talentovani košarkaš, a voleo sam i slikanje. Lako mogu da se ispoljim u drugim vrstama umetnosti, ali to traje samo toliko koliko traje trenutna inspiracija i vrlo je amaterski. Zato se držim onoga što mi najbolje ide i radim na sebi, ne bi li to u budućnosti bilo bolje.

10) Da imaš moć da učiniš nešto da poboljšaš svet, šta bi to bilo?
Da mogu, ukinuo bih oružje.To je specifično pitanje jer postoje situacije kada je neophodno za odbranu ali bi bilo lakše da nema toliko žarišta u svetu u kojima ono presuđuje. 

11) Veruješ li u ljubav?
Apsolutno.

12) A u ljubav na prvi pogled?
I u to verujem.

13) Da li si morao da žrtvuješ nešto zbog svoje umetnosti? I šta?
Žrtvovao sam slobodno i opušteno vreme za bavljenje svim drugim stvarima osim umetnosti.

14) Šta bi moralo da se dogodi da digneš ruke od umetnosti?
Ne znam, zato što se to se neće desiti.

15) Šta može da te natera da od sreće zapevaš na ulici? A šta da zaplačeš u društvu?
Obično kada naiđe neka lepa vest se nasmejem ili me žmarci podiđu, možda krene najava neke suze ali je uspešno zaustavim. U društvu ne plačem to je suviše intimna stvar i čuvam je za sebe.

16) Pevaš li biljkama u stanu? Kućnom ljubimcu ako ga imaš? I šta pevušiš pod tušem?
I ovako sam ćaknut, samo mi još biljke fale. Ne pevam generalno jer sam s vremenom shvatio da nemam smisla za pevanje, pa je moje pevanje isključivo izmotavanje. Koristim ga samo u svrhu humora. Naš ljubimac je zečica Maja, ona ne reaguje puno na pesmu.  

17) Koja knjiga najbolje opisuje ljubav? A koja ljubavnu patnju?
U oba slučaja ona u kojoj je pisac glavni protagonista a mi to ne znamo.

18) Tvoja pesma ili kompozicija za savršen dan? 
Za prvi poljubac? Morning ring
Za raspamećujući seks? Water
Za razmišljanje? 30.05.2013
Za čitanje? Autumn in London  
Za kuvanje? Memphis blue nights
Za spremanje kuće? 20.05.2012

19) Kako zamišljaš sebe za dvadeset godina?
Sebe zamišljam kao uspešnog kompozitora sa mnogo albuma i putovanja iza sebe i zadovoljnog porodičnog čoveka.

Oceni 5