Slobodna zona: O dokumentarnom filmu „Snajka: Diary of Expectations“ (2023)
Snajka 02 S

Photo: Slobodna zona

Da nema razlika ne bi bilo ni sveta

„Voleti nekoga i biti voljen, to je strašna opasnost. I velika odgovornost“, pisao je James Baldwin. Odatle uznemirenost zbog ljubavi, strah koji pokušavamo da ugušimo od najranijeg detinjstva. Pričamo priče, izmišljamo bajke, umesto da se bavimo pitanjem Šta se dešava kad je ta bojazan jača od nas? Šta je s onima koji ostaju uplašeni da zavole bilo koga?

Ljubavnici u početku žive u čauri, puštaju da osećanja rastu kao insekti koji se spremaju za transformaciju u nešto lepše. To „lepše“ se ponekad ne uklapa u uobičajenu definiciju lepog – kad napuste toplinu svog privatnog sveta nailaze na oči, druge ljude, na porodicu. Kad par dolazi sa različitih strana, iz različitih kultura i tradicija stvari su malo teže.

Dokumentarni film Snajka: Diary of Expectations se bavi baš ovom temom. Tea Davidović Dalipi je svoj filmski prvenac napravila s velikom nežnošću i razumevanjem, uprkos tome što se ranije nije bavila filmskim poslom. Priča nam o sebi i svom partneru Mirsadu, o braku, porodici i tradiciji, o sukobima, sitnijim i krupnijim, o sreći koja ne izgleda uvek kao radost.

„U tradiciji ne možeš izabrati samo ono što ti se sviđa“, kaže Tea u filmu“, „Ili je sve ili ništa“. Zvuči grubo, kao veliki rizik. „Sve“ je ponekad previše, „Ništa“ je uvek premalo. Čovek lako može da sklizne u to ništavilo, jer se lako izoluje, napušta druge ukoliko jake veze nisu formirane na vreme. Taman kad pomislimo da su spone ojačale, nešto se promeni – sretnemo nove ljude, zaljubimo se, promenimo posao. Porodicu uglavnom ne menjamo, osim kad nemamo izbora.

Većina je navikla na svoje rođake, pa njihove zahteve ne shvata uvek ozbiljno. Kad u igru uđe novi lik, smeštamo ga/je u okruženje koje je nama poznato. Često zaboravimo da drugi stvari ne vide isto kao mi. Odrastamo u različitim sredinama, sazrevamo uz drugačije priče o vrednostima. Tea je odrasla u modernoj porodici u Hrvatskoj, Mirsad u tradicionalnoj romskoj na Kosovu. Običaji su drugačiji. Snajka je snajka, i tačka.

Autorka filma nam još na početku otkriva da majka s njom nije razgovarala dve nedelje pre venčanja. Takve tišine su bolne. Mirsada je upoznala šest meseci pre toga, pa je vest o sklapanju braka došla kao neka vrsta šoka. Lako se šokiramo zbog drugih, retko kad zbog sopstvenih odluka. U intervjuu za portal Novosti Davidović kaže da je takva reakcija njene majke obična roditeljska, jer vrlo dobro zna u kakvom društvu žive i da im neće biti lako.

Onima koji se pobilo čemu razlikuju nikad nije lako, posebno kad se usude da rade ono što većina uzima zdravo za gotovo. Rasizam, nacionalizam, homofobija, predrasude, mržnja, sve to iznuri čoveka, čak i kad živi u paru. Iako umoran od zahteva muževljeve porodice, od parada i haljina, običaja koji su joj strani, autorka filma se čini mi se više boji mrzitelja, predrasuda, svega onoga što Mirsad kao Rom proživljava svaki dan, a što verovatno čeka i njihovu ćerku.

Dovoljan je jedan slučajni prolaznik da nam pokvari dan. „Ne možeš ti biti tako crna, a tvoja majka bela“, reči su Teine i Mirsadove sugrađanke. Izgovara ih pred detetom, detetu. Priča bez razmišljanja i bez razloga, prelazi granicu bez pitanja. Preuzima ulogu prvog zlostavljača, prve koja je detetu dala do znanja da se razlikuje i da to možda nije dobro.

Razlike su odlične. Da nema razlika, ne bi bilo ni sveta. To je ono što bismo deci mogli da govorimo, I odraslima, posebno slučajnim prolaznicima koji misle da im sličnost daje prednost. „Kad kažeš Cigan ili crn“, nastavlja Tea u pomenutom intervjuu, „Ukazuješ na svoju privilegiranost, moć, bijelost. Izgovaranje tih riječi nanosi bol drugome. Onima koji to govore bih rekla: nemojte to raditi i naučite svoju djecu da to ne rade“.

Snajka: Diary of Expectations je na kraju veliki uspeh, priča o ljubavi i porodici, o razumevanju i nerazumevanju. Davidović nas uči kako se živi s drugima: nije ljubav uvek lepa, nije razumevanje uvek lako. Poenta je u tome da stalno pokušavamo, da ne odustajemo, da razgovaramo i da ne zaboravimo da su i drugi ljudi baš kao i mi – osećaju bol i strah. I vole (nas).

Više o filmu i o terminima prikazivanja saznajte na sajtu Slobodne zone

Oceni 5