Weekend Videos
Perseverance 01 S

Perseverance Mars Rover (ilustracija)

Photo: NASA

Daleko je Mars

Rover koji je uspešno sleteo na Mars: Najnapredniji rover do sada se uspešno spustio na površinu Marsa, a u pitanju je Perseverance koji je kroz kosmos putovao od jula 2020. godine. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“, a zbog toga što je veoma mali broj misija koje krenu ka Marsu uspešan do kraja. Rover veličine prosečnog automobila se 18. februara ipak spustio na Crvenu planetu, u oblast Jezero Crater. Nakon što se bude ispitala ispravnost svih instrumenata Perseverance kreće u potragu za tragovima života, što je primarni cilj ove misije. Zadatak mu je i da prikuplja i čuva uzorke, a kako bi ih poneo natrag na Zemlju. Uz pomoć bušilice koja je smeštena na vrh robotske ruke rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da uzorci stignu na Zemlju početkom 2031. godine.

Društvene norme i tabui: Vremena se menjaju, i nabolje i nagore, kako kad i kako za koga, ali je promena jedino izvesna. Uprkos tome što najčešće dolazi sporo, sa zakašnjenjem, ili pak neočekivano. Nešto što je bilo normalno i društveno prihvatljivo danas se tako nužno ne doživljava, počev od sveprisutnog dima cigareta do nošenja krzna.

Briga o sebi: Deborah, junakinja ovog kratkog filma, ume da brine o sebi, bar je tako mislila. Zanimljiva komedija preispituje granice i odnos prema masturbaciji koja je za mnoge još uvek bauk.

Pankeri, gotičari, šminkeri: Način odevanja osamdesetih je za mlade bio od suštinske važnosti jer je pre svega bio odraz muzičkog ukusa. Bilo je važno razlikovati se od drugih, a istovremeno imati snažan osećaj pripadnosti određenoj supkulturi. Kako je izgledao irski novi talas, pokazuje TV prilog iz 1989. godine.

Druga generacija: Nekoliko starijih gej građana već neko vreme na YouTubeu deli svoja iskustva, što je dragoceno svima koji žele da znaju kako je bilo pre. Pričaju o svemu i svačemu, između ostalog i o autovanju.

Tajna je otkrivena: Comedy Central voli da se našali na sopstveni, a naročito na račun konkurencije. Evo njihovog skeč-objašnjenja zašto Netflix producira i prikazuje tako veliki broj serija.

Mars na bis: NASA je 2020. godine objavila snimke sa površine Marsa. U pitanju je materijal visoke rezolucije nastao na osnovu onog što su na Zemlju poslala tri rovera – Spirit, Opportunity i Curiosity.

Oceni 5