Nagrada magazina "Songlines"
Damir Imamović 3

Photo: Samir Cerić Kovačević

Damir Imamović proglašen najboljim umjetnikom Evrope

Nakon objave nominacija početkom aprila, postalo je jasno da je Damirov rad primijećen više nego ikada prije. Nominiran je u čak dvije kategorije (za najboljeg umjetnika Evrope i za najboljeg umjetnika) i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije. Pored njega, u kategoriji za najboljeg evropskog umjetnika bili su nominirani i portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo "Cocanha". Ceremonija dodjele nagrade održat će se krajem godine u Londonu.

Damirov veliki međunarodni uspjeh nije omela ni pandemija, pa se njegov album "Singer of Tales" (Wrasse, 2020.) odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top-lista, na kojima je proveo više od pola godine. Uslijedile su nagrade za evropski album godine od muzičke liste "Transglobal", zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od njemačkog Udruženja muzičkih kritičara, te uvrštavanje među deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

Damirov sedmi album producirali su čuveni muzički producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, "Pink Floyd") i Andrea Goertler ("Saz'iso"), a na albumu Damira prati izuzetna muzička ekipa: violinistica Ivana Đurić (članica sastava "Sevdah Takht"), majstor kemenčea Derya Türkan i kontrabasista Greg Cohen.

Muzička nagrada britanskog magazina "Songlines" ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti svjetske muzike koju je dodjeljivao čuveni treći program BBC-ja. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima s kojih umjetnici dolaze. Dobitnici nekih od prestižnih nagrada "Songlinesa" do sada su bili: Bassekou Kouyaté, Mariza, Fanfare Ciocărlia, Seckou Keita, Goran Bregović, Derek Gripper i drugi.

*Prenosimo s prijateljskog portala Slobodna Bosna

Oceni 5