Sećanje na 1969: Veličanstven doček predsednika SFRJ
Abrozz 07 S

Dobrodošlica pionira: Drug Tito u Somboru 1969. godine

Photo: Ravnoplov

Dan kad je Tito posetio Sombor

Najava posete: Somborske novine raduju se drugu TituPredsednik SFRJ je posetio Sombor u sklopu četvorodnevne posete Vojvodini, koja je trajala od 18. do 21. aprila 1969. godine, a održana je svega par nedelja po završetku Devetog kongresa Saveza komunista Jugoslavije. Njegovu posetu najavile su “Somborske novine” dan ranije, u broju od petka, 18. aprila 1969. godine.

Tito je na put je krenuo iz svoje rezidencije u Karađorđevu, u pratnji predsednika Skupštine Vojvodine Ilije Rajačića, predsednika Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Mirka Čanadanovića, predsednika Pokrajinskog izvršnog veća Stipana Marušića i predsednika Socijalističkog saveza APV Maćaša Kelemena. Prvi grad koji je posetio bio je Novi Sad (18. aprila). Sutradan, u subotu 19. aprila 1969. godine, Tito je, sa suprugom Jovankom i saradnicima, posetio Bečej, Adu, Sentu, Kanjižu i Suboticu, a nešto pre 17 časova stigao je u Sombor, gde su ga, u špalirima na ulicama grada i ispred zdanja Županije, dočekale hiljade građana Sombora i okolnih naselja (“Somborske novine”, besumnje preterujući, navode da je Tita na somborskim ulicama dočekalo 40.000 ljudi).

Predsednikova kolona vozila ušla je u Sombor subotičkim putem i prošla je ulicom Svetozara Miletića, Vencem Radomira Putnika i glavnom ulicom, koja je tada nosila ime Maršala Tita. Ulice su bile ukrašene uobičajenim dekorom korišćenim prilikom Titovih poseta unutrašnjosti – slavolucima, državnim i partijskim zastavama, cvećem i prigodnim parolama dobrodošlice. Došavši kolima pred zdanje Županije, gde su Tita dočekali rukovodioci Skupštine opštine Sombor, na čelu sa tadašnjim predsednikom Jovanom Vasiljevićem, predsednik republike i njegova supruga primili su bukete cveća koje su im, po protokolu, predali pioniri, a potom su se pozdravili sa prvoborcima Narodnooslobodilačke borbe, koji su bili postrojeni pred ulazom u zdanje Županije.

Srdačan doček: Tito i Jovanka sa predsednikom SO Sombor Jovanom Vasiljevićem

Svi su došli da pozdrave Tita: Centralni trg u Somboru

Sa balkona zdanja Županije Tito je otpozdravio impozantnom broju okupljenih građana, koji su ga dočekali skandiranjem i ovacijama. Obratio im se veoma kratko, rutinski i formalno: „Drugarice i drugovi, građani i građanke Sombora, dozvolite mi da vam, prije svega, u ime sviju nas, najsrdačnije zahvalim na ovom veličanstvenom dočeku kojeg ste nam priredili. Meni je teško rečima da izrazim koliko sam duboko impresioniran vašim srdačnim dočekom i ja vam želim da imate ubuduće najsretniji život, da imate čim više uspjeha u vašem stvaralačkom radu, a kad budete imali još veće uspjehe nego danas, opet ćemo doći u vašu sredinu, ali nećemo čekati tako dugo (na ove reči usledili su aplauzi i skandiranje: Tito, Tito…) jer ovaj vaš doček nas obavezuje da čim prije dođemo opet k vama jer nam se ovde kod vas sviđa. Živeli!“

Obraćanje sa balkona: Drug Tito se zahvaljuje na veličanstvenom dočeku

Pozdravna reč predsednika SO Sombor Jovana Vasiljevića u Velikoj sali zdanja Županije, ispod slike “Bitka kod Sente”

Nakon toga je, u Velikoj sali Županije, održan radni sastanak sa opštinskim, partijskim i privrednim rukovodstvom somborske i apatinske komune, na temu poljoprivrede, a među učesnicima sastanka bilo je i individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Kolege iz ratnih dana: Drug Tito se pozdravlja sa učesnicima NOB-a

Izveštaj o stanju poljoprivrede na ovom području podneo je mladi poljoprivredni inženjer Veljko Simin, koji će, neposredno nakon ove posete, biti izabran za novog predsednika Skupštine opštine Sombor, jednog od najmlađih u dugoj istoriji grada. Suočen sa negativnim pokazateljima u poljoprivredi, Tito je na sastanku zaključio da krivicu za takvo stanje snose proizvođači i prerađivačka industrija, ali i državno i političko rukovodstvo. Konstatovao je da nije bilo adekvatne saradnje i usklađivanja između prerađivačke industrije i proizvođača i tražio je da proizvođači budu zaštićeni i sigurni da će imati obezbeđeno tržište za proizvedene useve. Kritikovao je jugoslovensku spoljnu trgovinu, koja nije razradila tržište, ali i poteze zapadnih vlada (posebno Italije) koje su, štiteći svoje poljoprivrednike, nanele štetu jugoslovenskoj poljoprivredi.

U čast druga Tita: Špalir građana Sombora na glavnoj ulici

U broju od 25. aprila 1969. „Somborske novine“ su, na naslovnoj strani, egzaltirano zaključile da će dan posete Maršala Tita „kao najlepši dragulj zauzeti počasno mesto u dugoj istoriji Sombora“, te da će o njemu „sadašnje generacije sa ushićenjem govoriti svojim potomcima“. Posle Titove posete, u izdanju „Somborskih novina“, objavljen je i numerisan foto-album „Ravangrad je dočekao Tita”, sa fotografijama Prvoslava Dodića i Stanka Nevjestića.

Ipak, kao što Tito nije ispunio obećanje i nije više nikad posetio Sombor, tako su i Somborci zaboravili na zakletve Titu, pa su svega 22 godine kasnije izbrisali njegovo ime iz naziva svoje glavne ulice, a dan njegove posete i sve što je u vezi sa Titom potisnuli su u dubok zaborav.      

P. S. I na kraju, nešto sasvim lično. Tog 19. aprila 1969. moja supruga Marija i ja našli smo se prvi put u životu na istom mestu i u isto vreme – ja kao sedmogodišnji pionir u nepreglednoj masi sveta ispred zdanja Županije, onako mali bezuspešno pokušavajući da ugledam Tita na balkonu, a ona, s nepune dve godine, dvadesetak metara dalje, u parku pored Županije, s mamom, dovedena da “vidi i upamti Druga Tita” (nije ga ni videla, ni upamtila)… Ono što je najzanimljivije – i ona i ja sa ovog događaja imamo sačuvane fotografije – ja u masi, a ona s mamom u parku pred dolazak Tita…

* Sa dozvolom autora tekst prenosimo sa sajta Ravnoplov

Oceni 5