Grad obećava mnogo
Proz 01 S

Photo: Milan Živanović/XXZ

Dan kad sam se preselio u Beograd

Svojim živim ulicama i brojnim sadržajima Beograd privlači veliki broj stanovnika naše zemlje da svoj dom potraže u njemu. Brojni benefiti života u Beogradu čine ovakav izbor najpopularnijim među mladima i porodicama sa decom, budući da su prilike koje se ukazuju u našoj prestonici u pogledu obrazovanja, karijere, ali i iskustava u domenu zabave i kulture gotovo bezbrojne. S druge strane, ne bismo li na najbolji mogući način organizovali svoj život i doneli sve prave odluke u ovom pogledu, nudimo vam savete u vezi sa prestoničkim stilom života i opcijama koje su pred vama kada zakoračite na tle našeg glavnog grada.

Profesionalni napredak

Jedna od velikih prednosti Beograda, na koju se mladi najčešće pozivaju argumentujući svoju odluku o preseljenju  u prestonicu, jeste činjenica da u ovom gradu imate izuzetno mnogo različtih prilika za edukaciju, zaposlenje i profesionalni napredak uopšte. Za mladog ambicioznog čoveka je zbog toga Beograd idealna lokacija, gde on ima priliku da se opredeli za svoj karijerni put. Ukoliko i sami planirate svoju karijeru oslanjajući se na rešenja koja vam nudi naš glavni grad, savet je da se pre svega upoznate sa tržištem rada i potražnjom u njemu. U slučaju da se vaše profesionalno opredeljenje ne slaže najbolje sa situacijom na tržištu rada, dobra vest je da Beograd ima da ponudi i brojne edukacije i kurseve za prekvalifikaciju, koji su mahom i skrojeni tako da omoguće uklapanje sa najčešćim zahtevima poslodavaca. Beograd iz ovih razloga postaje dom i brojnim studentima i srednjoškolcima na samom početku svog puta ka željenoj struci. Ovo je zaista pametna odluka, budući da govorimo o najvećem izboru škola i fakulteta sa sjajnim kadrom, među kojima je moguće naći idealno rešenje za mlade sa najrazličitijim sklonostima u ovom kontekstu.

Lokacija spram stila života

Beograd je grad koji mnoge pre svega asocira na gužve i užurbanost, ali u okvirima našeg glavnog grada zapravo postoji kutak za svačiji ukus i potrebe. Pored centra svih zbivanja i delova grada koji su odlikovani vrevom, određene beogradske opštine nude sasvim drugačije iskustvo glavnog grada, pa tako porodice sa decom mogu da se opredele i za skrajnutije delove prestonice. Odlične saobraćajne veze u Beogradu čine da opredeljenje za neki od mirnijih beogradskih kutaka ne znači i odricanje od uzbudljivog prestoničkog života i raznolikih sadržaja. Govoreći o pronalasku idealnog kutka za svaki stil života, važno je obratiti pažnju na cene nekretnina u našem glavnom gradu, koje su najčešći kamen spoticanja kada je ova tema u pitanju. Iako cene prate trendove na tržištu nekretnina i samim time su mahom u domenu visokih u odnosu na prosečna primanja, postoje pristupačne solucije, koje su pri tome popularne i iz drugih razloga. Kvalitetna novogradnja na Novom Beogradu je među omiljenim rešenjima kada govorimo o stambenom pitanju, budući da Novi Beograd predstavlja jednu od lokacija koje pružaju iskustvo prestoničkog života, ali i mogućnost stvaranja izvesne distance u odnosu na njega, sve u zavisnosti od trenutnih potreba. U kontekstu finansija, pri tome, novogradnja je generalno najbolje rešenje, budući da se za prvu kupljenu i novoizgrađenu nekretninu dobija povrat PDV-a, a takođe će ovakvi stanovi biti u boljem fizičkom stanju od stare gradnje i neće zahtevati dodatne troškove. Pored Novog Beograda, možete razmotriti i Mirijevo, koje je sve popularnije upravo zbog toga što pruža mogućnost mirnog života uz laku dostupnost svih beogradskih sadržaja. S druge strane, sasvim obasjani prestoničkim svetlima, a takođe odlikovani mogućnošću mirnijeg stila života su Palilula i Zvezdara, dok će Stari grad, Savski venac i Vračar biti idealni za one koji žele uvek da budu u samom centru zbivanja.

Zabava i kulturni život

Ukoliko se opredelite za preseljenje u Beograd, zasigurno vam neće manjkati prilika za zabavu. Naš glavni grad svojim stanovnicima nudi izuzetno široku paletu načina na koje bi oni mogli da ispune svoje slobodno vreme, bez obzira na njihove godine i porodične i društvene prilike. Po otpočinjanju života u prestonici, moći ćete da birate među najrazličitijim kulturnim i zabavnim sadržajima, te se možete opredeliti za odlazak u pozorište ili bioskop, praktikovanje sportskih i najrazličitijih društvenih aktivnosti, kreativne kurseve i hobije ili prijatne i zabavne trenutke u restoranima, tržnim centrima, zabavnim parkovima za decu i tome slično. Ovakvi sadržaji čine iskustvo prestoničkog života potpunim i iako nisu osnovni razlog za preseljenje, jesu najčešći razlog što se preseljenju radujemo.

Beograd obećava mnogo, a uglavnom ta obećanja ispunjava, ako se svi njegovi benefiti prepoznaju i prihvate. Ukoliko i sami planirate ili razmatrate preseljenje u Beograd, načinite svoje odluke pre svega imajući na umu svoje svakodnevne potrebe i rutine, kao i svoje planove za budućnost. Nakon što konačno počnete da nazivate našu prestonicu svojim domom, pred vama će početi da se nižu prilike za napredak u svakom pogledu, a na vama će biti da ih prigrlite i iskoristite na najbolji mogći način.

Oceni 5