Retrovizor: Novinski članak iz daleke 1971.
Couple1

Photo: Screenshot

Dan kada je svet upoznao homoseksualca

Daleke 1971. godine američki Look magazin učinio je nešto što bi i danas zaprepastilo javnost u mnogim delovima sveta – u okviru broja koji je bio naslovljen “The American Family” pojavio se ceo jedan tekst o „homoseksualnom paru“. Upravo je tako i bio naslovljen – „The Homosexual Couple”, a tekst se našao na 69. strani, što je valjda trebalo da bude duhovito.

Uprkos trapavoj šali, u pitanju je bila velika stvar, pa su četiri zida dobila prozor, a svoju priču su ispričali How Jack Baker i Michael McConnell. Njih dvojica su i danas zajedno, decenijama kasnije, a upoznali su se 1967, godinama pre nego što je homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti. Michael je od početka želeo da žive otvoreno i iskreno, pa su morali da pronađu način da sklope brak, ili bar civilno partnerstvo. Tako su još 1970. pokušali da dobiju takozvanu „bračnu dozvolu“, ali nisu uspeli.

Kasnije su ipak pronašli način da „sklope brak“, zahvaljujući birokratskom propustu. Naime, Baker je 1971, nešto malo pre nego što su otišli po dozvolu, promenio ime u "Pat Lyn McConnell“, pa su službenici u Minesoti pretpostavili da se radi o ženi, i dozvolu izdali misleći da je u pitanju heteroseksualni par. Kada se otkrilo da su Baker i McConnell muškarci koji kao skup nikako ne mogu da uživaju prava heteroseksualne većine, dozvola je ukinuta. Federalni sud je 2006. godine odbio da prizna bračnu dozvolu iz 1971, ali je par u februaru 2019. konačno dobio pismo u kojem je pisalo da je njihov brak legalan i da mogu da uživaju sve povlastice koje tradicionalni parovi uživaju već vekovima.

I drugi homoseksualni parovi, obično aktivistički nastrojeni, su pre bračne jednakosti pokušavali da ostvare svoja prava na porodicu, pa je iz toga nastala i knjiga „Defining Marriage: Voices From a Forty-Year Labor of Love“. Tako su brojni životi obeleženi pokušajima većine da definiše i promeni prirodu, a u mnogim delovima sveta je isto (ili još gore) i danas, te se neki pripadnici LGBTIQ+ zajednice još uvek bore za gole živote, pa o braku i ne razmišljaju.

Oceni 4.5