Osmi mart u Leskovac
Flow 02 S

Photo: Amazon.com

Dan muškaraca koji ne znav ko'e da kupiv

Dan's je 8. mart, međunarodni dan muškaraca koji ne znav ko'e da kupiv na devojku, ženu, majku il' tetku za 8. mart.

Uvidevši da se ovaj lutanja mož rešiv samo ako se napravi neki cirkus, grad Leskovac već vekovima od trotoar pred robnu kuću pravi pijac pun s adekvatni pokloni koji stizav sa svih strana Turske i jugozapadne Bugarske, dok iskusniji šverceri nudiv i asortiman azijskog porekla.

Svaki neodlučni Leskovčanin zdvesta dinara u džep se bar na trenutak ovrteja oko ovoj mesto u nadu da će nađe nešto s ko'e će obraduje drage osobe suprotnog pola i pojefitno prođe.

Na prostor od 200 - 300 met'ra razvučeno je osamsto tezge. Štandovi od rđave šipke spojene s dva kila lepljivu traku i njihova prekrivenos' s najlon koji sprečava da vi kiša vrne u šiju dok pazarite, oslikavaju duh grada i našu tradiciju da od svaki praznik napravimo vašarište.

Pored pare, ovuj godinu ograničavajući faktor za kupovinu bija je i vetar koj' probiva kroz koske i konstantno izaziva dzivu na nos. A pošto je današnji dan ispunjen sa trčanje po cveće i secanje saksije pod mišku, nije isključeno da vi otpadne i poneka trepka od 'ladno. Ali ništa ne sme da ne spreči da prejebemo pare za pokloni, pa savetujem da otklonite svi ovija problemi s jedan par unterciger koji će navučete pre iskačanje na ulicu.

Drugi problem koji se javlja je ko'e kupiti i ne li će ne prejebe prodavac pa da ni proda neku dranguliju poskupo nego što je kod Kinezi. A na tezge je ponuda golema:

- Plišani srca, dva komada za 100 dinara. Ovaj poklon je pravi odabir jer em što mož da se zakači na ekserče na zid ili na ručku od regal, takođe mož' i guzicu da brišeš s njega jer za ništa drugo ne služi.

- Veštačko cveće. Prosto nema žene koja nije oduševljena da na astal turi vaznu s cveće ko za na groblje, tako da o ovome svakako treba promisliv oni koji ne znav ko'e da kupiv, a prisvrbelo gi da gi žena sa svem cveće izvrlji kroz prozor.

- Najjeftino cveće. Za svi koji su upoznati sa opasnosti koje vrebav od plastično cveće, a nemav pare za kasvetan buket, batisani karanfili i ruže koje je uvatila pepelnica će se taman uklopiv u ovogodišnji budžet.

- Razne ukrasne panice. Izrađene u rani gastarbajterski stil sa primesama baroka ovej l'skave posude će dobro da se uklopiv uz miljiki koji mož da se kupiv dve - tri tezge nadole. Neophodno je da polako s nji' baratate kako vi ne bi s'mo ostalo otkršeno parče u ruke.

- Šerpe i lonci. Od idalju devecto i neku kad je ustanovljen 8. mart kao njin međunarodni praznik, ne prestaje borba žena da gim se na ovaj dan pokloniv što više šerpe u koje će tokom godine da variv jelo dok gi se muž isprđuje po kuću. Svi oni koji poznajev značaj ovog dana i voliv da poručkav varen kupus, trebalo bi da kupiv ovak'v jed'n poklon.

- Kineski parfemi. Dior, Dona Karan i Guči od renomirani orijentalni proizvođači karakterišu niske cene i neutvrđen sadržaj. Aromatične note koje mirišev na palene traktorske gume i štipev za nos ostaviće neizbrisiv trag na vratu drage osobe koji će samo nakon terapiju kod kožnog mož' da se skine.

- Farmerke za 'iljadu dinara. Prvi odabir za onija što krenev od kud hotel Beograd, jer je toj prva tezga na koju će naletiv. Kako se za svi modeli unapred zna da su original i da vi odlično stojiv, uopšte se ne mora ni probav, pa sigurno neće pogrešite ako date pare za nešto što ste mogli na pijac u ponedeljak da kupite za pecto dinara.

Ovoj je bija s'mo deo ponude koji je izložen na pomenutu lokaciju, dok je od necarinjenu robu još ostalo pod tezgu i u gepik od kola, pokriveno s ćebe i staru čergu. Već sutra kad se tezge razlepiv, jedino će kese, 'artije i kartoni pomešani u kompaktnu masu zvanu brčkoljak ukazivati na to da se ovde od grad pravila kočina.

Na sve sugrađanke i čitateljke želim srećan 8. mart!

Oceni 5