Galerija uspomena: Riječka pop scena osamdesetih godina
cacadou look

Zvijezde osamdesetih: Grupa Cacadou Look

Photo: Zoran Trbiović/ XXZ

Denis & Denis, Cacadou Look, Xenia...

Melodije Istre i Kvarnera 1993: Grupa Grad pod imenom 'Gradić Peyton'

Riječki novi val zauvijek je Rijeku odredio kao rockerski grad, gdje žestoki gitarski rifovi u srcima slušatelja trajno imaju prednost nad uhu ugodnim melodijama i zaraznim napjevima. Jedini kontrapunkt takvom poimanju glazbe grada na Rječini jest festival MIK (Melodije Istre i Kvarnera) sa svom pripadajućom infrastrukturom, no on nije u očitoj opreci s riječkim rock trudbenicima, nego je tu posrijedi miroljubiva aktivna koegzistencija.

Primjera ima mnogo: na prvom MIK-u, uz Višnju Korbar nastupili su Uragani, Grad je na obnovljenome MIK-u 1993. nastupio pod imenom Gradić Peyton, skupina Yars iznjedrila je Šajetu, a Belfast Food obradili su jedan od evergreena s MIK-a "Frane Merikan" Alda Galeazzija.

Korespondencija sa svjetskim trendovima: Denis & Denis na koncertu u Klubu studenata tehnike (KST), u Beogradu, osamdesetih godina

Uistinu su rijetki bili izvođači s riječkog područja koji su u takvoj konstelaciji snaga uspjeli dobaciti dalje od Gornjeg Jelenja, pa osim Radojke Šverko (koja je afirmaciju stekla u Zagrebu) i Grupe 777, šire upamćenoj po hitovima "Tko te voli više od mene" i "Ne idi, Gorane" tek su rijetki s kvarnerskog područja uspjeli zagristi kolač slave (npr. Toni Kljaković koji je u duetu s Terezom Kesovijom otjevao "Nima Splita do Splita").

Stigli iz rock miljea: Marina Perazić i Davor Tolja, grupa Denis & Denis  u beogradskom KST-u

Bilo je to tako sve do sredine osamdesetih kad je jugoslavensku pop-scenu poharao riječki duet Denis & Denis. Elektro pop duet savršeno je korespondirao sa svjetskim trendovima (Yazoo, Eurythmics, Soft Cell…), a zarazne melodije koje je osmislio bivši klavijaturist skupine Vrijeme i zemlja Davor Tolja i pjevačica koja je oduševila na nastupu jednokratno oformljene Toljine funk selekcije na Ri Rocku '82. u Domu željezničara Marina Perazić, metastazirale su top-ljestvicama bivše Jugoslavije.

Ritam osamdesetih: Marina Perazić i Srđan Miodragović JulOno što je indikativno jest činjenica da Denis & Denis nisu bili MIK-ovski proizvod niti su rasli na škrtoj estradnoj makiji, nego su niknuli u gustoj rockerskoj čudnoj šumi. Davor Tolja povremeno je preuzimao klavijature u Termitima, a Marina Perazić je hodala po terasi Konta s prvim demo instrumentalima i molila ljude koji su se stihovno okušali da napišu koju pjesmu. Gloria Faijanić Jelović napisala je nekoliko pjesama, a Dražen Cuculić napisao je hit "Dio refrena".

Na njihovom nastupnom albumu prateće vokale pjevali su Zoran Prodanović Prlja i Edi Kraljić (kasnije punopravni član banda, inače pjevač kratkotrajne Linije 32 i Bete koja je pretrpjela tranziciju iz prog-rock banda s imenom Beta Centaury u pop-rock formaciju), tako da je posve očito kako je band bio neprikosnoveni dio novovalne rock-scene.

Primjer skupine Denis & Denis, zapravo, najeklatantniji je primjer razvoja originalnih pop rješenja koja su bila na tragu zbivanja poglavito na britanskoj rock-sceni, a ponekad i ispred njih. Za razliku od drugih izvođača, ovaj duet redovito se diskografski obnavlja, pa su tako izašle dvije kompilacije na CD-u (premda ukupni diskografski saldo iznosi dva albuma i jedan mini LP, uz pokoji song na raznim kompilacijama), a svojedobno je pjevačica indikativnog pseudonima Denise objavila album s obradama pjesama banda u razdoblju dok je pjevala Marina Perazić.

Ako su Denis & Denis u startu pokazali kako predstavljaju trademark riječke rock-scene, djevojke iz Cacadou Look napravile su korak dalje: postale su miljenice scene. Djevojke kojima je dosadilo visiti po probama njihovih dečki iz raznih rock-grupa odlučile su same uzeti instrumente u ruke, izbrusiti glasove te se izvještiti u skladanju. Počele su i nastupati te vrlo brzo stekle blagonaklonost scene... 

Prvi all-girl band u SFRJ koji je snimio album: Cacadou Look

Pjesme kao što su "Mutno jutro", "Želim te" ili "Sama" ukazivale su na prilično inteligentno osmišljeni pop koji kombinira melodioznu naivnost, tekstove koji u nekim slučajevima ne ulaze odmah u uhu i iznimno zrelo slaganje vokala. Ne čudi stoga što su djevojke dobile prigodu da snime prvi long play kao all-girls band u bivšoj Jugoslaviji, što nije pošlo za rukom ni razvikanim Lutkama dva desetljeća ranije. Dva para sestara: Jasmina i Tanja Simić, Sandra i Tamara Vrančić, te Suzi Kožić i kasnije standardne članice Giovanna Kirinić i Alenka Mendiković svoje su prave nasljednice kasnije dobile u skupini ENI.

Nije zaboravljena: Vesna Vrandečić, pjevačica grupe Xenia

Tercet riječkih pop-bandova s privlačnom vokalisticom zaokružuje Xenia. Premda je Vesna Vrandečić Zagrepčanka, ipak je muški dio iz Rijeke (ritam sekcija Joško Serdarević i Marinko Radetić Lajbek svirali su, kao i Davor Tolja, u bandu Vrijeme i zemlja, a Robert Funčić svirao je i nastupao u raznim kombinacijama). Xenia je snimila dva vrlo dobra albuma i iznjedrila nekolicinu hitova, a činjenica da je radila na relaciji Zagreb-Rijeka umnogome je pridonijela njezinoj brzoj implementaciji među širu publiku.

Pa, ipak kad bih morao detektirati prave pop začinjavce među riječkom rock-scenom, izbor bi definitivno pao na Istočni izlaz. Oni su bili ekvivalenti The Jamu u odnosu na ostatak punk scene. Melodioznost pjesmama tog banda, naslonjena na kanone šezdesetih otkrila je i drugim izvođačima nove puteve. Pjesme kao što su "Ujutro", "Nešto mi se plače (ovih dana)" i osobito (nažalost nikad snimljena, ali jedna od nekoliko najboljih riječkih pop-pjesama) "Ti se meni tako sviđaš" ostavile su priličan trag banda u kome je vokalne dionice isprva imao Mladen Urem.

Iz Istočnog izlaza nastala su Ogledala, zreliji i razrađeniji pop band;  izvanserijski vokal Lea Rumore, kao i njegovo znalačko upravljanje baterijom bubnjeva, te gitaristički pasaži Damira Bajića ovaj su band vodili prema nacionalnoj popularnosti, ali nedostatak velikog hita (a Denis & Denis, Cacadou Look i Xenia imali su ih barem po tri), i sukladno tome i diskografskog izdanja ovaj band odveli su u zaborav sve do 2011. godine.

Zavodljiv glas: Davor Lukas, grupa Fit

Takva sudbina, srećom, nije zadesila Fit koji je nastao u sklopu Trećeg riječkog vala, uz dvije punkerske posade: Umjetnike ulice i VIA Viktor Kunst te još jedne pop razarače bez diskografskog uhljebljenja – Idejne nemire. Fit je već u demo-fazi pokazao vrhnunsku suptilnost za spajanje popa i rocka, za što je najviše zaslužan gitarist Zorko Opačić, dok je priču zaokruživala ritam sekcija koju je predvodio Miro Tešević, a sve je nadgrađeno zavodljivim glasom Davora Lukasa.

Kad su snimali album prvijenac za PGP RTB (jer u Zagrebu i Ljubljani nisu uspjeli), napravili su sasvim nove skladbe i uboli međunarodni hit – "Mačku" kao i iznimno slušanu "Rijeku". I dok je na prvom albumu i bilo vrludanja, drugi je bio sasvim pop-orijentiran, a pjesma "Zaboravit ću sve" doživjela je i nekoliko obrada deseljeće kasnije. Fit je, zapravo, od samoga početka bio power pop band koji je možda u riječkim okvirima podozrivo promatran (iznimna radiofoničnost, a bez ženskog vokala kosila se sa standardima), međutim, vrijeme i nedavni povratnički koncert pokazali su koliko je Fit, zapravo, velik band.

Idejni nemiri nisu se umirili diskografskim izdanjem, nego njegovim izostankom. Premda na početku eksperimentalni band, Idejni su se nemiri nekim čudom transformirali u teen pop atrakciju s paprenim stihovima. Kad su na jednoj svečanosti otvaranja akademske godine u bivšem Teatru Fenice, odnosno Kinu Partizan zapalili dimne bombe i otpjevali hit "Mama, ja sam narkoman", izbio je veliki skandal.

Da su članovi Idejnih nemira imali više discipline u svome radu, moguće je da bi napravili najveći komercijalni uspjeh od svih riječkih pop pregaoca. Ovako, valja samo čekati da Dallas i njihove demo materijale jednoga dana uobliči u diskografski spomenik još jednoga banda koji je obilježio riječki pop u drugoj polovici prošlog stoljeća.

* Tekst je objavljen 2007. u tiskanom izdanju „Novog lista“. Nakon jedanaest godina, ovo je njegova internet premijera.  


Galerija

Oceni 5