Bioskop duginih boja
Flmm 01 S

Photo: suddenlyashotrangout

Deset najboljih britanskih queer filmova

I pre nego što se homoseksualnost našla u bezbednoj zoni, filmski umetnici iz Velike Britanije su se poigravali temama koje se bave istopolnim odnosima, te se film još tada borio protiv perverzija koje su strašnije od svih drugih, a poznate kao predrasude, neznanje i netolerancija. Pred vama je lista od 10 takvih filmova, koji su pružali utehu kvir generacijama , te umesto njih, i njima, govorile sa bioskopskog platna: niste sami, postoje i drugi.

Victim (1961)

Dirk Bogarde je bio matine idol dalekih šezdesetih godina prošlog veka, te gej muškarac koji je čitav život proveo u ormaru. Iako nikada nije javno govorio o svojoj seksualnosti, ozbiljno je rizikovao da nikada više ne dobije ni jednu ulogu, a kada je pristao da igra u ovom trileru. Film je oprezno, ali jasno osuđivao predrasude, te mnogi tvrde da je bitno doprineo promenama koje su se nekoliko godina kasnije dogodile u okviru zakona koji su se odnosili na LGBTIQ populaciju.

Sunday Bloody Sunday (1971)

Ovaj film će zauvek ostati zabeležen kao prvi britanski film koji je prikazao poljubac između dva muškarca, a zvezde ove drame su Peter Finch i Glenda Jackson, koji se u nekom trenutku nađu u ljubavnom trouglu sa Murray Headom. Publiku je najviše privukao zbog modernog načina na koji se bavi romantičnim odnosima, te nedostatka predrasuda.

Sebastiane (1976)

Ako bi neko fotografisao noćne more koje imaju obični homofobi, ove bi verovatno podsećale na ovaj film. Derek Jarman, reditelj filma, u Sebastianu fetišizira svog mladog junaka, a na isti način kao što su njegove heteroseksualne kolege to činile sa glumicama, a kroz punk estetiku, te lascivne dijaloge.

My Beautiful Laundrette (1985)

Ovaj film se smatra jednim od najinkluzivnijih momenata na filmu, budući da glavni junak pripada radničkoj klasi, gej je, te dolazi iz Azije, što u vreme Margerat Tačer, a često ni danas, nije bilo lako.

Maurice (1987)

James Ivory je scenario za film Call Me By Your Name adaptirao još 2014. godine, a koji je Guadagnino iskoristio kao okvir za svoju verziju. Stariji kolega mu je zamerio što je izbacio scene golotinje, te je dobro da se podsetimo slične priče koju je Ivory režirao pre 30 godine, koja govori o sličnoj ljubavi, ali u kojoj je strah od razotkrivanja daleko prisutniji.

The Crying Game (1992)

Specifičan zaplet je ovaj film u vreme kada se pojavio učinio svojevrsnim kulturološkim fenomenom, a romantična priča je preispitivala rodne uloge, a na način koji je u to vreme još uvek bio rizičan.

Orlando (1992)

First Official: One, you are legally dead and therefore cannot hold any property whatsoever.

Orlando: Ah. Fine.

First Official: Two, you are now a female.

Second Official: Which amounts to much the same thing.

My Summer of Love (2004)

Film o avgustovskoj vrućini, te ljubavi koja nije najbolje prihvaćena, pripada porodici onih koji se bave odrastanjem pojedinaca, te transformacijom koja je obično bolna, i ostavlja ožiljke.U ruralnoj jorkširskoj idili Nathalie Press i Emily Blunt, jedna pripadnica radničke klase, druga poš princeza, ne uspevaju da dugo odole onome što osećaju jedna prema drugoj.

Weekend (2011)

I ulazimo u modern doba, te vreme kada je počelo da se priznaje da i ljubavne veze između osoba istog pola imaju više dimenzija. Iako potraje samo 48 sati, ova ljubav savršeno definiše način na koji živi moderan gej muškarac, a u uslovima urbane otuđenosti.

Oceni 5