Uvodna špica kao početak čuda
Peaks 01 S

Photo: IMDb

Devedesete i serije koje smo voleli

10. Dr. Quinn, žena vrač (1993. – 1998.)

Televizija devedesetih ne bi bila ista bez dr. Quinn i njezina Sullyja. Jane Seymour briljantno je portretirala mladu ženu koja se pokušava baviti medicinom nakon Američkog građanskog rata, kada je to još uvijek bilo dominantno muško zanimanje. Premda se Dr. Quinn, žena vrač redovito vrednuje kao plod trasha, u ovom televizijskom tekstu promišlja se o feminizmu i ženskoj borbi za profesionalnu ravnopravnost.

9. Hitna služba (1994. – 2009.)

Premda je Hitna služba doživjela nevjerojatnih 15 sezona, najpopularnija je bila upravo devedesetih kada je s Chicago Hopeom utemeljila žanr bolničke drame, čije je konvencije razbio Dr. House desetak godina poslije. Uloga dr. Douga Rossa u Hitnoj službi vinula je Georgea Clooneya u nebesa i upravo je zbog te uloge postao megazvijezda. Zanimljivo, prije Hitne službe glumio je u brojnim TV filmovima i niskobudžetnim produkcijama čija ocjena na stranici IMDb rijetko prelazi 5.

8. Odjel za umorstva (1993. – 1999.)

Bubnjevi u uvodnoj špici Odjela za umorstva pomalo podsjećaju na špicu Na putu prema dolje, a crno-bijela tehnika kojom je snimljena najavljuje kako se radi o dotad neviđenom televizijskom tekstu. Detektivi Odjela za umorstva nisu nepogrešivi strojevi za otkrivanje ubojica, nego obični ljudi sa stvarnim problemima koji piju jutarnju kavu za ponijeti i tračaju kolege dok pregledavaju raskomadana trupla na ulicama Baltimorea. HBO-ova serija Žica mnogo je toga posudila iz Odjela za umorstva, od mjesta radnje (Baltimore kao stvarni američki Gotham), preko likova do zapleta i atmosfere.

7. Život na sjeveru (1990. – 1995.)

Ova pomalo zaboravljena serija što prati mladog doktora koji iz New Yorka dolazi na Aljasku po meni spada među najbolje serije svih vremena. Toplina, humor i inteligencija aduti su Života na sjeveru. I dandanas kada čujem ovu špicu, sjetim se djetinjstva i zimskih večeri kada sam pod dekicom i uz čaj od šipka gledala ovu divnu seriju.

6. Seinfeld (1989. – 1998.)

Bas-linija sa špice jasno ilustrira i na neki način uglazbljuje vrstu humora karakterističnog za Seinfeld. Jerryju Seinfeldu i njegovim pajdašima uspjelo je nemoguće: formu stand-up komedije pretočiti u humorističnu seriju i napraviti pravo satiričko remek-djelo čija oštrica humora još uvijek nije otupjela. Reprize Seinfelda možemo gledati i po deseti put, a da još uvijek budu svježe i komične.

5. Prijatelji (1994. – 2004.)

Prijatelji su pjesma nad pjesmama svih sitcoma devedesetih, i jedna od najutjecajnijih serija svih vremena. Popularnost Prijatelja u svom žanru još uvijek nitko nije uspio nadmašiti. Autor planetarno popularne pjesme I’ll Be There for You s uvodne špice američki je pop-duo The Rembrandts. Zanimljivo, prvi izbor producenata za špicu bila je pjesma R.E.M-a Shiny Happy People.

4. Beverly Hills (1990. – 2000.)

Beverly Hills postavio je kanon za žanr tinejdžerske serije. Santa Barbara za mlade odgojila je jednu generaciju, a odrastanje u devedesetima ne bi bilo isto bez Brandona, Brande, Dylana i ostatka družine iz Peach Pita.

3. Spasilačka služba (1989. – 2001.)

”Tko ne zna tekst uvodne pjesme Spasilačke službe I’m Always Here, taj ne treba ni da živi”, rekao bi Pera Mitić da je živio u devedesetima. Svatko od nas koji su gledali seriju poželio je da mu barem jednom u životu pozli na plaži u Malibuu pa da ga spasi Mitch Buchannon i njegov harem s plutačama.

2. Dosjei X (1993. – 2002.)

Smak svijeta 2012., izvanzemaljci, reptili, zli političari koji zataškavaju informacije, sve je tu. Dosjei X postavili su temelje modernoj teoriji zavjere i čini se kako je njezin glavni ideolog David Icke vjerojatno prolupao nakon višesatnog gledanja ove genijalne SF serije. Seriju prati i odlična pjesma sa špice koju fićukamo i dandanas. Komponirao ju je televizijski kompozitor Mark Snow.

1. Twin Peaks (1990. – 1991.)

U samo dvije sezone Twin Peaks okrenuo je naopačke i srušio sve što smo mislili da znamo o serijama, sapunicama, televiziji i životu uopće. David Lynch majstor je onostranog, a ovaj televizijski tekst jedan je od najvažnijih u povijesti, svojevrsni breaking point nakon kojega televizija više nikada neće biti ista. Inspirirao je tvorce Dosjea X, Izgubljenih, a brojnim televizijskim piscima pokazao je kako da misle ”izvan okvira”. Seriju prati i vrhunska mračna glazba Angela Badalamentija.

*Tekst objavljen na portalu Plan B

Oceni 5