Iz Lukovićeve arhive: Knjiga „Ćorava kutija“ u nastavcima (10)
Brana Crnčević

Brana Crnčević poručuje iz Nemačke: Bog nije dao Hrvatima da se pokaju!

Photo: Matija Koković

Dezodorans je smišljen da ponizi Srbe

Ako je erotsko ishodište svakog dobro očuvanog Srbina sadržano u intelektualnoj ideji da makar jednom za života bude uhićen na ulici & stražarno priveden pred osvešćene kamere TV Bjeletić, čini se savršeno prirodnim da je tržišna utakmica ovdašnjih rock'n'roll junaka, prepariranih u ugledne javne & kulturne radnike, skroz samostalno formirala top-listu onih časnih oratora koji su, iznutra osjećajući da imaju šta da kažu, to izrekli na takav način da ih televizijska istorija nikad neće zaboraviti; o tome, uostalom, govori redosled prvih deset umjetnika sa svojim najprodavanijim hitovima proteklog tjedna.

10. SEJDO BAJRAMOVIĆ & THE HEARTBREAKERS

Samo dva minuta i četrnaest sekundi trebalo je g. Bajramoviću da u stakato ritmu golorukog ognjišta, uz pomoć producenta/ novinara Dragana Damjanovića, realizuje jedan od digitalnih bestselera sezone (nedjelja, 8. septembar; TV Priština; "Dnevniik 2"; 19.30). Svojim prepoznatljivim bluz glasom, oblikovanim u sakralnoj atmosferi religioznih dvorana za tombolu, popularni mr Bingo je, precizno gađajući svaki etnički ton na liniji separatizma & iredente, efektno otpjevao refren čiju komercijalnu poruku nije bilo teško dokučiti. Surove obaveštajne službe Lusemburga, Belgije i Andore, udružene u grozomomu antisrpsku koaliciju, isključivi su razlog što njemu, muzičaru & članu Predsedništva, kravata večito stoji maksimalno ukrivo, te je stoga obavezno da prvo dugme na košulji bude stalno otkopčano, jer jedino tako simpatizer svetog naroda može da diše i daje izjave.

Zvali su ga 'pošteni Albanac': Sejdo Bajramović u društvu neraspoloženog dr Borisava Jovića

Stih da je po svojoj zloglasnosti naročito opasna specijalna pomorska agentura Lihtenštajna, umjetnik Sejdo nije detaljnije objašnjavao, ali nam je zato detaljno servirao jedinu pravu istinu da "Mađarska rovari po Kosovu", čime su stvoreni svi uslovi da na pozornicu istrči vokalni trio "Heartbreakers" (Jugoslav Kostić - sopran; dr Borisav Jović - alt; dr Branko Kostić - bas), za čije je minuciozne aranžmane zadužen izuzetno talentovani g. Slobodan Milošević, alfa & omega srpskih rokera.

9. NIKOLA STANIĆ & THE ANIMALS

Samo je mladalačka luda ljubav prema grupi "Animals" („životinje") mogla da inspiriše jednog od potpredsednika srpske vlade da krene na Kopaonik i tamo, usred šume, eksluzivno, Kongresu srpskih veterinara predstavi disco verziju svog mega-hita: "Transformacija društvene imovine, s naglaskom na preduzetnički mentalitet kanarinca & kamila u Srbiji" (četvrtak, 5. septembar; "Dnevnik 3"; TV Dobrosav; 23.20). Opijeni svežim ozonom, a čvrsto rešeni da se konačno odmore od četvoronožnih prikaza, veterinari nisu oklevali: čim je g. Stanić zasvirao omiljenu melodiju, kolektivno su zaspali, i u slast, otvorenih usta, demokratski hrkali sve u šesnaest, dok je tužni g. Nikola, ne skidajući pogled sa Zelenovićeve partiture, očajnički pozirao sa plesom ponesenog TV reportera koji je ushićenje što vidi autentičnu rock-zvezdu adekvatno plasirao u informativni "medijum" (autor termina: g. Nedeljko Šipovac, za vreme demon-stracionog SPS govora u selu Mramorak).

8./7. MILIĆ OD MAČVE & PAJA PATAK

Milić od Mačve: SAD ima Paju Patka, a mi Belog anđelaNacionalna dilema da li je najpoznatiji srpski moler autor hipi parole: "Amerika ne može da razume Srbiju, jer ona ima Dejvija Kroketa i Paju patka, a Srbija Miloša Obilića i fresku Belog Anđela", ili je, pak, u trenucima mileševskog nadahnuća sijalica od 25w zasvetlela na mikro-brkovima Rastislava Petrovića koji ima nezgodan običaj da smišlja ovakve umotvorine - rešena je onog trenutka kad se pred 40.000 teškometalaca, naoružanih trasparentima, na Trgu Republike u Beogradu, na reprizi pravoslavnog Vudstoka, bradom bez glave pojavio g. Mačva od Milića da lično pozdravi dražesnog Belog Anđela i poruči mu da zavera Volta Diznija & onog ustašoidnog patka neće proći po cenu da Miloš Obilić stavi dabrov rep na oklop, i tako obezbeđen od podmuklih napada hrvatskih bojovnika krene u odbranu još vrućeg srpskog ognjišta, koje se puši od sreće & granata (sreda, 11. septembar; NTV Studio B; "NTV palcet" /Izveštaj s mitinga protiv fašizma; 21,10).

Uveren da je Srbija zaslužila Boba Dilana u mantiji, razapetog na štafelaju, g. Mačva je psihološki istančano zaključio da je "Zapad bez duše i srca", i masu poslao u totalitarni trans kad je, u reperskim disko-pauzama, četkom semplujući prekide u ritmu, dokidao pojedine delove rečenica koje su nagoveštavale sledeći višeznačni smisao: "... na poslednjoj prozivci nevaljalaca, zaptiveni su svi otvori na licu; provrištala srpska krv kao iz prese krvavog pričesta; sram bilo ceo svet, a posebno Tvigi; Gospod je s popustom naplatio za žrtve i lobanje, a bez pokajanja u mojim slikama spasa nema; Sveti Jovan (Marković?) otkrio se u satanskom broju 666, čime se hrane hrvatski demoni i zveri, naučeni da slušaju Satanu koji bez pancira zaobilazi milostivu Serbiju, jer je tu dušu nama dao na usvojenje, a ne Paji patku kojeg nema na nijednoj fresci...“. Oduševljena memorandumska publika ovu jezuitsku sholastiku prevela je na ćirilično pismo, ponosno uzvikujući: "Oj, Srbijo, mila mati, nemoj Tajči ustašama dati" & "Kod fašista Kroketa i Genšera protiv Srba stvara se zavera".

6./5. RAJKO PETROV & NOGO

Srpska verzija dueta Simon & Garfunkel prešla je most preko uzburkane vode kad je poetski meteorit ovog izbeglicu iz Sarajeva direktno pogodio u glavu, što se na usporenom TV snimku dalo jasno uočiti (sreda, 11. septembar; TV Bjeletić; "Dnevnik 3"; 23.14). U trenutku tragedije, okrenuti prvenstveno higijeni svog nacionalnog bića, Petrov & Nogo, sa dve akustične gitare na ramenu, pojali su da "Evropa neće nikad promeniti mišljenje o Srbima, pa makar se obrijali, ošišali, postali demokrate i dezodorisali se", što je izazvalo opšte oduševljenje one ciljne grupe koja iskonski prezire kupanje, a kozmetiku smatra estetskim genocidom izmišljenim da se Srbi raspolute i podele na sapunskoj ravni. Povici "Nećemo da se kupamo" i "Dole dezodoransi" bili su jasni i nedvosmisleni odgovori evropskim lickarošima koji, u nedostatku nacionalnog identiteta, nemaju pametnijeg posla nego da se dave u kremama za telo ili da, daleko bilo, peru noge, čime gube praiskonsku komunkaciju sa zemljom u obliku otadžbine.

Svoj koncertni nastup Petrov & Nogo zaključili su izjavom da je, u ovom trenutku "Chanel 5" najveći neprijatelj srpskog naroda u tzv. administrativnim granicama tzv., odnosno nepostojeće Hrvatske, i da za te božje vemike & sluge važi samo jedan stih iz repertoara grupe Pink Floyd: "Krst nositi nama je suđeno, strašnu borbu s nama i tuđinom"... Onesvešćeni prirodnim mirisima koji su isparavali iz okupljenih demokratskih snaga, Petrov & Nogo su poslednjim izbegličkim snagama uspeli da svom narodu poklone najnoviju, tek komponovanu pesmu: "Ide Kroket preko Save / nosi patka na vrh glave/ a u patku piše/ ne dezodorišem se više".

4. Dr BUDIMIR SRNETIĆ

Nerazdvojni Srbi u ljubavi: Brana Crnčević i Budimir KošutićSrpska autonomna oblast Košutić, u neistraženim delovima Laosa i Tajlanda poznata pod umetničkim pseudonimom Buda - o čemu, navodno, govore džinovski kameni spomenici & pagode u njegovu čast - uslikala se u nekoliko navrata na skroz otkačenoj TV Bjeletić, ali je, bez ideološke sumnje, najimpresivniji muzički nastup imala u ponedeljak, 9. septembra, kad se gledaocima, u društvu srpske izbegličke majke Brane Crnčeviča pojavila na nesigurnom teritoriju fašističke Nemačke, usred divljeg i bezbožničkog Frankfurta ("Dokumenti" / "Sa Srbima u dijaspori"; 22.40). Već pripremljeno i posoljeno da čuje konačnu istinu o metadonskoj zaveri Paje patka & Dejvi Kroketa protiv bezazlenog Belog Anđela, srpsko televizijsko pučanstvo nije se previše iznenadilo kad su im Buda & Brana, u direktnom snimku s neprijateljskog terena, u samo pet amandmana objasnili zbog čega ovaj pravoslavni, božji narod štiti ozonski omotač, odbijajući da koristi dezodoranse koji smrde na nacizam:

1. "Bog Hrvatima nije dao da se pokaju" (Brana)

2. "Milošević ne ćuti - govorio je za više svetskih TV stanica" (Buda)

3. "Jeli smo zlatnim viljuškama pre Engleza" (Brana)

4. "Odbačeni i prezreni narodi, to su narodi pravednici" (Buda)

5. "Ne vole nas samo zato što smo Srbi" (Brana).

Kad je srpska populacija od nekih dvesta miliona već obukla pidžamu i krenula da se baci u meko ognjište snom pravednika, dr Srnetić se odlučio za konačan raskid sa svojom ateističkom prošlošću: pred zapanjenim gastarbajterima, sa srpom u jednoj, i čekićem u drugoj ruci, ošišani profesor Košutić odlučio je da se prekrsti. Stegnuo je pesnicu, okinuo po čelu, zatim po stomaku, malo se presamitio, ali je hrabro nastavio: udarac u podrebricu, zatim divljački u srce. Gospodinu Crnčeviću, koji je u odsudnom trenutku zatvorenih očiju zamišljao Srbiju do Hamburga, promaklo je da se nesrećni g. Košutić kao proštac srušio na patos, u samrtnom hropcu ob-ašnjavajuči da nije znao da je tako bolno biti vemik.

3. & 2. & 1. VELJKO GUBERINA, RASTISLAV PETROVIĆ & RADOMIR SMILJANIĆ

Hibridni trio "The Mortales" proteklog je tjedna započeo spektakularnu tumeju po alternativnim beogradskim klubovima, od kojih su se, zanimljivo, Papski nuncijat & Nemačka ambasada pokazali vrlo zahvalnim za akustične eksperimente, o kojima, i ovog puta, svedoči zapis na "magnetofonskoj traci“.

Petrović: ...Hoće da opet pokrene, da nas gurne u jame gde smo zaklani padali i ubijani i sečeni komad po komad nemačkim noževima proizvedenim u hrvatskim genocidnim fabrikama koje danas Tudman hoće opet da pokrene...

Guberina: Može da pokrene, ali će lepo građeni srpski mladići sa svojim čeličnim mišicama, bez pomoći bezbožnica, uspeti da Srbiji vrate čast i erotski ugled o kojem, iz ličnog iskustva, mogu da kažem sledeće...

Smiljanić: Vampiri, braćo & sestre, vampiri su oko nas: oni tamo slikaju masakrirane Srbe, a ne slikaju masakrirane Srbe, o kojima sam, još u džepnom izdanju, pisao kad je poštarina bila manja za čitavih 22 odsto, pa danas nisam više u mogućnosti da besplatno, baš skroz, dajem u četiri rate, već samo u devet ako ste, prirodno, žrtva genocida, čime stičete...

Petrović: ...da nas gurne u jame...

Guberina: Jedino lepo građeni, snažni, maljavi i kao Apoloni ponosni, u kratkim hlačicama, zgodni i atraktivni mladi Srbi mogu da nam pruže utehu: recimo, ja...

Tko ne kupi moju knjigu - nije Srbin: Radomir Smiljanić u akciji

Smiljanić: ...puno pravo da kupite izabrana dela u devet tomova koja ste upoznali u prošlom oglasu, u "Ćoravoj kutiji", ali samo zbog toga što nacizam tutnji domovinom, diže prašinu, meni je nemoguće da u takvim uslovima dajem franko pošiljaocu, već jedino pouzećem, čim primetim vrući genocid u SAO Krajini, ili u Baranji, gde imaju posebne povlastice: ako prodaju pušku, i uplatnicom pošalju prvu ratu...

Guberina: Ne baš bilderi, već onako, snažni, mili, dragi i pametni, koji znaju ko sam ja i tko je Papa i zbog čega nije došao u crkvu da se pokloni senima onih čarobnih, snažnih, lepo oblikovanih mladića...

Petrović: ...gde smo zaklani, kao lavovi, padali...

Smiljanić:...nema problema: čim dobiješ keš, okončaćemo genocidnu politiku prema pravoj književnosti, jer, ako vam nije jasno, da ponovim...

Guberina: Nemoj da ponavljaš, molim te: kupujem celu zalihu, ali da mi knjige u sobu donesu oni lepo građeni, kao Apoloni ponosni...

Petrović: ...i ubijani, ubijani, ubijani, ubijani, ubijani...

Uputstvo potrošaču: polomiti ploču i preći na CD.

* Tekst objavljen u nedeljniku „Vreme“ 16. septembra 1991. godine

Oceni 5