Najbolja pesma u regionu
Dina Jashari

Photo: Zadužbina Milana Mladenovića /Jadranka Ilić

Dina Jashari dobitnica nagrade "Milan Mladenović"

Dina Jashari (Severna Makedonija) je pesmom Doma zaslužila Nagradu Milan Mladenović 2022, koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pesmu u regionu. Odluku da Dina ponese ovo priznanje doneo je regionalni stručni žiri koji ove godine čine Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija). Ovo je ujedno prvi put da Nagrada pripadne umetnici van teritorije Srbije. Dosasašnji dobitnici nagrade ustanovljene 2019. godine bili su Artan Lili sa pesmom D.E.P.R.A, d r a m sa Daj mi sve i Ana & The Changes sa pesmom Tu.

Osim Mileta Kekina, koji je imao obaveze sa matičnim bendom Hladno pivo, kompletan žiri je prisustvovao svečanosti koju je povodom dodele Nagrade Milan Mladenović organizovala Zadužbina Milana Mladenovića, simbolično, na Milanov rođendan, u beogradskom Dorćol Platzu 21. septembra.

Sonja Lončar je istakla da je preslušavajući pesme prijavljene na konkurs bila iznenađena koliko nove i maštovite muzike ima u regionu. Matjaž Manček smatra da su nagrade poput ove vrlo važne za širenje informacija po regionu, da se medijske barijere probiju i da scena ima potencijala za još više međunarodnih saradnji. Edo Plovanić kao osnivač muzičkog portala istakao je da svega nekoliko od 219 prijavljenih pesama ranije nije čuo, što je dobro, jer je to znak da se region međusobno prati. Dragiša Uskoković Ćima je naglasio da se i te kako oseća da mladi autori vuku muziku u dobrom pravcu, u različitim manirima, kroz iskrenost i originalnost. 

Uručen je i “Firche Drums” doboš kao poseban poklon za najinovatiovnije i najsvežije bubnjare, odnosno bunbjarke među finalistima. Ivan Fece Firči je procenio da je među finalistima najinteresantnija bubnjarka grupe Šajzerbiterlemon, Ana Đurović.

Zadužbina Milana Mladenovića je predstavila i promotivnu kompilaciju koju čine finalisti ovogodišnjeg konkursa, ali i najavila dva velika projekta: izradu spomen ploče koja će biti postavljena na zgradu u Novom Beogradu, u kojoj je Milan stanovao sa svojim roditeljima – rad umetnice Lane Vasiljević. Takođe, premijerno je prikazan i spot za unplugged verziju pesme Ti si sav moj bol osmišljen u saradnji sa Janom Oršolić. Spot je najava EKV Unplugged Skopje 1992. albuma koji će u oktobru biti objavljen na digitalnim servisima, a do kraja godine i na ploči. Radi se o jedinom unplugged koncertu u kojem je učestvovao ceo bend, a koji je remasterizovan u saradnji Zadužbine i Dragiše Uskokovića Ćime, koji je taj koncert i odsvirao kao basista EKV-a. 

Svečanost dodele Nagrade Milan Mladenović 2022. u sredu uveče u Dorćol Platzu otvorio je dečji hor RocHoir izvođenjem pesme Zemlja pod dirigentskom palicom Jovane Obradović, a manifestaciju su koncertno zatvorili Ana & The Changes kao prošlogodišnji pobednici.

Oceni 5