Putevima kvir umetnosti (24)
Deamon 02 S

Photo: art/Luis Bardot

Direktan prenos iz osećaja krivice

Današnji gost rubrike „Putevima kvir umetnosti“ je španski umetnik Luis Bardot, koji, iako ima samo 22 godine, ilustraciji i seksualnosti pristupa iz ugla koji zahteva iskustvo i približavanje onome što je dugo bilo zabranjeno. Kako sam kaže, homoerotskom umetnošću se bavi još od tinejdžerskih dana, pa su oslobođeni demoni, satiri, „propalice“ i druga čudovišta vremenom evoluirali, a kroz veliki broj situacija koje oslobađaju požudu koja se u većinskom svetu tumači kao „onostrana (čitaj: nastrana), kao đavolska rabota.“ Njegovi demoni se ne zadovoljavaju svojom demonskom prirodom, pa svaki od njih ima i po neki fetiš, a većina ih je orijentisana ka muževnosti koja rađa stereotipne muškarce definisane onim što se u mejnstrim kulturi smatra maskulinim oblicima.

Bardot kaže da mu ilustracije služe kao alati u izražavanju sopstvene seksualnosti, a na „duhovit način i bez kompleksa,“ što je velika stvar u svetu u kojem je seksualnost uglavnom utamničena, a posebno ako je u pitanju odnos dve osobe istog pola, ali i bilo šta što se ne uklapa u moralne okvire koji uglavnom korene vuku iz lažnog morala. Na njegove crteže najviše je uticala japanska manga, strip i animirani film, a neke su ilustracije, kako kaže, bazirane i na ličnim iskustvima.

Sloboda znači oslobođenost od svih granica koje nisu naše sopstvene, a najpre oslobađanje od osećaja krivice koji služi kao sredstvo kontrole, te kao pastirski pas koji mase gura u smeru koji je zacrtao vođa koji ne postoji, a koji je opet integrisan u svakog od nas. Seksualnost je važan deo te slobode, jer seksualna energija prolazi kroz kanale kroz koje teče i sam život.

Luisa možete da potražite i na Twitter-u i Instagram-u.

Oceni 5