Reakcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Homofo1

Photo: labris.org.rs

Diskriminatorni sadržaji napuštaju školske udžbenike

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za udžbenike povuklo je šest srednjoškolskih udžbenika iz prodaje, a zbog diskriminatornog sadržaja, te su Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, ali i ostale organizacije, pozdravile takvu odluku.

Smatramo da koraci ka tolerantnijem društvu koje neguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana. Postojeće gradivo je u velikoj meri pospešivalo diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, i doprinosilo povećanju vršnjačkog nasilja na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta“, istakla je Jelena Vasiljević, programska koordinatorka u Labrisu.

Podsećamo da su u pitanju sledeći udžbenici:

    Zdravstvena nega 3, za treći razred medicinske škole
    Interne bolesti sa negom 2, za četvrti razred medicinske škole
    Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole
    Dečija neuropsihijatrija sa negom za četvrti razred medicinske škole
    Psihologija za drugi razred gimnazija
    Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge

Iz Zavoda za udžbenike su objasnili da „od 6 navedenih udžbenika, 2 nemamo više u prodaji. To su knjige Jovana Bukelića - Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole i Dečija neuropsihijatrija sa negom za četvrti razred medicinske škole. Preostala 4 udžbenika se nalaze u prodajnom katalogu jer su ovi naslovi privremeno povučeni sa tržišta da bi se izvršile ispravke njihovog sadržaja, a nakon toga, naslovi čiji sadržaji budu ispravljeni biće ponovo u prodaji“.

LGBTIQ zajednica i dalje spada među najugroženije kategorije našeg društva, a nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o manjinskim zajednicama, što proizvodi stereotipe, te na kraju dovodi do nasilja. Labris će i dalje pratiti i raditi na eliminaciji diskriminatornih praksi u sistemu obrazovanja.

*Izvor: Labris

Oceni 5