Coven, prvi okultni rock band
Coven 2

Photo: kerrang.com

Djeca ponoći među djecom cvijeća

Te zlatne šezdesete! Ljubav, flower power, pacifizam. Tačno, ali ne baš sasvim. Ovaj period u muzici imao je i svoju tamnu stranu. Na filmskom platnu idealističku sliku hipija predstavlja mjuzikl "Kosa", dok je drugi kultni film o tom pokretu, "Goli u sedlu", znatno mračniji, sa scenom bad tripa koja se ne zaboravlja. I film Pitera  Fonde ima crtu romantiziranja prošlosti, ali je opšta atmosfera znatno mračnija i tjeskobnija nego u "Kosi". Naravno, hippie  period je obilovao čudnovatim bendovima koji su stvarali pod uticajem esida i meskalina i koji su danas mahom zaboravljeni, osim onih koji su imali velike hitove,ogromnu diskografiju ili su nešto zasnovali poput Grateful Dead, Iron Butterfly, Steppenwolf.

Ali, bar koliko je meni poznato, Coven je bio  prvi pravi occult rock bend. Ovaj sastav  je osnovan u Čikagu od strane Esther "Jynx" Dawson i grupe njenih prijatelja koji su povremeno svirali kao predgrupa Yardbirds.Neki tvrde da je čitava stvar počela tako što je producent benda, jazz muzičar i opsesivni sakupljač okultne literature Bill Trait pozajmio neke od svojih knjiga Esther rekavši "Želim ovakve tekstove". Za one koji ne znaju coven je skup od trinaest vještica u tradicionalnim, gardnerijanskom Wicca sistemu.  "Witchraft Destroy Minds & Reaps Souls" iz 1969. bio je njihov prvi i najvažniji album, i povučen je iz prodavnica nedugo po objavljivanju jer je tad vladala moralna panika povodom slučaja  "Manson family".  Ubrzo dobijaju epitet "satanističkih Jefferson Airplane". Estherin manir pjevanja zaista jako podsjeća na Grace Slick. I sama Grace je imala vrlo provokativne antihrišćanske tekstove (poslušajte samo numeru "Easter". Ali ovo je bio nivo više. Pjesma koja otvara album zove se "Black Sabbath" i iako je izašla nešto prije  istoimenog prvenca birmingenske četvorke, nepoznato je da li su Ozzy i društvo znali za njih. Još jedan bizaran kuriozitet (ili sinhronicitet) je da se basista Covena zvao Ozz Osborn. Ako je "Wicked Women" kliše naslov koji bi pasovao i grupama tipa Styx ili  Journey za pjesme kao što su "For Unlawful Carnal Knowledge", "Pact with Lucifer", "Choke Thirst Die" ili "Dignitaries of Hell" čovjek bi prije pomislio da su iz repertoara Slayera ili nekog savremenog death metal benda. Ploču zatvara atmosferična i uznemirujuća, ali za ono vrijeme ne predugačka "Black Mass" (oko 13 minuta). 

Nastupaju  neko vrijeme sa promjenljivim uspjehom. Njihov singl "One Tin Soldier" dospijeva među top 40 1971. Objavljuju još nekoliko albuma ali nijedan nema upečatljivost prvenca. Jynx Dawson je početkom novog milenijuma reoformila grupu sa novom skupinom muzičara i objavila kompilaciju "Metal Goth Queen" sa većinom starih i dijelom potpuno novih pjesama. Summa summarum, Coven muzički  nisu iskoračili iz idioma šezdesetih, ali su konceptom išli znatno radikalnije. Ako su Beach Boys željeli da nas zabave, Coven su htjeli da nas uplaše. Koriste obrnuta raspeća dok momci iz Venoma još pohađaju osnovnu školu. Kurt Cobain ih je pomenuo u jednom intervjuu kao jedan od njemu dragih bendova. Magija i mistika su pojmovi koji su oduvijek izazivali  fascinaciju ali i nerazumijevanje kod prosječnog čovjeka, pa nije drugačije ni u pop kulturi. Mi živimo u vrijeme nauke gdje je ratio na cijeni, a imaginacija se toleriše samo u umjetnosti. Pod uticajem pozitivističkih antropologa, kao što je Levy Brill, magija se obično definiše kao alogički arhajsko mišljenje koje nije u stanju da uoči kauzalne veze među stvarima pa ih povezuje na natprirodan način. Nauka kao da je potpuno nesvjesna da ne postoji samo magija "divljaka", već i magija civilizovanih ljudi koju možemo pratiti od Džona Dija i Kornelijusa Agripe do posvećenika "Zlatne zore". Moderna nauka je zapravo proistekla iz magije, iz faustovske težnje za ovladavanjem prirodom.

Po definiciji Alistera Kroulija, magija je umijeće izazivanja promjena u skladu sa sopstvenom voljom. Kad smo već kod njega, vrijedi primijetiti da je Krouli veoma cijenio dramske rituale, a koncert je upravo takva vrsta kartičnog doživljaja. To je odlično shvatio i iskoristio Jim Morrison, koji je sebe vidio kao šamana.

Za razliku od religije koja svu svoju nadu polaže u milost transcendentnog bića, magija snagu nalazi u samom čovjeku. Po Frensisu Bejkonu, tvorcu modernog induktivnog metoda, magija je primijenjena metafizika. A Coven su tu kao kod kuće. Jynx Dawson je u međuvremenu zaronila duboko u vode okultnog. Njen uticaj na vikanske goth bendove od kojih su najveći komercijalni uspjeh postigli "Incubus Succubus" je nemjerljiv.  Ako je primarna distinkcija hipija ona na "djecu cvijeća" i "djecu sunca", Coven su nesumnjivo bili djeca ponoći.

Takođe: ako su Black Sabbath "izmislili" heavy metal, Coven su ga nagovijestili, kao tamni oblak pred ljetnju oluju. 

Oceni 5