Weekend Videos
Fires 04 S

Photo: The Atlantic

Dnevnik nedaća: Sve je počelo požarima u Australiji

2020: Početkom godine u bioskopsku distribuciju širom sveta ušao je film o Prvom svetskom ratu 1917. Po tom uzoru dvojica cimera snimila su video o 2020. godini - parodiju i ljubavno pismo pomenutom filmu, kako sami kažu. Setimo se samo da nije sve počelo pandemijom, već užasnim požarima u Australiji.

„Dobre“ namere: Glavnu junakinju kratkog filma Good Intetions proganjaju misli o saobraćajnoj nesreći koju je izazvala, a potom pobegla. Pogrešni izbori uglavnom imaju ozbiljne posledice.

Let's play: Ni sam Netflix nije slutio da će The Queen's Gambit postati toliki hit, da se čak razmatra i druga sezona ove (isprva) mini serije. Gotovo dva meseca nakon premijere, na You Tubeu se pojavio čuveni making-of video, možda da bi nas pripremio za lepe vesti.

Devojčice u ratu: Prema podacima koje je objavio UNICEF 40% od dece koja su prisiljena da ratuju su devojčice. Problem je posebno vidljiv u Centralnoafričkoj Republici, gde su devojčice prisiljene da igraju ulogu u oružanim okršajima, bilo kao kuvarice ili kao one koje nose puške.

Razlike u sličnosti: Jedino važno u vezi sa ovim videima je to da se slovenski narodi i narodnosti ne svađaju u komentarima i da izgleda niko još nije pomenuo Jovana I. Deretića. Ima nade, što bi rekli na Facebooku.

Francuski novi talas: Za promenu su često potrebna kršenja postojećih pravila, što je pokazala i grupa reditelja koja je stvorila francuski novi talas. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka počelo je jedno od najuzbudljivijih poglavlja u filmskoj istoriji, a sa imenima kao što su Jean-Luc Godard, François Truffaut, Agnès Varda, Jacques Demy, Claude Chabrol, Éric Rohmer, Jacques Rivette i André Bazin.

Oceni 5