Good Girls Revolt: Diskriminacija u doba revolucije
Good Girls Revolt

Photo: Hollywood Reporter/Richard Foreman

Dobre devojke se bune

Ne tako davno, tek pre gotovo pola veka, grupa žena zaposlena u američkom magazinu „Newsweek” podnela je tužbu protiv poslodavca zbog polne diskriminacije. I, spoiler alert, pobedila. Naime, taj magazin nije dozvoljavao ženama da budu novinarke i urednice, a naročito ne da potpisuju bilo kakv tekst, niti da se njihovo ime uopšte pojavi u novinama.

Najviša pozicija koju su mogle da dostignu radeći tamo je pozicija istraživača, onog koji prikuplja i proverava informacije, zove, pregovara, daje ideje, bori se za temu, vest. Nakon što bi obavile taj rudarski posao i prikupile sve informacije neretko se izlažući i rizicima, svu slavu pokupili bi novinari, reporteri, koji su, bez izuzetka, bili muškarci. Njihovo je bilo da po sopstvenom nahođenju uobliče ono što im je već pripremljeno i, svakako, potpišu tekst, za koji u nekim slučajevima ne bi ni bili zaslužni.

Tako su novinarke, kojima pritom nije dozvoljeno da to budu, po pravilu obavljale veći, zahtevniji i kreativniji deo posla, dok bi svoja imena na stranicama magazina mogle samo da sanjaju.

Upravo ova istinita priča obrađena u knjizi jedne od novinarki „Newsweeka“, Lin Povič, „The Good Girls Revolt“ poslužila je kao predložak za Amazonovu seriju „Good Girls Revolt“, emitovanu krajem prošle godine.

Radnja je smeštena u 1969. i 1970. godinu, kada su se žene u „Newsweeku“ s pravom zapitale šta je to donela seksualna, društvena, svojevrsna kulturna revolucija tog doba, kada u jednom mediju žene ne samo da ne mogu da budu na vodećim pozicijama, nego im se ne odaje priznanje ni za ono što već rade, o razlikama u platama da ne govorimo. 

Iako zasnovana na istinitim događajima, serija donosi pretežno fikcionalizovane i domaštane likove, no zbog toga ne gubi na svojoj autentičnosti. Preplitanje fikcije i realnosti sjajno pocrtava lik čuvene scenaristkinje, rediteljke i novinarke Nore Efron, koja je, nakon što je obaveštena da „Newsweek“ ne želi autorke u svojim redovima, dala otkaz. Ona je ta koja daje vetar u leđa Sindi, Pati i Džejn da se, svaka u skladu sa svojim iskustvom, pokrenu, udruže i učine nešto za sebe.

Uporedo sa profesionalnim buđenjem naših junakinja i njihova privatnost postaje na neki način javna, politička. Stanje u kući odraz je stanja u redakciji i kako se menjaju na profesionalnom planu, počinju da preispituju i lične stavove i način života.

„Good Girls Revolt“ divan je, opominjuć, a optimističan pogled na prošlost i podsetnik za one koji misle da je pre pedesetak godina sve završeno i postignuto. O tome govori i činjenica da Amazon ovoj seriji nije dao šansu za drugu sezonu, iako je to i te kako zaslužila. Istina, nije najbolja serija svih vremena, nije „Mad Men“, niti se trudi da bude, uprkos neminovnim poređenjima zbog '60-ih. „Good Girls“ su svoje i donose bunt – dobitna kombinacija za sve, osim za kratkovidi Amazon.

 

Oceni 5